Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs
Pašlaik piesardzīgajai attieksmei pret vakcināciju iemesls ir datu trūkums

Ieteikumi grūtniecēm un zīdītājām

Kopš pandēmijas sākuma ir veikti pētījumi, lai noteiktu Covid-19 infekcijas ietekmi uz grūtnieču veselību, grūtniecības norisi, augļa attīstību un Covid-19 ietekmi uz jaundzimušo veselību. Ievērojot ar grūtniecību saistītās fizioloģiskās izmaiņas un jaunāko pētījumu datus, grūtnieces tiek iekļautas grupā ar paaugstinātu risku smagai Covid-19 norisei. Latvijā, līdzīgi kā citās attīstītās valstīs, statistiski ļoti nozīmīga grupa veselības aprūpē un sociālajā aprūpes jomā nodarbināto personu ir reproduktīvā vecuma sievietes.

Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācija sadarbībā ar Latvijas Imunizācijas valsts padomi izstrādājusi rekomendācijas vakcinācijai pret Covid-19 grūtniecēm un mātēm zīdītājām. Izvērtējot riskus un ieguvumus vakcinācijai pret Covid-19 grūtniecības un zīdīšanas laikā, svarīgi apsvērumi ir pandēmijas aktivitātes līmenis sabiedrībā, vakcīnas iespējamā efektivitāte, iespējamais risks un slimības smagums, tostarp slimības ietekme uz augli un jaundzimušo, kā arī vakcīnas drošība grūtniecēm un auglim. 


Pētījumos arī grūtnieces

Rīgas Dzemdību nama valdes priekšsēdētāja, ārste ginekoloģe, dzemdību speciāliste Santa Markova Dienai stāsta, ka pētījumi tiek veikti valstīs ar lielu iedzīvotāju skaitu, kur ir daudz grūtnieču un viņu vidū arī saslimušās. "Mēs pamatojāmies uz starptautiski atzītu profesionālo asociāciju un zinātniskajā vidē vadošo viedokli nosakošo organizāciju pašlaik definētajām rekomendācijām, kā arī uz atzītu zinātnisku izdevumu publicētiem pētījumu datiem, kas pamatā apkopoti ASV," teic Markova. Mūsu valstī nav sākti lokāli pētījumi un būtu arī grūti noteikt statistisko varbūtību.

Patlaban ASV Pfizer/BioNTech (Comirnaty) un Moderna vakcinācijas pētījumā iekļautas arī grūtnieces un bērni, kas jaunāki par 16 gadiem. Kā norāda ārste, pieejamie dati par vakcināciju grūtniecības laikā vēl ir ierobežoti, bet nepieciešamības gadījumā rekomendācijas tiks mainītas vai pilnveidotas atbilstoši jaunākajiem atzinumiem. Arī pieejamie AstraZeneca dati nenorāda uz radītās vakcīnas toksicitāti grūtniecības laikā vai iespējamu nelabvēlīgu ietekmi uz augli. "Iemesls visai piesardzīgajai attieksmei pret grūtnieču vakcināciju ir datu trūkums, kas apliecinātu, ka tās ir drošas grūtniecēm, nevis pierādījumi, ka vakcīnas ir grūtniecēm nedrošas," uzsver Markova.

Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācija un Imunizācijas valsts padome atbalsta nostādni, ka, ja sieviete grūtniecības laikā pieder kādai no prioritārajām vakcinācijas grupām, grūtniecība nav uzskatāma par iemeslu vakcināciju pret Covid-19 neveikt, bet drīzāk apsvērt to darīt. Īpaši rekomendējami, ja grūtniece ir medmāsa, sociālā aprūpes centra darbiniece vai nodarbināta kādā citā jomā ar paaugstinātu inficēšanās risku. Veicot vakcināciju, apdraudējums ir daudz mazāks vai tā faktiski nav. Pasaules Veselības organizācija un vadošie ginekologi norāda, ka grūtnieču vakcinācija var tikt apsvērta individuāli, ja riska un ieguvuma attiecība ir par labu vakcinācijai, citiem vārdiem sakot – ja grūtnieces vakcinācijas ieguvums ir lielāks par iespējamo grūtniecības risku. 

Nav nepieciešams veikt grūtniecības testu pirms vakcinācijas. Ja vakcīna saņemta, vēl nezinot par grūtniecību, grūtniecība nav jāpārtrauc. Ja grūtniecība konstatēta pēc pirmās vakcīnas devas saņemšanas, otrā vakcīnas deva ievadāma atbilstoši vakcīnas instrukcijā paredzētajā laikā.

Izprotot vakcīnu darbības mehānismu, nav pamata uzskatīt, ka vakcinācija varētu radīt kaitējumu zīdītam bērnam. Vienlaikus jāpiebilst, ka kvalitatīvi un mērķtiecīgi pētījumi par vakcināciju zīdīšanas laikā, krūts piena izmaiņām un ietekmi uz bērnu nav pieejami. Līdz šim plaši pielietotās tehnoloģijās radītas vakcīnas (piemēram, gripas) tiek lietotas zīdītāju vakcinācijai un neietekmē laktāciju vai mātes piena sastāvu, tādēļ pēc analoģijas nelabvēlīga ietekme nav paredzama arī šādi radītām Covid-19 vakcīnām.


Rada nopietnus riskus

The Journal of the American Medical Association 15. janvāra publikācijā analizēti dati par 406 440 ASV dzemdību iznākumiem laika posmā no pērnā gada aprīļa līdz novembrim. 6380 no dzemdētājām bija Covid-19 pozitīvas. Pētījums rāda, ka grūtniecēm ar Covid-19 ir 3,5 reizes lielāks trombembolisku komplikāciju risks, sešas reizes lielāka iespējamība nonākt intensīvās terapijas nodaļā, 26 reizes lielāka plaušu mākslīgās ventilācijas iespējamība (1,3% Covid-19 pozitīvām salīdzinājumā ar 0,05% Covid-19 negatīvām). Tika konstatēts par 19% paaugstināts priekšlaicīgu dzemdību risks – 7,2% grūtnieču ar Covid-19 bija priekšlaicīgas dzemdības, salīdzinot ar 5,8% grūtnieču bez Covid-19. Arī ķeizargriezienu skaits Covid-19 grupā palielinājās par 7%,  par 22% – intrauterīnu augļa nāves gadījumu skaits u. c. 

Ņemot vērā, ka grūtniecība ir smaga Covid-19 riska faktors, ASV slimību kontroles un profilakses centrs ir iekļāvis grūtnieces prioritārajā grupā vakcinācijai pret SARS-CoV-2.

Markova pieļauj, ka tuvākajā laikā varētu būt jauni dati no Izraēlas un Lielbritānijas, jo tur vakcinēti vairāki miljoni iedzīvotāju, ieskaitot grūtnieces. "Iegūstot vairāk faktu par vakcīnu drošumu, varēsim tās rekomendēt daudz plašāk," teic dzemdību speciāliste. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas