Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Indeksēšanas rezultātā par trīs līdz 15 eiro palielināsies pensijas

Šodien tiks indeksētas pensijas vai to daļas, kas nepārsniedz 349 eiro, piemērojot tām indeksu 1,0439, aģentūru LETA informēja Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA).

Tas nozīmē, ka visas pensijas, kas nepārsniedz 349 eiro apmēru, tiks palielinātas par 4,39%, un pensijas palielinājums būs atkarīgs no tās apmēra - jo lielāka pensija, jo lielāks tās palielinājums. Piemēram, 200 eiro pensija palielināsies par 8,78 eiro, bet 300 eiro pensija - par 13,17 eiro. Pašlaik minimālā pensija valstī ir 70,43 eiro mēnesī, attiecīgi šīs pensijas palielināsies par 3,09 eiro.

Savukārt pensijām un atlīdzībām, kuras ir lielākas par 349 eiro, indeksēs tikai daļu līdz 349 eiro, kā rezultātā pensijas apmērs palielināsies par 15,32 eiro.

VSAA norāda, ka izņēmums ir politiski represētās personas, I grupas invalīdi un Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidēšanas dalībnieki, kuriem pensijas tiks indeksētas ar indeksu 1,0439 neatkarīgi no to apmēra.

Aģentūra informēja, ka indeksēts tiks tikai pensijas apmērs, neņemot vērā pie pensijas piešķirtās piemaksas apmēru. Piemēram, ja pensija ir 200 eiro, bet klāt tai ir piemaksa 15 eiro, tad indeksēs tikai pensiju, līdz ar to palielinājums būs 8,78 eiro, skaidro VSAA.

Vienlaikus VSAA norāda, ka jāņem vērā, ka no indeksētās pensijas var tikt ieturēts iedzīvotāju ienākuma nodoklis, kas samazina izmaksājamo summu.

Indeksētas tiks vecuma, invaliditātes, izdienas un apgādnieku zaudējuma pensijas un atlīdzības, kuras piešķirtas līdz šī gada 30.septembrim.

Pēc VSAA paustā, oktobrī pensiju un apdrošināšanas atlīdzību pārskatīšanai piemērojamais kopējais indekss 1,0439 veidojas no patēriņa cenu indeksa laikposmā no 2016.gada 1.augusta līdz 2017.gada 31.jūlijam (1,0265) un 50% no apdrošināšanas iemaksu algas reālā pieauguma 2016.gadā, salīdzinot ar 2015.gadu. Apdrošināšanas iemaksu algas reālais pieaugums 0,0348 veidojas no 2016.gada un 2015.gada iemaksu objektu summu attiecības (1,0574) un 2016.gada patēriņa cenu indeksa (1,0218).

 

Top komentāri

Lasmina
L
Latvijas noladetie zagli, alkatigie, rijigie prezidenti, ministri, deputati, ieredni, politiki pedejso 27. gadus ciniski brutali izlaupa Latvijas valsti un azpog latvieus tautu. ka tas var but, ka Latviajs zagliegie, debilie prezidenti sanem 3 500 eiro/menesi pensiju par 4 vai 8 gadu sliktu, noziedziguu darbu, bet Latvijas pensionari par muza darbu ar darba stazu 30, 40, 50... gadi sanem niecigas bada pensijas 300 eiro/menesi ar kuram nav iespejams Latvijas dardziba izdzivot, tai pat laika Latvija ofcioali noteiktais izdzivosanas minimums ir noteikts 580 eiro/menesi?
laika vecis
l
Drusku nepareizi rakstīts. Indeksācija gan dos minētos skaitļus, bet 23% nodoklis no pieauguma būs tā vai tā
nekas
n
vai paši maitas sev algas pieliek par 15 €...izdzimteņi
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas