Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

IKVD: Skolēnu no skolas var izslēgt tikai direktors un tikai vidusskolā

Skolēnu no skolas var izslēgt tikai tās direktors un tikai vidusskolas posmā, ceturtdienas rītā Latvijas Radio intervijā atzina Izglītības kvalitātes valsts dienesta vadītāja Inita Juhņēviča.

Jau ziņots, ka ceturtdien Jaunjelgavas novada domes sēdē plāno lemt par pirmklasnieka piekaušanā vainotā zēna izslēgšanu no skolas. Domes sēde notiks plkst.13, un tās dienaskārtību, kurā iepriekš šāds jautājums nebija iekļauts, paredzēts papildināt ar jautājumu par Vecumnieku novada skolēna izslēgšanu no Jaunjelgavas vidusskolas.

Jaunjelgavas novada domes vadītājs Guntis Libeks akcentēja, ka Izglītības likums nosaka, ka pašvaldībai jānodrošina izglītība savā novadā dzīvojošam bērnam. Tas nav jādara attiecībā uz citu novadu bērniem. 5.klases skolnieks dzīvo Vecumnieku novadā.

I.Juhņēviča gan norādīja, ka likums aizliedz bērnu izslēgt no skolas pamatskolā, jo to liedz Satversme, kas paredz tiesības uz pamatizglītību. Turklāt bērnu no skolas drīkst izslēgt direktors, nevis pašvaldība.

Viņa skaidroja, ka galējais soda līdzeklis bērniem, kas izdarījuši būtisku pārkāpumu ir nosūtīšana uz sociālās korekcijas iestādi, kāda Latvijā ir viena – Naukšēnos.

I.Juhņēviča gan uzsvēra, ka ziņošana par notikušo Jaunjelgavas vidusskolā bijusi nesamērīgi novēlota. Ministru kabineta noteikumi paredz, ka skolai par vardarbības gadījumu bija jāziņo policija. Taču informēta bija tikai Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija – turklāt arī pēc divām nedēļām. Bez tam skola arī neizsauca arī "ātro palīdzību", kas bija jādara, ņemot vērā faktu, ka piekautais bērns guvis smagu traumu.

Viņa piebilda, ka pērn Izglītības kvalitātes valsts dienests saņēmis 610 iesniegumus par iespējamajiem pārkāpumiem skolās, no kuriem lielākā daļa gan bijuši nepamatoti. Taču 10% no tiem attiecas uz bērnu savstarpējo vardarbību.

Diena jau rakstīja, ka Jaunjelgavas vidusskolas direktore Lauma Mīlīga, kura ir arī domes deputāte, lēmumu par izslēgšanu neatbalstīšot, jo izpētījusi, ka tas nebūtu likumīgs. Taču arī uz IKVD vadītājas piedāvāto risinājumu viņa raugās skeptiski. "Lai noteiktu, piemēram, mājmācību, jāievēro stingras prasības. Bērnam konstatētā hiperaktivitāte nav pietiekams pamats, turklāt jāsaņem vecāku piekrišana, bet līdzšinējā sadarbības pieredze rāda, ka uz to varam necerēt," Dienai sacīja L.Mīlīga.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas