Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Svētdiena, 19. maijs
Sibilla, Teika, Lita

Iesniegtos parakstus par krievu valodu CVK sāks pārbaudīt nākamnedēļ

Biedrības Dzimtā valoda iesniegtos parakstus Satversmes grozījumiem, lai krievu valodu atzītu par otru valsts valodu Latvijā, Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) sāks pārbaudīt nākamajā nedēļā, uzzināja komisijā.

Parakstu vākšana visā Latvijā varētu sākties novembra sākumā.

CVK pārstāvis Kārlis Kamradzis ceturtdien informēja, ka biedrība iesniegusi vēl papildu 12 lappuses ar parakstiem klāt pie iepriekš iesniegtajiem 12 516 parakstiem. CVK tie jāpārbauda, un, ja derīgi būs vismaz 10 000 parakstu, CVK vērsīsies pie valdības, lūdzot finansējumu parakstu vākšanas sākšanai visā Latvijā.

Komisijas vadītājs Arnis Cimdars informēja, ka no brīža, kad sākas parakstu pārbaude, līdz parakstu vākšanas sākšanai paies aptuveni 40 dienu.

Jau vēstīts, ka biedrība Dzimtā valoda ir savākusi parakstus par atbalstu Satversmes grozījumu virzībai, lai krievu valodai noteiktu valsts valodas statusu Latvijā.

Saskaņā ar procedūru CVK ar Satversmes grozījumu projektu var vērsties ne mazāk kā 10 000 balsstiesīgo Latvijas pilsoņu. Ja pēc pārbaudes parakstu skaits ir pietiekams, CVK tālāk rīko parakstu vākšanu.

Ja parakstu vākšanā Satversmes grozījumus atbalsta ne mazāk kā viena desmitā daļa no pēdējās Saeimas vēlēšanās balsstiesīgo pilsoņu skaita (saskaņā ar pēdējām vēlēšanām – 153 232 iedzīvotāji), Satversmes grozījumu projekts tiek iesniegts Valsts prezidentam, kurš to nodod izskatīšanai Saeimai. Ja Saeima to noraida vai groza, likumprojektu nodod tautas nobalsošanai.

Lai Satversmes grozījumi stātos spēkā, referendumā par tiem ir jānobalso vismaz pusei no visiem Latvijas balsstiesīgajiem iedzīvotājiem (apmēram 771 350).

Biedrība Dzimtā valoda Satversmes 4.pantu aicina izteikt šādā redakcijā: valsts valodas Latvijas Republikā ir latviešu  valoda  un krievu  valoda. Attiecīgi papildināts arī pants par deputāta zvērestu, iekļaujot svinīgajā solījumā, ka vienīgās valsts valodas Latvijā ir latviešu un krievu  valoda.

Rosināts mainīt arī Satversmes 21.pantu, svītrojot tekstu, ka Saeimas darba valoda ir latviešu valoda.

Satversmes 101.pantu rosināts papildināt, ka pašvaldību darba  valoda  ir latviešu  valoda  un krievu  valoda, bet Satversmes 104.pantu papildināt, ka atbildi pēc būtības no valsts un pašvaldību iestādes ikvienam ir tiesības saņemt latviešu un krievu valodā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas