Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds
"Visiem, kas atbrauc, šiem tūkstošiem cilvēku - viņi nedrīkst doties ciemos pie ģimenes locekļiem, viņi nedrīkst doties uz darbu, viņiem 14 dienas ir burtiski jāsēž mājās," uzsver U. Dumpis

Infektologs: Atbraukušajiem jāievēro karantīna, nedrīkst doties ciemos un uz darbu

Pirmdien Latvijā ar avioreisiem un sauszemes transportu atgriežas tūkstošiem pilsoņu, kuriem daudzviet Covid-19 infekcijas dēļ Eiropā ieviesto ierobežojumu un slēgto robežu dēļ nebija iespēju to izdarīt ātrāk. Valsts galvenais infektologs Uga Dumpis intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam Rīta Panorāma uzsver - visiem šiem cilvēkiem jāievēro 14 dienu karantīna un viņi nedrīkst doties uz darbu vai apciemot ģimenes locekļus.

Salīdzinot ar citām valstīm Eiropā un tepat mums kaimiņos, šī brīža Covid-19 izplatības situāciju Latvijā varētu raksturot kā apmierinošu, norāda Dumpis. "Mums joprojām visi inficētie ir vai nu zināmi, atbraukuši no Eiropas, vai tie ir viņu radinieki. Mēs nekonstatējam tādus smagus pneimonijas gadījumus vai situācijas, kad nav skaidrs, kur cilvēks ir inficējies."

Infektologs norāda, ka tuvākās dienas ir izšķirošas, jo Latvijā iebrauc "milzīgs skaits nogurušu cilvēku. Priecīgi, gribēs doties pie ģimenēm, bet jāsaprot, ka šis ir valstiski svarīgs brīdis - viņiem pašizolēties. Visiem, kas atbrauc, šiem tūkstošiem cilvēku - viņi nedrīkst doties ciemos pie ģimenes locekļiem, viņi nedrīkst doties uz darbu, viņiem 14 dienas ir burtiski jāsēž mājās," uzsver U. Dumpis, un brīdina: vislipigākie ir cilvēki ar simptomiem, bet arī dažas stundas pirms to parādīšanās jau iespējams nodot vīrusu citiem. 

Ja simptomu nav, nevajadzētu steigties veikt Covid-19 testu un vēl vairāk pārslogot mediķus un laboratorijas, teic infektologs. "Ārkārtīgi būtiski, ka šie vairāki simti un pat tūkstoši cilvēku paliktu mājās, un tā ir arī viņu personīgā atbildība, viņu radinieku un darba kolēģu atbildība, lai tas tiešām notiktu."

"Skaidrs, ka daļa no viņiem būs inficēti ar vīrusu, un mūsu laboratoriju kapacitāte ir pietiekama, lai šos vīrusus apstiprinātu. Jāsaprot, ka milzīgs skaits cilvēku arī testēšanai var prasīt kādu laiku. Cilvēki ar viegliem simptomiem, kuru dzīvība nekādā veidā nav apdraudēta, var pagaidīt mājās, iespējams, vairākas dienas. [..] Šis brīdis ir absolūti svarīgs, kādā veidā mēs menedžēsim šo lielo cilvēku plūsmu, jo viņi ielidos ne tikai ar lidmašīnām, viņi brauks arī ar mašīnām un nav iespējams katram cilvēkam izskriet līdzi. Tā ir visas sabiedrības atbildība," vēlreiz uzsver infektologs.

Jau vēstīts, ka sestdien notikušajā Krīzes vadības padomes un valdības kopsēdē ir nolemts, ka no šī gada 17.marta uz ārkārtas situācijas laiku līdz 14.aprīlim Covid-19 izplatības mazināšanai tiek apturēti visi starptautiskie avio, dzelzceļa, jūras un autobusu pasažieru pārvadājumi, kā arī tiks slēgta valsts ārējā robeža. Ierobežojumi netiks attiecināti uz kravu pārvadājumiem. 

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) sestdien žurnālistiem skaidroja, ka pilnībā fiziskai kustībai tiks slēgta Eiropas Savienības (ES) ārējā robeža, bet robeža ar Igauniju un Lietuvu pati par sevi nebūs slēgta, tomēr arī uz tām nevar būt organizētu pārvadājumu.

Tai pat laikā Kariņš skaidroja, ka Latvijas valstspiederīgajiem būs brīva iespēja atgriezties Latvijā, savukārt Latvijā esošajiem ārzemniekiem atgriezties dzimtenē. Arī ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV) apliecinājis, ka valstspiederīgajiem un ārzemniekiem ar pastāvīgo dzīvesvietu Latvijā atļauts atgriezties, un ārzemniekiem atļauts izceļot no Latvijas.

Sestdien arī pieņemts lēmums noteikt, ka valstī izsludinātās ārkārtējās situācijas periodā sporta, izklaides, kultūras un citas atpūtas vietām darbu beidz līdz plkst.23.

Tāpat neatkarīgi no to apmeklētāju skaita ir aizliegti visi sabiedrībai publiski pieejami svētku, piemiņas, izklaides, kultūras, sporta, atpūtas pasākumi, kas tostarp notiek naktsklubos un diskotēkās, kā arī aizliegtas sapulces, gājieni, piketi un reliģiskās darbības veikšanas pulcējoties.

Tāpat valdība lēma ierobežot neorganizētu pulcēšanos kultūras, izklaides, atpūtas, sporta un reliģisko norišu vietās līdz vairāk nekā 50 cilvēkiem vienlaikus.

Pēdējā diennaktī Latvijā konstatēti vēl četri inficēšanās gadījumi ar Covid-19, tādējādi kopumā valstī reģistrēti 34 ar šo vīrusu saslimuši iedzīvotāji.

 

Top komentāri

lasītājs
l
Obligāti izolēt no sabiedrības ,arī no ģimenēm,uz zināmu laiku.Jo šie inficēs arī ģimenes locekļus.Un tad no tūkstošiem atbraukušo būs vairāki tūkstoši.Un ja neklausa un vazājas apkārt,tad piespiedu kārtā,kaut ar policiju ierobežot negodīgos.
Zane
Z
Tie, kas tagad ierodas Latvijā, lielākoties ir bezatbildīgi egoisti, kuri domā tikai par savām ērtībām. Nekādu karantīnu viņi neievēros, ja netiks piespiesti ar varu. Vienīgā iespēja ir visus atbraucējus izolēt tūlīt uz robežas kā tas tika darīts pirms simts gadiem, lai apturētu tīfa un spāņu gripas epidēmiju. Toreiz tas veiksmīgi izdevās.
TT
T
Bīstamās situācijās nepeiciešama izolācija, nevis katra paša izpratnes karantīna. Ja infektologs nesaprot, ka ierobežot izplatību var tikai drastiski pasākumi, tad tā izplatība un sekas būs graujošas. Bet faktiski, ir jau par vēlu - rīkoties vajadzēja pēc 1. gadījuma.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Stājas spēkā vilcienu kustības pavasara grafiks

Šodien stājas spēkā vilcienu kustības pavasara grafiks, paredzot papildu reisus Tukuma, Skultes un Aizkraukles dzelzceļa līnijās, informēja AS Pasažieru vilciens (PV) pārstāvji.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas