Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

IeM varētu rosināt izstrādāt bargākas sankcijas par nolēmumu par aizsardzību pret vardarbību nepildīšanu

Pēc Jēkabpils novadā notikušās sievietes slepkavības Iekšlietu ministrija (IeM), uzklausot ekspertus, varētu rosināt izstrādāt bargākas sankcijas par nolēmumu par aizsardzību pret vardarbību nepildīšanu, aģentūrai LETA atzina IeM valsts sekretārs Dimitrijs Trofimovs.

Ministrija gaidīs Valsts policijas izvērtējumu par Jēkabpils novadā notikušo slepkavību, tostarp, kāda ir bijusi policistu rīcība un vai notikusi pilnvērtīga saziņa ar citām iesaistītajām pusēm - pašvaldības sociālo dienestu, tiesu, pašvaldības policiju. Tāpat ministrija sagaida no policijas potenciālos priekšlikumus, lai savlaicīgi novērstu vardarbību ģimenē un nepieļautu šādu noziegumu atkārtošanos.

Patlaban Krimināllikums par ļaunprātīgu tiesas nolēmuma par aizsardzību pret vardarbību nepildīšanu paredz īslaicīgu brīvības atņemšanu, probācijas uzraudzību, sabiedrisko darbu vai naudas sodu.

Pēc šī izvērtējuma, iespējams, būs jādomā par sankciju palielināšanu cilvēkiem kuri sistemātiski nepilda tiesas nolēmumus par aizsardzību pret vardarbību, norādīja Trofimovs, atgādinot, ka pret sievietes dzīvesbiedru bija sākti vairāki kriminālprocesi par šādu nodarījumu, taču ar tiem bijis par maz, lai traģēdiju novērstu.

16.aprīlī Jēkabpils novadā sava bērna un mātes acu priekšā tika nodurta 1983.gadā dzimsi sieviete. Slepkavību pastrādāja viņas bijušais vīrs, kurš mēnešiem ilgi sievietei draudēja un viņu vajāja, par to regulāri tika ziņots policijai, bet sieviete pasargāta netika.

Valsts policijas priekšnieks Armands Ruks ir uzdevis sākt dienesta pārbaudi saistībā ar sievietes slepkavību Jēkabpils novadā, lai "pārliecinātos, ka policisti ir rīkojušies atbilstoši normatīvajam regulējumam, pietiekoši aktīvi un profesionāli".

Policija veicot detalizētu konkrētās situācijas izvērtējumu, pārskatot esošā tiesiskā regulējuma efektivitāti un iespējamās tiesiskā regulējuma nepilnības, vērtējot gan šo, gan līdzīga rakstura gadījumus - vai regulējums ir pietiekošs un ko darīt ar šādām personām, kuras neievēro tām piemērotās sankcijas, piemēram, lēmumu par netuvošanos kādai personai.

Tāpat tiekot vērtēta citu iesaistīto institūciju loma - iesaiste, darbības un atbildība. Līdz ar visas situācijas objektīvu izvērtējumu tiks rosināti priekšlikumi nepieciešamajiem likuma grozījumiem, pauž policijā.

Ruks paziņojis, ka policijas darbs konkrētajā gadījumā "bija apjomīgs", jo kopš 2021.gada pret sievietes dzīvesbiedru sākti 19 kriminālprocesi par tiesas nolēmuma par aizsardzību pret vardarbību nepildīšanu, huligānismu, vajāšanu un draudiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas