Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Dienas Grāmatas ieteikumi Ziemassvētku dāvanām

Tuvojoties Ziemassvētkiem, aktuāls ir arī jautājums - ko dāvināt saviem mīļajiem. Lieliska dāvana visos laikos bijusi laba grāmata, tāpēc izdevniecības Dienas Grāmata galvenā redaktore Dace Sparāne-Freimane sniedz vairākus ieteikumus par dāvanām - grāmatām visu paaudžu lasītājiem.

Dāvana vismazākajam. Lilija Berzinska Pļavas pasakas (ar autores ilustrācijām)

Tie, kas lasījuši saviem bērniem priekšā pasakas, zinās, cik grūti dažkārt ir noturēt mazā klausītāja uzmanību, ieinteresēt, un vēl grūtāk ir viņu pārliecināt lasīt pašam. Lilijas Berzinskas jaunā Pļavas pasaku grāmata ar košām, krāsainām ilustrācijām pārdomāti tapusi tieši mazajam klausītājam, lasītājam un domātājam. Vienkāršas un labestīgas pasakas un neparasti to varoņi. Apķērīgāks mazulis, iespējams, uzreiz uzminēs, kāpēc, piemēram, kukaini sauc par Kūkaini, bet lielāks pārsteigums noteikti būs krabis Malacis un pavisam noteikti uzreiz vis neuzminēsiet, kāpēc pele ir Smilšu pele! Tieši spēja parādīt pasauli jautrāku, iespējām bagātāku ir šīs mazās, burvīgās pasaku grāmatiņas lielā vērtība.

Dāvana biklam, datorspēļu pasaulē nozudušam pusaudzim. Maritana Dimsone Rozā kvarca brālība (ar autores ilustrācijām)

Visiem, visiem, un ne tikai bērniem, bet arī viņu vecākiem un vecvecākiem, ja šo mūsu pašu latviešu autores piedzīvojumu romānu par draugiem no kādas mazpilsētas skolas sestās klases vēl neesat paguvuši ievērtēt! Ne velti Bērnu žūrija šogad starp saviem favorītiem nosauca tieši šo darbu - aizraujoša, mūsdienīga, latviešu dzīvesziņas un mitoloģijas piepildīta piedzīvojumu pasaule ir tepat līdzās, pasaule, kādu katrs arī pats var uzburt, iztēlot, piepildīt ar saviem darbiem un... savā ziņā - tikt nākamajā līmenī! Lasot šo grāmatu, aizdomājos, ka varbūt literatūras nākotne ir nevis e-grāmatas, bet tieši datorspēles, jo aizraujošu datorspēli taču pamatā veido labs stāsts, vai ne? Starp citu, nākamgad klajā nāks romāna turpinājums!

Draugiem, kam ir interese pētīt norises sev apkārt. Brigita Loze Noslēpumainās Taro kārtis (ar klasiskās Raidera-Vaita kāršu kavas ilustrācijām)

Jāatzīst, ka esmu no tiem, kas skeptiski un bažīgi allaž skatījušies uz tamlīdzīgām lietām, taču šī Kanādā dzīvojošās latvietes un Taro praktizētājas Brigitas Lozes sarakstītā rokasgrāmata iesācējiem, tā sacīt, norāva kārtējo aplamo maldu un izdomājumu plīvuru. Taro vēsture ir aizraujoša, taču patiesība ir vienkārša, tava dzīve ir tavās rokās, un zīlēšana ir vien dziļāka ielūkošanās pašam sevī, psiholoģisks treniņš, kas palaikam ir pat noderīgi, jo ļauj un arī liek ieraudzīt lietas, apstākļus no cita, nejauša, neparasta skatpunkta un piespiest sevi tos izanalizēt, un, kas zina, beidzot pieņemt lēmumu, ko citādi nebiji spējis izdarīt. Kas zina, varbūt kādam no jūsu draugiem noder?

Dāvana gan vistuvākajam, gan vistālākajam, arī estētam un domātājam. Džons Banjans Svētceļnieka taka (no angļu val. tulkojis Didzis Meļķis, Kaspara Zariņa ilustrācijas)

Uzdrīkstos apgalvot, kas šī grāmata - pāri par trīssimt gadu senais alegoriskais romāns par kristieša ceļu Didža Meļķa tulkojumā un atdzejojumos, ar varoņu portretiem mākslinieka Kaspara Zariņa ekspresīvajā akrila gleznojumā un mākslinieces Katrīnas Vasiļevskas veidotajā grāmatas dizainējumā - ir visu laiku iedvesmojošākais šī darba izdevums. Uzsvērti mūsdienīgais, pat hipsterīgais grāmatas tēls noteikti Banjana tekstu aizvadīs arī uz daudzu neticīgo sirdīm. Joprojām, cauri gadsimtiem vērtīga lasāmviela un vienkārši skaista grāmata, ko palaikam pārlasīt, pāršķirstīt un priecāties par mākslinieku darbu.

Dāvana aizrautīgam lasītājam. Romānu sērija Mēs. Latvija, XX gadsimts (Osvalds Zebris Gaiļu kalna ēnā, Pauls Bankovskis 18)

Noteikti labā, gaumīgā dāvanā ir vieta abiem jau iznākušajiem sērijas romāniem  - Osvalda Zebra kriminālintrigas caurstrāvotais Gaiļu kalna ēnā par 1905.-1906. gadu un Paula Bankovska esejistiskajā stilā uzburtais, garšīgi spokainais, metafizikas saaustais romāns 18 par 1918.gadu. Labai dāvanai jābūt ar pamudinājumu, vai ne? Šie abi darbi noteikti atraisa un aktivizē interesi par mūsu vēsturi, rosina pārdomāt, izsvērt vēsturisko notikumu tiešās un netiešās ietekmes uz mūsu šodienu un rītdienu. Nākamgad sērijā gaidāmi Māra Bērziņa, Gunta Bereļa, Ingas Gailes un Gundegas Repšes romāni šai sērijā, un pēc tiem vēl citi - spoži un ieklausīšanās vērti mūsu rakstnieki, lieliski neklātienes sarunbiedri ikvienam lasītājam.

Dāvana labai draudzenei. Džeina Felllona Kā tikt vaļā no Metjū (no angļu val. tulkojusi Aija Uzulēna)

Šis dzirkstoša humora caurvītais, ironiskais stāsts par trīsdesmitgadnieces "krīzi" ir viens no literāri spēcīgākajiem pēdējo gadu feministiskās ievirzes romāniem un sasmīdinās jebkuru noskumušo un ikdienas dzīves nogurdināto, starp citu, arī vīrieti, kāpēc ne. Galvenās varones, parastas biroja pelītes, pašas radītais mīlas lietu juceklis soli pa solim rada tādu haosu, ka atliek vien nobrīnīties, cik muļķīgi iespējams rīkoties, taču lasot sevi tā vien pieķer pie domas, ka neizskaidrojamā kārtā jūti līdzi šai jokainajai meitenei. Meistarīgi savīta intriga un veldzējoši asprātīgs stāstījums, labs vakars garantēts!

Dāvana erudītiem un acīgiem vēstures interesentiem. Viktors Suvorovs "Ledlauzis. Kurš sāka Otro pasaules karu? Jauns, autora pārstrādāts un papildināts izdevums" (no krievu val. tulkojuši Dace Sparāne, 2014, un Jānis Kalve, 2005)

Atklāšu mazu noslēpumu - pavasarī jau bijām sagatavojuši izdošanai atkārtotu 2005.gada Ledlauža tulkojumu, kad saņēmu ziņu no aģenta, ka labāk sagaidīt grāmatas pārstrādāto, papildināto versiju, ko autors tūlīt, tūlīt pabeigšot. Nodomāju, jā jā, zinām, gan jau tas pats vien būs, bet nolēmu paklausīt. Kad vasaras vidū pienāca jaunā grāmata, sapratu, ka lēmums bijis pareizs. Manā priekšā bija būtībā pilnīgi jauns darbs - ar plašu, trāpīgu vēsturiskā konteksta attēlojumu, detalizēti pārstrādātiem, arī jauniem un izvērstiem argumentiem. Un tas viss kā arvien aizrautīgajā, personiskajā un dzēlīgajā autora stāstījumā - kā vēstures stunda, ko neaizmirsīsi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas