Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Gudrona dīķu saturu no teritorijas sāks izvest maija beigās

Inčukalna sērskābā gudrona dīķu saturu no teritorijas plānots sākt izvest maija beigās, šodien preses konferencē sacīja pilnsabiedrības Inčukalns Eko pārstāvis, AS BAO valdes loceklis Māris Kalniņš.

Kalniņš skaidroja, ka pirmā mēneša laikā pilnsabiedrība sākusi darbu pie nepieciešamo pagaidu angāru būves. Pašlaik tiek veikti dīķu ūdens attīrīšanas darbi, jo plēves, kas uzvilktas virs tiem, joprojām pārklāj ledus. Pašlaik darbi noritot ātrāk par Valsts vides dienestā (VVD) iesniegto darba plānu, līdz ar ko maija beigās pilnsabiedrība plāno sākt gudrona izvešanu no teritorijas ar kravas mašīnām.

Sākotnēji izsmeltais un izraktais gudrons turpat teritorijā tiks neitrlizēts, sajaucot to ar kaļķi, skaidām vai šķeldu. Šāda jaukšana nepieciešama, jo gudrona sastāvs dažādos dīķa slāņos ir atšķirīgs. Bez šī jaukšanas procesa to arī nav iespējams sadedzināt SIA Cemex rūpnīcā. Gudrons tiks neitralizēts tādos apjomos, lai katrā izvešanas reizē no teritorijas transportētu 500 kubikmetrus maisījuma. Pēc Kalniņa teiktā, saskaņā ar pēdējiem veiktajiem mērījumiem, darbu gaitā varētu tikt izvesti aptuveni 25 000 kubikmetri gudronu saturošo materiālu.

Taujāts par gudrona neitralizēšanas procesa ietekmi uz apkārtējā gaisa kvalitāti, Kalniņš atbildēja, ka, lai neradītu problēmas netālajiem Vangažu un Inčukalna iedzīvotājiem, vielu maisīšana notiks angārā, kas tiks aprīkots ar gaisa attīrīšanas iekārtām.

Pēc visiem dīķu attīrīšanas darbiem 2021. gadā tos plānots aizbērt un apklāt ar melnzemi, savukārt pēcāk vēl divu gadu garumā tiks veikts teritorijas monitorings.

Kā ziņots, VVD februāra sākumā oficiāli noslēdza 26,6 miljonu eiro līgumu ar pilnsabiedrību Inčukalns Eko par Inčukalna gudronu dīķu sanācijas darbu uzsākšanu. Savukārt sanācijas darbu inženiertehnisko uzraudzību par 1,23 miljoniem eiro bez pievienotās vērtības nodokļa veiks uzņēmums SIA Geo Consultants.

Pilnsabiedrība dibināta 2016. gadā, un tās dalībnieki ir AS VentEko, SIA Eko Osta, un AS BAO.

Top komentāri

Buks
B
2038. gads. Jauneklis paziņo- tēti, es izdomāju paņēmienu kā beidzot tikt galā ar tiem gudrona dīķiem. Tēvs paskatās- patiesi dēliņ, tas ir ģeniāls variants. Tikai nedomā, ka mēs ar tavu vectēvu to nezinājām. Toties tie dīķi vairāk par pusgadsimtu ir barojuši mūsu ģimeni. Tā kā turi vien labāk muti.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas