Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Infektologs: Par situāciju Itālijā patlaban ir nopietnas bažas

Par situāciju Itālijā patlaban ir nopietnas bažas, jo koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 uzliesmojums tur ir kādu laiku un nav pilnībā apzināti tā apmēri, aģentūrai LETA pavēstīja Veselības ministrijas galvenais speciālists infektoloģijā Uga Dumpis.

Viņš norādīja, ka nesenais saslimušo skaita pieaugums Itālijā un Dienvidkorejā liecina par vīrusa epidēmisko izplatību ārpus Ķīnas. Tālākais ir atkarīgs no tā, cik gadījumi vēl tiks konstatēti, piebilda eksperts.

Mikroblogošanas vietnē Twitter infektologs skaidroja, ka augstais proporcionālais smago pacientu skaits Itālijā nozīmē, ka pēc kontaktpersonu laboratoriskajām pārbaudēm kopējais pozitīvo skaits būs daudz lielāks - tāpat kā Dienvidkorejā. Diemžēl šie slimības uzliesmojumi tika pamanīti tikai tad, kad vairāki pacienti nonāca slimnīcās, norādīja Dumpis.

Tomēr infektologs raugās optimistiskāk uz Ķīnā ieviestajiem pasākumiem, kas patlaban šķiet efektīvi. Viņš skaidroja, ka jaunu gadījumu skaits ir ievērojami samazinājies, un daudzās Ķīnas provincēs vairākas dienas nav bijuši jauni gadījumi. Eksperts paredz, ka, ja viss tā turpināsies, tad var uzskatīt, ka ķīnieši veiksmīgi kontrolē šo epidēmiju. Viss gan tur vēl nav beidzies, piebilda Dumpis.

Savukārt attiecībā uz Irānu pastāv liela varbūtība, ka situācija netiks kontrolēta, klāstīja Dumpis.

Eksperts arī paredz, ka tuvākajā laikā var tikt ieviesti papildu drošības pasākumi Eiropā.

Jau ziņots, ka kopš vīrusa uzliesmojuma Lombardijas un Veneto reģionos pagājušajā nedēļā no tā miruši septiņi cilvēki un vairāk nekā 220 inficējušies. Situācija izraisījusi bažas pārējā Eiropā un izraisījusi runas par iespējamu robežkontroli ar Itāliju, lai ierobežotu vīrusa izplatību.

Itālijā ir lielākais koronavīrusa Covid-19 gadījumu skaits Eiropā un trešais lielākais pasaulē aiz Ķīnas un Dienvidkorejas. Cenšoties ierobežot vīrusa izplatību, Itālijā 11 pilsētām noteikta karantīna. Šis lēmums, kas tika pieņemts sestdien un stājās spēkā svētdien, skar vairāk nekā 50 000 cilvēku desmit pašvaldībās Lombardijā un vienā pašvaldībā Veneto reģionā.

Vīrusa dēļ lielā daļā Itālijas ziemeļu slēgtas arī skolas, muzeji un universitātes. Svētdien tika pārtraukts arī slavenais Venēcijas karnevāls.

Bažas par jaunā koronavīrusa izplatību pārņēmušas arī Itālijas kaimiņvalstis. Austrija svētdienas vakarā īslaicīgi nobloķēja vilciena satiksmi no Itālijas, jo bija radušās aizdomas, ka divi cilvēki vilcienā no Venēcijas uz Minheni varētu būt inficējušies ar Covid-19. Pārbaudē tika noskaidrots, ka viņi nav saslimuši ar jauno vīrusu. 

Latvijā patlaban nav apstiprināts neviens saslimšanas gadījums ar jauno koronavīrusu Covid-19.

SPKC informē, ka kopumā pasaulē no 2019.gada 31.decembra līdz 2020.gada 23.februārim ziņots par 78 833 laboratoriski apstiprinātiem saslimšanas gadījumiem, ko raisīja jauns koronavīruss Covid-19. Tostarp saslimuši arī 16 veselības aprūpes darbinieki, savukārt 2463 pacienti ar nopietnām blakusslimībām ir miruši.

Lielākā daļa gadījumu reģistrēti Ķīnas Uhaņas pilsētā. Ir ziņots par ievestiem gadījumiem vairākās citās Ķīnas provincēs, Honkongas īpašās pārvaldes apgabalā, Taivānā, Makao īpašās pārvaldes reģionā, Taizemē, Japānā, ASV, Dienvidkorejā, Singapūrā un Vjetnamā, Malaizijā, Austrālijā, Nepālā, Francijā, Kanādā, Vācijā, Somijā, Itālijā, Apvienotajā Karalistē, Spānijā, Zviedrijā, Beļģijā, Ēģiptē.

Iedzīvotājiem, kuri šobrīd plāno doties uz koronavīrusa skartajām valstīm vai teritorijām, uz kurām tiek attiecināti īpaši pasākumi, speciālisti iesaka izvērtēt ceļojuma nepieciešamību un ceļojuma laikā ievērot vispārējos profilakses pasākumus, kā arī sekot līdzi vietējo varas iestāžu norādījumiem.

Ceļotājiem, kuri atgriežas no šīm vietām, jānovēro sava veselība turpmākās 14 dienas. Parādoties saslimšanas simptomiem - paaugstināta ķermeņa temperatūra, klepus, rīkles iekaisums vai apgrūtināta elpošana, jāierobežo kontaktus ar ģimenes locekļiem un citām personām, nekavējoties jāzvana 113, jāinformē ārstniecības personas par simptomiem un ceļojumu uz koronavīrusa skartajām valstīm vai teritorijām. 

Speciālisti iesaka, ja bērns pēdējo 14 dienu laikā bija ceļojumā kādā no koronavīrusa Covid-19 skartajām valstīm vai teritorijām, bērnam neapmeklēt izglītības iestādi, vecākiem sazināties ar ģimenes ārstu un sadarbībā ar ģimenes ārstu novērot bērna veselību 14 dienas pēc ceļojuma.

 

Top komentāri

Uldis
U
Šo vīrusu izplata ASV !!! Ne no kā viņš pats neradās ,un ja vīru ieradīsies Latvijā steikšus jāmeklē visi ASV kalpi ,un viņaiem jāelpo virsū . Visas ASV Šafkas ir maksimāli jāaplipina ar šo vīrusu .
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas