Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Gripa laupījusi trīs cilvēku dzīvības

Aizvadītajās divās nedēļas ziņots par šosezon pirmajiem trim nāves gadījumiem saistībā ar gripas infekciju, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) publiskotais gripas un akūtu augšējo elpceļu infekciju monitoringa jaunākais pārskats.

Visiem mirušajiem pacientiem bija blakus saslimšanas - sirds, asinsvadu slimības un citas hroniskas saslimšanas. Neviens no viņiem nebija vakcinēts pret gripu šajā sezonā.

Divi no mirušajiem bija vecumā virs 50 gadiem, bet viens - virs 85 gadiem.

Iepriekšējā 2018.-2019.gada gripas sezonā tika reģistrēti 86 nāves gadījumi.

SPKC dati liecina, ka aizvadītajā nedēļā gripas gadījumi reģistrēti visās administratīvajās teritorijās, kuras iekļautas gripas monitoringā. Kopā ambulatorajās iestādēs reģistrēti 111 klīniski apstiprināti gripas gadījumi. Tomēr novērojams kritums gripas intensitātē par aptuveni divām trešdaļām salīdzinājumā ar nedēļu, kura sākās ar 16.decembri. Intensitātes samazināšanās ir daļēji skaidrojama ar īsu darba nedēļu un brīvlaiku skolās, norādīts SPKC pārskatā.

Iepriekšējā nedēļā slimnīcās nokļuvušo ar gripas infekciju saistīto gadījumu skaits ir samazinājies par 31 pacientu, proti, līdz 114 stacionētiem pacientiem - starp tiem arī desmit pacienti ar gripas izraisītu pneimoniju.

Kopš aizvadītās nedēļas gripas intensitāte samazinājusies visās teritorijās, lai gan augstākā intensitāte reģistrēta Jelgavā, kur konstatēti 215,7 gadījumi uz 100 000 iedzīvotājiem. Savukārt Rīgā reģistrēti 151,7 un Jūrmalā - 103,6 gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju. Daugavpilī, Gulbenē, Jēkabpilī, Liepājā, Rēzeknē un Ventspilī intensitāte bija mazāka nekā 100 gadījumi uz 100 000 iedzīvotājiem, tas ir, zem epidēmijas robežas.

Līdzīgi kā iepriekš, arī aizvadītajā nedēļā visbiežāk gripa un akūtu augšējo elpceļu infekcijas novērotas bērniem līdz 14 gadu vecumam.

Arī akūtu augšējo elpceļu infekcijas gadījumos ievērojami kritusies saslimstība. Iepriekšējā nedēļā reģistrēti vidēji 525,4 gadījumi uz 100 000 iedzīvotājiem, kas ir teju uz pusi mazāk nekā nedēļā no 16.decembra līdz 22.decembrim.

Kā norāda SPKC, vissmagāk ar gripu slimo gados vecāki un cilvēki ar hroniskām saslimšanām - sirds un asinsvadu, plaušu un nieru hroniskām slimībām, cukura diabētu, onkoloģijas slimnieki, pacienti ar hroniskām infekcijām un cilvēki, kuriem ir novājināta imunitāte. Gripa ir īpaši bīstama maziem bērniem un grūtniecēm.

Tāpēc SPKC atgādina, ka vislabākā aizsardzība pret gripu un gripas izraisītām komplikācijām ir ikgadējā vakcinācija. Ņemot vērā, ka imunitāte izveidojas 14 dienu laikā pēc vakcinācijas un gripas izplatība parasti ilgst vairākus mēnešus - līdz pat maija beigām, vakcinēties pret gripu nav par vēlu arī epidēmijas laikā, uzsver SPKC speciālisti, piebilstot, ka arī veselības aprūpes darbiniekiem ieteicams būt vakcinētiem, lai aizsargātu savus pacientus un sevi.

(papildināta visa ziņa)

Top komentāri

rūgtā patiesība
r
Galīgi nepiederu pie antivaxeriem, BET te nu gan būtu vietā tomēr cilvēkiem godīgi pateikt, ka vakcinācija pret gripu nav garantija nesaslimt ar gripu. Pagājušā gada vakcīnas efektivitāte bija zem 30%, šogad vēl zemāka, Rietumu valstis šīs sezonas vakcīnas ir atsaukušas un likušas izstrādāt jaunas - šīs sezonas gripai piemērotas. Kas tās ir par vakcīnām, ko par bargu naudu (10 € un vairāk) šogad ar lielu reklāmas kampaņu dīlero Latvijas medicīnas iestādes? Izbrāķētās un Rietumos no trases noņemtās neefektīvās? Pāstrādātās?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas