Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Iniciatīva par kažokzvēru audzēšanas aizliegumu tuvojas iesniegšanai Saeimā

Sabiedrības iniciatīvu portālā "manabalss.lv" trīs mēnešu laikā par kažokzvēru audzēšanas aizliegumu parakstījušies nedaudz vairāk kā 9200 iedzīvotāji. Lai iniciatīva par kažokzvēru audzēšanas aizliegumu tiktu iesniegta Saeimā, iniciatīvas iesniedzējiem - biedrībai "Dzīvnieku brīvība" - portālā "manabalss.lv" vēl jāsavāc aptuveni 770 paraksti.

Nodibinājuma "Dzīvnieku drauga fonds" pārstāve Laura Karnīte atzina, ka kažokzvēru audzēšanas aizliegums Latvijā nav vienas dienas jautājums, jo tas ir saistīts ar tautsaimniecības nozari, taču, ja nepieciešamais parakstu skaits tiks savākts, tad šī iniciatīva tiks iesniegta lemšanai Saeimā. Viņa piebilda, ka aizliegums audzēt kažokzvērus jau pieņemts vairākās Eiropas valstīs.

Aizliegums audzēt kažokzvērus pieņemts Lielbritānijā, Austrijā, Horvātijā un Bosnijā un Hercegovinā. Arī Nīderlandē 2012.gadā ētisku apsvērumu dēļ pieņemts šāds aizliegums par spīti tam, ka tā līdz šim bijusi viena no nozares lielvalstīm. Tur noteikts 12 gadus ilgs pārejas posms, un līdz 2024.gadam audzētavām jābūt slēgtām. Arī citās valstīs noteikti daļēji aizliegumi vai ierobežojumi, piemēram, Dānijā pieņemts lapsu audzēšanas aizliegums, bet Zviedrijā labturības prasības ir tik stingras, ka lapsu audzēšana kažokādu ieguvei ir izbeigta.

Biedrība "Dzīvnieku brīvība" apgalvo, ka mūsdienu zinātniskie pētījumi liecina, ka zvēraudzētavās nav iespējams audzēt savvaļas dzīvniekus - lapsas, ūdeles un šinšillas -, nesagādājot viņiem nopietnas fiziskās un psihiskās veselības problēmas. Zvēraudzētavās dzīvnieki tiek audzēti ļoti šauros drāšu sprostos. Savvaļā ūdeles dzīvo savrupi plašā teritorijā pie ūdenstilpēm, lielu dzīves daļu pavadot ūdenī. Lapsas veido sociālas grupas, aktīvi pārvietojas un rok alas. Zvēraudzētavās šīs un citas instinktīvās uzvedības iespējas ir liegtas, radot dzīvniekos hronisku stresu, kas pielīdzināms dzīvnieku turēšanai badā un pēc laika pāraug nopietnos psihes un uzvedības traucējumos.

Sprostu šaurībā dzīvnieki neizbēgami tiekot pakļauti mokpilnai eksistencei, kas tiek izbeigta jau pirmsreproduktīvā vecumā - ūdeles nosmacē gāzes kamerā, bet lapsas nosit ar strāvu, ievietojot vienu vada galu dzīvnieka mutē, bet otru - anālajā atverē, informē biedrība, iestājoties par likuma grozījumu veikšanu, nosakot pilnīgu kažokzvēru audzēšanas aizliegumu Latvijā.

Jau ziņots, ka biedrība "Dzīvnieku brīvība" vērsās Valsts policijā (VP), aicinot izvērtēt, iespējams, slikto izturēšanos pret kažokzvēriem Latvijas audzētavās. Ņemot vērā, ka audzētavas atrodas Siguldas, Jelgavas un Ogres iecirkņu apkalpojamās teritorijās, iesniegums tika pārsūtīts izvērtēšanai šiem reģionālajiem iecirkņiem, un VP iecirkņi Siguldā, Jelgavā un Ogrē nolēma nesākt kriminālprocesu par it kā slikto izturēšanos pret kažokzvēriem Latvijas audzētavās.

Ņemot vērā, ka pārkāpumi pret dzīvniekiem ir ļoti specifiska rakstura noziegumi, policija, lai varētu pieņemt pēc iespējams objektīvāku lēmumu, sadarbojās ar Pārtikas un veterināro dienestu (PVD), taču audzētavu darbībā noziegumu pazīmes netika konstatētas, skaidroja VP Rīgas reģiona pārvaldes pārstāvis Toms Sadovskis.

Biedrība "Dzīvnieku brīvība" iesniedza VP lūgumu izvērtēt, vai ir konstatējama cietsirdīga izturēšanās pret dzīvniekiem saistībā ar biedrības rīcībā nonākušajiem videomateriāliem un fotoattēliem. Tajos redzami 2012.gada rudenī uzņemti kadri ar šokējošiem apstākļiem sešās Latvijas kažokzvēru audzētavās - slimi dzīvnieki, miruši dzīvnieki būros kopā ar dzīviem, sasalis dzeramais ūdens, antisanitāri apstākļi, bojāti sprosti.

Pēc PVD inspektoru februārī veiktajām ārpuskārtas pārbaudēm visās Latvijas kažokzvēru audzētavās gan konstatēts, ka dzīvnieku labturības prasības tiek ievērotas, kā arī fermās nav konstatēti slimi un ievainoti kažokzvēri, kas varētu radīt aizdomas par laikus nesniegtu veterināru palīdzību.

Vasarā, kad kažokzvēru audzētavās ir liels dzīvnieku skaits un mazuļi tiek atšķirti no mātēm, PVD vēlreiz pārbaudīs audzētavas. Šajā laikā, kad dzīvnieku blīvums audzētavās palielinās, pastāv lielāks dzīvnieku savainošanās un saslimšanas risks.

Top komentāri

mjā...
m
Tikai muļķi var iedomāties, ka aizliedzot kažokzvēru audzēšanu samazināsies pieprasījums pēc kažokādām, nevis to audzēšana tiks pārcelta uz valstīm ar daudz necilvēcīgākiem turēšanas apstākļiem
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas