Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Arsenālu atzīst par vidi degradējošu

Piektdien norisinājās Rīgas domes Vidi degradējošu būvju komisijas sēde, kuras laikā klātienē apsekoti astoņi Vecrīgas nekustamie īpašumi. Komisija kopā ar ēku īpašniekiem vai atbildīgajiem pārstāvjiem lēma par to sakārtošanas iespējām, klasifikāciju vai paaugstināto nekustamā īpašuma nodokli, vēsta portāls db.lv.

Kā pirmo apsekoja Vecrīgas nekustamo īpašumu Torņa ielā 1. Būve ir iekļauta valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā kā valsts nozīmes arhitektūras piemineklis (nosaukums: Arsenāls, aizsardzības Nr. 6602). Ēkā šobrīd ir izvietota Latvijas Nacionālā Mākslas muzeja izstāžu zāle Arsenāls. 

Tās īpašniece ir Latvijas Republikas Finanšu ministrija, pārvaldnieks - Vasts nekustamie īpašumi. VNĪ 2015. gada 7. maijā atsūtījusi vēstuli, kuras pielikumā ir pievienots ēkas vizuālās apsekošanas akts, ko veidojis sertificēts būvinženieris. Aktā norādīts uz plaisām būves ārsienā, kā arī uz to, ka no būves atdalās apmetums un nolobījies krāsojums. 

Latvijas Nacionālā Mākslas muzeja pārstāvis sēdes dalībniekiem skaidroja, ka ēka muzejam tika atdota 1985. gadā. Divreiz ir izstrādāti ēkas rekonstrukcijas projekti, otrajā gadījumā pat izņemta būvatļauja, taču finansējums ēkas rekonstrukcijai vai saglabāšanai nav piešķirts. "Mēs to lietojam tādu, kāda ir, cenšamies saglābt, ko var," viņš atzina.

Pamatu sēšanos muzeja pārstāvis skaidroja ar to, ka ir ļoti augsts gruntsūdens līmenis, pagrabā ūdens ir pusmetru zem grīdas. Šī problēma gan esot novērojama arī daudzām citām Vecrīgas ēkām. Pirmais drošības siets uz ēkas fasādes ir uzlikts jau 2006. vai 2007. gadā, un tā tas tur stāv, bet otrais - nesen. Pārstāvis arī uzsvēra, ka tā nav muzeja funkcija nodarboties ar māju rekonstrukciju.

Sēdē tika atzīts, ka dekoratīvie sieti nav labākais risinājums bojājumu slēpšanai, jo to nekādi nevarot dēvēt par bojājumu novēršanu - apdraudējums saglabājas. Kā būtisks apstāklis tika minēta objekta atrašanās vieta - pie Saeimas, un tas tika klasificēts kā vidi degradējošs (C kategorija). Paaugstināts nekustamā īpašuma nodoklis pagaidām netika piemērots. 

Arī ēka Pils laukumā 2 ir iekļauta valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā kā valsts nozīmes arhitektūras piemineklis (nosaukums: Licejs, aizsardzības Nr. 6593). Ēkas fasādes apmetums un krāsojums šobrīd ir saplaisājis un vietām atdalījies no sienām, atsedzot ēkas mūri. 

Sanāksmes laikā apsekoja nekustamos īpašumus Arsenāla ielā 5 un 7.  Klimatisko laika apstākļu iespaidā un fiziskās iedarbības rezultātā ēkai Arsenāla 5 ir bojātas fasādes un to pamati. Bet ēkai Arsenāla 7 dzegas līmenī, gan pamatu līmenī sienās redzamas plaisas, kas citstarp liecina par būves pamatu nevienmērīgu sēšanos. 

Nekustamajā īpašumā Anglikāņu ielā 5 apsekoja trīs ēkas. Sertificēta būvinženiera apsekošanas atzinumā ir secināts, ka ēku vidējais nolietojums ir 55%, kas ir tuvs nolietojumam 61% , kad ēku var atzīt par avārijas stāvoklī esošu.

Tāpat izvērtēja nekustamā īpašuma Miesnieku ielā 6 ēku, kas ir iekļauta valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā kā valsts nozīmes arhitektūras piemineklis (nosaukums: Dzīvojamo ēku un noliktavu komplekss ar bīskapa pils paliekām, aizsardzības Nr. 6557). Ēkas fasāde jau vairākus gadus ir avārijas stāvoklī – garenplaisas, pamatu atsegums līdz ķieģeļu mūrim, mitruma iedarbība no pagraba. 

Arī ēka Jaunielā 26 bija iekļauta komisija darba kārtībā. Neskatoties uz to, ka tā ir daļēji pārklāta ar dekoratīvo sietu, tās arhitektoniskie elementi vietām ir saplaisājuši, jumta pārklājumā redzami caurumi un logu ailes nav pilnībā noslēgtas. Ēkas fasādi veidojošais apmetums drūp, kas apdraud garāmgājēju drošību. 

Sanāksmi noslēdza pie ēkas Kungu ielā 33. 2014.gada 25.novembrī īpašniekam tika uzdots nekavējoties, bet ne vēlāk kā četru mēnešu laikā izstrādāt būvju konservācijas un konstrukciju nostiprināšanas darbu veikšanas nepieciešamo dokumentāciju, saskaņojot to ar Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekciju un Rīgas pilsētas būvvaldi. Līdz pat šim brīdim nepieciešamā dokumentācija darbu veikšanai nav saskaņota un darbi nav uzsākti. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas