Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +5 °C
Viegls lietus
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Ierēdņu komandējumi pērn: Tālu, bieži un dārgi

Vadošie valsts resori savus darbiniekus aizvadītajā gadā komandējumos sūtījuši gan uz Ludzu, gan otru pasaules malu; kopējās izmaksas pārsniedza astoņus miljonus eiro, trešdien lasāms avīzē Dienas Bizness. Lai gan visbiežāk apmeklēta Eiropas sirds Brisele, tomēr vairāku iestāžu komandējumu sarakstos eksotisku galamērķu nosaukumu netrūkst.

Darba braucienos apgūta arī franču valoda Vidusjūras krastā divu nedēļu garumā, apmeklētas teātra izrādes, tai skaitā "Īsa pamācība mīlēšanā" un iepazītas eksotikas valstis, piemēram, Dienvidamerika, liecina Dienas Biznesa apsekotā informācija. 2014. gadā darba ceļojumu apjoms ievērojami audzis, iemesls – ierēdņi komandējumos gatavojās Latvijas prezidentūrai Eiropas Savienības Padomē. Visi braucieni tikuši skrupulozi izvērtēti, laikrakstam uzsvēra vadošie valsts resori – Valsts prezidenta kanceleja, ministrijas, Saeima un Valsts kanceleja.Komandējumi tukšojuši nodokļu maksātāju makus, finansējums tiem rasts valsts pamatbudžetā, kā arī dāsni smelts no budžeta programmas Latvijas prezidentūras nodrošināšanai paredzētajiem līdzekļiem, gada griezumā atsevišķām ministrijām komandējumu izdevumus uzsitot neredzētā augstumā. Kopumā vadošajiem valsts resoriem komandējumi pērn izmaksājuši 8,4 miljonus eiro, kas bija teju divas reizes vairāk nekā 2013. gadā, kad attiecīgie izdevumi bija 4,8 miljoni eiro.

Valsts kanceleja nesniedza datus par 2013. gada komandējuma izdevumiem. Pērn visvairāk komandējumos izdevusi Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM), kam seko Finanšu ministrija un Ārlietu ministrija. Vairāk par 60% no 2014. gadā ieplānotās naudas komandējumiem ir finansējums ceļa izdevumu kompensācijām, dodoties uz ES Padomes darba grupu sanāksmēm un Padomes sanāksmēm, kā arī Latvijas prezidentūras nodrošināšanai, Dienas Biznesam iemeslu komandējumu izdevumu kāpumam skaidroja VARAM Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Kristīne Kļaveniece.

Attiecībā par ierēdņu komandējumiem publiskajā telpā bieži vien izskan aicinājums, ka šajā jomā ir nepieciešams lielāks caurspīdīgums, kā arī sabiedrībai ir jāsniedz plašāks ieskats vizīšu lietderībā un ieguvumos. Jāatceras, ka ierēdņi ārvalstīs prezentē Latvijas valsti un ka bez komandējumiem kontaktus nodibināt ir grūti, taču dzirdot stāstus par to, ka kāds ierēdnis komandējumā devies kopā ar otru pusīti vai visu ģimeni un jautri uzdzīvojis, liek apšaubīt brauciena lietderību uz nodokļa maksātāju rēķina. To, ka komandējumu lietderību vajadzētu plašāk skaidrot, apliecina arī pāris vadošo resoru sniegtās atbildes.

Rakstus Tālu, bieži un dārgi un Daži braukuši ar troksni lasiet trešdienas, 7. janvāra, laikraksta Dienas Bizness 6. un 7.lappusē!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vai ticēt skaļiem virsrakstiem par slavenībām?

Ziņa par slavenības nāvi, aicinājums izlasīt rakstu par nepatikšanām, kas skārušas vienu vai otru sabiedrībā pazīstamu cilvēku, jau ilgstošu laiku ir neatņemama krāpniecisku kampaņu sastāvdaļa. Iemes...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas