Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Ģirģens otrdien ar apkaimju biedrību pārstāvjiem pārrunās jaunās VDD ēkas būvniecību

Iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens (KPV LV) otrdien, 28.janvārī tiksies ar apkaimju biedrību pārstāvjiem, lai uzklausītu viņu viedokli par Valsts drošības dienesta (VDD) jaunās ēkas būvniecību Rīgā, VEF rajonā, liecina ministra ieraksts sociālajā tīklā Twitter.

Viņš augsti vērtējot izrādīto pilsonisko iniciatīvu, un lēmumi par tālāko rīcību jāpieņem izsvērti pēc visu pušu uzklausīšanas.

Nevalstiskās organizācijas šonedēļ jau ēkas būvniecības jautājumu pārrunājušas ar VDD un premjera Krišjāņa Kariņa (JV) biroja pārstāvjiem. Premjera preses sekretārs Sandris Sabajevs paziņojis, ka premjera biroja pārstāvju darba tikšanās laikā ar iniciatīvas autoriem puses vienojās, ka laikā, kamēr norit apspriede par sabiedrisko iniciatīvu "Palīdzi novērst ilggadīgu koku izciršanu un izveidot parku bijušā velotreka Marss vietā", VAS Valsts nekustamajiem īpašumiem nevajadzētu minētajā teritorijā veikt nekādas darbības.

Ministrs, kurš šonedēļ uzturas Eiropas Savienības (ES) Tieslietu un iekšlietu ministru padomes neformālajā sanāksmē Horvātijā, vakar izplatīja paziņojumu, kurā norādīja, ka galīgais lēmums par VDD jaunās ēkas būvniecību izraudzītajā vietā Rīgā, VEF rajonā, jāpieņem valdībai un Nacionālās drošības padomei.

Ministrs apgalvo, ka viņam ļoti svarīgas ir sabiedrības intereses un vēlme pēc savas apkārtējās vides labiekārtošanas un viņš augstu vērtē izrādīto pilsonisko iniciatīvu caur parakstu vākšanu, taču "sabiedrības interesēs ir arī Latvijas suverenitāte un drošība". 

Ģirģens atgādina, ka lēmumu par VDD ēkas atrašanās vietu 2017.gadā pieņēma valdība, un tajā jau ir ieguldīti ievērojami nodokļu maksātāju naudas līdzekļi. Viņaprāt, problēma veidojās "informācijas vakuuma dēļ", jo VDD ēkas būvniecība satur klasificēto informāciju, kas nepieļauj plašu sabiedrisko apspriešanu, kurā "noteikti jau ātrāk tiktu kliedētas iedzīvotāju bažas par ēku un teritorijas labiekārtošanas jautājumiem".

Ģirģens arī aicinājis sabiedrību un iedzīvotājus kritiski vērtēt atsevišķu personu, viņaprāt, "labi organizēto antikampaņu pret VDD", jo "tas ne tikai saknē diskreditē sabiedrības iniciatīvu, bet kārtējo reizi rada kaitējumu valsts reputācijai un drošībai".

"Nav pieļaujams, ka augsta ranga politiķi vai ar viņiem saistītās personas publiski nepamatoti noniecina valsts drošības iestādi. Šāda retorika nepaliek nepamanīta starptautiskajā arēnā," norāda Ģirģens. Līdz šim visskaļāk par VDD ieceri ir izteicies tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP), kuram pēdējā laikā bieži bijušas asas vārdu apmaiņas ar Ģirģenu.

Teikas apkaimes biedrība pirmdien, 27.janvārī, tiksies ar Jauno konservatīvo partiju un "Attīstībai/Par", lai meklētu jaunus risinājumus un sabiedrotos.

Jau vēstīts, ka Rīgā, bijušā velotreka Marss vietā, plānots būvēt jaunu ēku VDD, tādējādi, visticamāk, nebūs lemts piepildīties VEF rajona nekustamo īpašumu attīstītāju un iedzīvotāju iecerei šajā teritorijā izveidot parku.

Lēmums par jaunas VDD ēkas celšanu šajā vietā pieņemts 2017.gadā, bet šogad tikšot sākta būvniecība.

Ministru kabinets jau 2008.gadā esot pieņēmis lēmumu par jaunas ēkas būvniecības nepieciešamību VDD vajadzībām, taču 2009.gadā saistībā ar vispārējo finanšu krīzi ēkas būvniecība tika atlikta uz vēlāku laiku. 

Tikmēr Saeimā šonedēļ tika iesniegta sabiedriskā iniciatīva "Palīdzi novērst ilggadīgu koku izciršanu un izveidot parku bijušā velotreka Marss vietā".

Mēneša laikā Teikas apkaimes biedrībai, Rīgas apkaimju aliansei, biedrībai Pilsēta cilvēkiem un inovāciju kustībai Vefresh izdevies savākt vairāk nekā 15 500 iedzīvotāju parakstu, no kuriem 4278 ir fiziski paraksti, savukārt pārējie - digitālie paraksti platformā Manabalss.lv. Parakstu vākšana tikusi sākta, "lai nepieļautu vairāku desmitu ilggadīgu koku izciršanu un atjaunotu publisku zaļo zonu bijušajā velotreka "Marss" teritorijā".

Tikmēr tieslietu ministrs Bordāns kādā no nākamām koalīcijas sadarbības padomes sēdēm plāno atkārtoti piedāvāt koalīcijas partneriem alternatīvu jaunās VDD ēkas atrašanās vietu.

Turklāt Jaunās konservatīvās partijas (JKP) frakcija ceturtdien paziņojumā medijiem paziņoja, ka teju 50 miljonu eiro tēriņi VDD vajadzībām brīdī, kad citā resora struktūrā ir "smagas problēmas", nav pieļaujami un pieejamos līdzekļus nepieciešams pārdalīt.

Top komentāri

reptilis
r
Tak rādija TV -tukšas ēkas Rīgā....un mediķiem nevarēja atrast naudu...a te 50milj. ...vai kāds iedomājas - cik daudz tas ir naudas???? Valsts drošību nodrošina veseli patriotiski pilsoņi!
Seniors
S
Daudzbernu gimenes , pensionari ( Nabadzigie ), mazo algu sanemeji = VAR mirt bada , bet jacel jauna EkA ? vai , RIGA trukst tuksas celtnes ? NE ! Tas , tiek pardotas Krieviem un visadiem arzemju iebraucejiem , bet VEL jacel jauna EKA ? Lai sie ieredni , turpina darbu , esosajas ekas , jo vel , ne viens no viniem , nav NOSPRADZIS !!! Pareizs teiciens = savs macins ( kabata ) tuvaks !!! Varam redzet un secinat , kad Valsti vada RAUSEJI un ZAGLI ! Latviski runajot , sudiem ( LATVIESIEM ) naudu N_E_V_A J_AG_A ! Ka tikai , rausejiem tiek naudina ! Ja , pienems so projektu , tad Karinam un Saeimai , jaatkapjas un janoliek = PILNVARAS !!!
Kpv.lv biedrs
K
Kpv.lv biedri! Lūgums steidzami pašlikvidēties, lai partijas nauda neaiziet Ģirģenam, Nemiro (pareizāk Rebenokam ar dzīvesdraugu, kas kārto Parex uc lietas) un Petravičai ! VDD ēka parka vietā ir tikai viņu kārtējā afēra (,Tā iesākta iepriekšējā ministra laikā).
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas