Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Greste vērsies KNAB ar lūgumu izvērtēt PV vilcienu iepirkumu konkursa atbilstību

AS Pasažieru vilciens (PV) valdes loceklis Mārtiņš Greste vērsies Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā, Ģenerālprokuratūrā, Valsts kontrolē un Iepirkumu uzraudzības birojā (IUB) ar lūgumu izvērtēt PV rīkotā jaunu pasažieru vilcienu sastāvu iepirkumu konkursa atbilstību Publisko iepirkumu likuma prasībām, portālu Diena.lv informēja PV valdes loceklis M.Greste.

"Lai aizstāvētu valsts un sabiedrības intereses un novērstu iespējamu valsts un Eiropas Savienības Kohēzijas fonda līdzekļu nelietderīgu izlietojumu, aicinu tiesībsargājošās iestādes un IUB savas kompetences ietvaros izvērtēt Pasažieru vilciena iepirkumu konkursa gaitu un rezultātus," norādīja M.Greste.

Iesniegumā M.Greste vērsa uzmanību uz to, ka pastāv pamatotas bažas, ka ir apdraudēta 140 miljonu eiro lielā Kohēzijas fonda līdzekļu saņemšana, PV, iespējams, apzināti konkursu rīkojot viena pretendenta interesēs. Par notikušo M.Greste informējis arī akciju turētāju - Satiksmes ministriju.

“Iepirkumu konkursā par jaunu elektrovilcienu un dīzeļvilcienu sastāvu iepirkumu no trim 1.kārtā atlasītājām kompānijām otrajā kārtā no turpmākas dalības konkursā ar ekonomiski nepamatoties tehnisko prasību grozījumiem praktiski izslēgta viena kompānija, savukārt pārējās divas kompānijas iesniegušas vienu piedāvājumu faktiski bezkonkurences apstākļos,” norādīja M.Greste.

Viņš arī uzskata, ka iepirkuma gaitā vairākkārtīgi tika mainīts komisijas sastāvs un uzņēmuma valde, kas, mainot pēdējā brīdī konkursa nosacījumus, izslēdza no konkursa vienu pretendentu. Lai izvērtētu radušos situāciju, nepieciešams kompetentas institūcijas - Finanšu ministrijas vai UIB atzinums.

"Faktiski var uzskatīt, ka konkurss pēc būtības nav noticis, jo konkursā ar vienu pretendentu nevar runāt par labāko, ekonomiski izdevīgāko piedāvājumu," pauda M.Greste.

"Jāņem vērā arī tas, ka konkursa vienīgā piedāvājuma apstiprināšanu vētīs Eiropas Komisija. Tādēļ, ir apdraudēta Kohēzijas fonda finansējuma saņemšana 140 miljonu eiro apmērā," uzvēra M.Greste.

Šobrīd PV apstiprinātais piedāvājums pēc neoficiāliem datiem ir par 30 miljoniem eiro dārgāks nekā līdzīgam Igaunijā īstenotam projektam. Neadekvāti dārgas ir arī jauno dīzeļvilcienu uzturēšanas izmaksas. Šaubas pastāv arī par piedāvājuma atbilstību tehniskajām prasībām, norādīja M.Greste.

Lai pieņemtu izsvērtu un kompetentu lēmumu, nepieciešams izvērtēt piedāvājuma cenas atbilstību tirgus situācijai, apzinot arī līdzīgu projektu izmaksas citās Eiropas valstīs, kā arī izrēķināt projekta efektivitāti, ņemot vērā piedāvātās iepirkuma un uzturēšanas izmaksas un vilcienu efektivitātes rādītājus, pauda M.Greste.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas