Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Gudrona dīķu skandāls apdraud VARAM valsts sekretāra krēslu

Viena ierēdņa nostājas dēļ Latvija var zaudēt 20 miljonus eiro, kurus Eiropas Komisija rezervējusi Inčukalna gudrona dīķa iztīrīšanai. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) valsts sekretārs Aleksandrs Antonovs pēc ministra Edmunda Sprūdža (Reformu partija) aiziešanas sācis darbības, kuru rezultātā Eiropa var nepiešķirt naudu un Latvija var palikt ar tā arī neiztīrītu smagi piesārņotu dabas teritoriju, svētdien vēsta TV3 raidījums Nekā personīga.

Raidījums gan atgādina, ka ierēdņa pašdarbība nebūtu iespējama, ja paši gudrona racēji firma Skonto būve būtu laicīgāk ziņojuši par papildus izmaksām. 

Inčukalna divus dīķus no sērskābā gudrona un ķimikālijām, kas te salietas kopš Staļina laikiem, ilgus gadus neviens netīrīja. 2010.gadā Vides valsts dienests noslēdza līgumu ar firmu Skonto būve par gudrona dīķu attīrīšanu. Līguma summa 29 miljoni eiro, no kuriem 20 nāk no Eiropas Savienības, deviņi - no Latvijas budžeta. Darbus bija paredzēts pabeigt 2015.gada rudenī. Skonto kopā ar vācu ķīmiskās attīrīšanas uzņēmumu MUEG darbus sāka pusotru gadu pēc līguma noslēgšanas 2012.gada martā. Vācu attīrītāji smēla gudronu līdz atrada problēmu - ārkārtīgi piesārņotu vielu, ļoti bīstamu ķimikāliju. Tālāk strādāt nevar, teica vācieši, lai to darītu nepieciešami 10 miljoni eiro.

Par problēmu Skonto Vides dienestam ziņoja, taču novēloti. Tikai 2012.gada 8.februarī no Skonto saņēma oficiālu vēstuli, ka attīrīšana izmaksā dārgāk. Vispirms Skonto būve prasīja papildu pusotru miljonu eiro, taču ar katru nākamo vēstuli prasības auga, līdz pērnās vasaras beigās summa sasniedza 16 miljonus.

Skonto būve bija nokavējusi termiņu, kad sūdzēties par to, ka ezerā ir kas cits, ne tikai gudrons. Līgums paredzēja, ka par jaunatklātiem apstākļiem jāziņo līdz 2011.gada sākumam. Oficiāli Skonto būve trauksmi cēla gadu vēlāk. Tomēr tajā brīdī ne Vides Valsts dienests, ne ministrija par nokavējumu būvuzņēmumam neaizrādīja. Nepārmeta arī to, kādēļ Skonto nav rūpīgi iepazinies ar konkursa dokumentos atrodamajiem zinātnieku pētījumiem, kuros pieļauta visa veida ķimikāliju klātbūtne dīķos, arī gaistošie halogēnie ūdeņraži. Vides dienests sāka meklēt iespējas, kā, nerīkojot jaunu konkursu, piešķirt dīķa racējiem prasītos papildus miljonus. Lietā iesaistījās arī ministrs Sprūdžs, pie kura vairākkārt uz pārrunām devās Skonto būves šefs Guntis Rāvis.

Pērn 15.oktobrī valdība atbalstīja Vides ministrijas prasību no neizmantotās struktūrfondu naudas novirzīt 16 miljonus eiro Inčukalna dīķa attīrīšanas papildus izmaksām. Par lietas būtību valdības sēdē nediskutēja un līdzekļus pārdalīja līdz ar citām Vides ministrijas fondu izmaiņām.

5.decembrī Vides dienests paziņoja Skonto būvei, ka papildus naudu piešķirs. Paralēli dienests iesniedza lūgumu Iepirkumu uzraudzības birojā atļaut veikt sarunu procedūru ar Skonto. Dažas dienas pēc gadu mijas Rāvis ar komandu ieradies VARAM pie valsts sekretāra Antonova pārrunāt turpmākos darbus. Taču uzņēmējam par lielu pārsteigumu ierēdnis paziņojis, ka naudas nebūs un novēlējis veiksmi darbos esošā finansējuma ietvaros. Valsts sekretārs ar gandarījumu atceras, kā lieluzņēmējam Rāvim parādījis nelokāmu valstisku nostāju.

"Mums pēdējā tikšanās ar Skonto kolēģiem bija pirms pāris nedēļām, ja es pareizi atceros. Un tā sanāksme ilga minūtes 10, 15. Nu mums ļoti kodolīgi izdevās šoreiz. Saruna bija tāda, ka mēs informējām kolēģus par to, ka mums nav iespējas, nu nav atļaujas no Iepirkumu uzraudzības biroja uzsākt sarunu procedūru, tātad mums izskatās, ka papildu finansējums šajā projektā nu nav, nav iespējams," saka Antonovs, kurš mazgā rokas nevainībā, jo īstais projekta apstādinātājs esot Iepirkumu uzraudzības birojs, kas nav ļāvis sākt sarunu procedūru. Tomēr noklusē, ka pats piestrādājis pie šāda atzinuma tapšanas. Izrādās, ka Iepirkumu birojs pēdējā brīdī saņēmis VARAM vēstuli, kas apšaubīja papildnaudas juridisko pamatojumu.

Antonova plānus par jauna konkursa rīkošanu valdība negrasās īstenot, meklējot risinājumus, kā tomēr papildus naudu piešķirt. Taču tagad vairs nav skaidrības, cik liela būs šī summa. 

Tikmēr vieglas dienas negaida spītīgo ierēdni Antonovu. Par viņa pašdarbību ir sašutis gan bijušais valdības vadītājs Valdis Dombrovskis (Vienotība), gan ierēdņa jaunais priekšnieks ministrs Einārs Cilinskis (VL!TB/LNNK). Dombrovskis savā pēdējā darbadienā uzdeva izveidot gudrona dīķu projektā iesaistīto amatpersonu atbildības izvērtēšanas komisiju, Cilinskis šo rīkojumu precizēja, paredzot tieši Antonova izvērtējumu. Antonovs neesot tas VARAM darbinieks, ar kuru kopā Cilinskis vēlētos strādāt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nākamajā nedēļā iespējamas salnas

Nedēļas nogalē naktis kļūs vēsākas, gaisam nākamās nedēļas tumšajā laikā atdziestot līdz pat nullei grādu, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķu prognozes.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas