Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Iedzerot kanalizācijas cauruļu attīrīšanas līdzekli, divgadīgs puisēns gūst ķīmisku apdegumu

Vakar divus gadus vecs zēns nogādāts slimnīcā ar lūpu, mutes un gremošanas orgānu ķīmisku apdegumu, jo bērns bija piekļuvis pie kanalizācijas cauruļu attīrīšanas līdzekļa un to iedzēris, aģentūrai LETA pavēstīja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) pārstāve Inga Vītola.

NMPD mediķi gada pirmo divu nedēļu laikā snieguši palīdzību septiņiem bērniem vecumā līdz trīs gadiem, kuri piekļuvuši sadzīves ķīmijai. Ķīmija atradusies bērnam pieejamās vietās, piemēram, etiķis uz galda ieliets krūzē, kanalizācijas cauruļu attīrīšanas līdzeklis brīvi pieejams nolikts virtuvē zem galda, tāpat bērni piekļuvuši pieejamā vietā atstātai pudelei ar hlora šķīdumu, grīdas tīrīšanas līdzeklim, veļas pulvera kapsulām un nagu lakas noņemšanas līdzeklim.

Mediķi ir noraizējušies, ka pieaugušo neuzmanība apdraud bērnu veselību un pat dzīvību. Šī iemesla dēļ mediķi atgādina, ka sadzīves ķīmija jāglabā drošā, bērniem nepieejamā vietā, piemēram, aiz aizslēgtām durvīm vai augstākos plauktos. "Bērns, ieraugot, krāsainu pudeli vai uzrakstus, košu kastīti ar zīmējumiem vai mīkstas krāsainas veļas pulvera kapsulas, nepaliks vienaldzīgs un noteikti mēģinās iepazīt tuvāk. Ņemot vērā, ka mazi bērni pasauli iepazīst ne tikai ar acīm un rokām, bet arī lielā mērā ar mutes palīdzību, tad noteikti mēģinās pagaršot," uzsvēra Vītola, piebilstot, ka šīs vielas var izraisīt mutes dobuma, barības vada un elpošanas ceļu ķīmiskus apdegumus.

Mediķi uzsver, ka pieaugušo pienākums ir novērst nelaimes gadījumus un nepieļaut, ka bērna rokās nokļūst šīs bīstamās vielas, tomēr, ja noticis negadījums un bērns piekļuvis sadzīves ķīmijai, ielicis mutē vai iespējams arī ieēdis vai iedzēris, nekavējoties jāsauc neatliekamā medicīniskā palīdzība, zvanot uz tālruni 113.

NMPD atgādina, ka saindēšanās gadījumā noteikti nav ieteicams pašam izraisīt vemšanu, jo tas nozīmē, ka ķīmiskā viela organismā pārvietosies otrreiz, līdz ar to arī apdegums būs otrreiz. Tāpat nav ieteicams dzert daudz ūdens, jo tas tikai pastiprina vielas iespējamo uzsūkšanos asinīs.

Saindēšanās gadījumā mediķi aicina izskalot bērnam muti un dot izdzert maziem malkiem ne vairāk kā 100 mililitrus ūdens, kas nedaudz var mazināt ķīmiskas vietas koncentrāciju. Turklāt svarīgi saglabāt lietotās vielas iepakojumu, lai mediķiem būtu zināms tās sastāvs.

Jau ziņots, ka kopumā aizvadītajā diennaktī NMPD mediķi devušies uz 1042 izsaukumiem, no tiem 141 bija saistīti ar dažāda rakstura traumām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiķi aizvien nevar iziet no savas orbītas

Par valsts uzdevumiem ekonomikas sekmēšanā un joprojām milzīgo birokrātijas slogu Guntars Gūte sarunājas ar Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras prezidentu Aigaru Rostovski.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas