Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Ginekologu asociācija neatbalsta olšūnu ziedošanas ierobežojumus

Olšūnu ziedošanas aizliegums nedzemdējušam sievietēm nav atbalstāms, jo tas apšaubītu pilngadīgas sievietes spēju pieņemt lēmumus, šādu viedokli aģentūrai LETA pauda Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācijas prezidente Dace Matule.

Matule sacīja, ka diskusija par aizliegumu nedzemdējušām sievietēm ziedot olšūnas notikusi vairāku gadu garumā. Viņa uzsvēra, ka olšūnu ziedošanai jāpieiet kompleksi - nevar viennozīmīgi noteikt aizliegumu tikai tāpēc, ka sieviete nav dzemdējusi. Nedrīkst manīt vispārējos priekšstatus par to, ka cilvēks no 18 gadu vecuma ir absolūti lemttiesīgs, kas noteikts arī Latvijas likumos.

Matule atzina, ka, iespējams, sievietei 18 gadu vecumā nevajadzētu ziedot olšūnas, taču viņa ir lemttiesīga, tāpēc īpaši svarīgi konsultēt sievietes, kuras vēlas ziedot olšūnas. Tāpat jārespektē atsevišķu sieviešu vēlmi ziedot olšūnas un nedzemdēt, uzskata ginekoloģe.

Vienlaikus viņa norādīja, ka pētījumu par olšūnu ziedotājiem ir salīdzinoši maz, un tie pat nav saistoši šajā gadījumā. Šoreiz svarīgākais ir likumā noteiktās cilvēka lemšanas tiesības no 18 gadu vecuma.

Ginekoloģe atzina, ka pēc vairākkārtējas olšūnu ziedošanas ir iespējams mazā iegurņa iekaisums, slimības attīstība un mazāk olšūnu, tāpēc sievietei, kura vēlas bērnu, svarīgi neatlikt bērna vai vismaz pirmā bērna dzemdēšanu uz 40 un vairāk gadiem, jo nav iespējams prognozēt, cik ilgi sieviete būs auglīga.

Matule piebilda, ka sievietēm nevajadzētu ziedot finansiālu apsvērumu dēļ, jo šai rīcībai būtu jābūt altruistiskai, proti, nesavtīgai un pašaizliedzīgai.

Kā ziņots, Saeimas Sociālo un darba lietu komisija lūgs likumprojektu par aizliegumu nedzemdējušam sievietēm ziedot olšūnas galīgajā lasījumā izskatīt Saeimas 15.marta sēdē.

Komisija jau iepriekš vairākkārt sprieda par šo jautājumu. Saeima iepriekš vairākas reizes izslēdza šo likumprojektu no sēdes darba kārtības, kā arī lēma pagarināt priekšlikumu iesniegšanas termiņu.

Šie plāni iepriekš arī raisīja vairākas protesta akcijas pie parlamenta ēkas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas