Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Internetā aicina parakstīties pret Imantas hakera Denisa Čalovska izdošanu ASV

2012.gada decembrī 1985.gadā dzimušais Deniss Čalovskis tika aizturēts savā Rīgas dzīvoklī. Kā ziņots, aresta iemesls ir ASV prokuratūras lūgums.  2013.gada 31.janvārī Latvijas Augstākā tiesa atzina par iespējamu Čalovska izdošanu ASV varasiestādēm. Valdībai jāpieņem oficiālais lēmums. ASV Čalovskim draud 60 gadu cietumsods. 
Vairāk nekā tūkstotis cilvēku ir parakstījuši internetā pieejamo petīciju atbalstot Denisu Čalovski, tā dēvēto "hakeri no Imantas". Petīcija, kas aicina Latvijas Republikas valdību "dot iespēju savam pilsonim realizēt tiesības, kuras garantē Latvijas Valsts Konstitūcija un nepieļaut Denisa Čalovska izdošanu ASV", tika izveidota un publicēta ar Čalovska draugu un klasesbiedru palīdzību.

Dažu stundu laikā pēc petīcijas publicēšanas internetā, vēstuli parakstīja jau vairāki simti cilvēku.  Šobrīd publikācija aktīvi izplatās sociālajos tīklos un balsu skaits strauji pieaug. Pēc katra pieņemtā paraksta, petīcijas teksts tiek nosūtīts uz Ministru kabineta adresi, kuram tuvākajā laikā arī ir jālemj par vai pret Denisa Čalovska izdošanu ASV, kur viņam draud sods ar brīvības atņemšanu līdz pat 67 gadiem.

Kā norāda Čalovska advokāte Ilona Bulgakova, Denisa Čalovska tiesības uz taisnīgu tiesu jau tagad esot pārkāptas un kriminālprocesa principi un izdošanas procedūra ASV neatbilst Latvijas kriminālprocesa un krimināltiesību principiem un procedūrai. 

Blakus lielajam sabiedrības atbalstam, šaubas par nepieciešamību izdot Denisu ASV publiski pauž Latvijas Republikas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs un aizsardzības ministrs Artis Pabriks. 

Diena.lv jau rakstīja, ka šā gada 31.janvārī Latvijas Augstākā tiesa (AT) atstāja negrozītu prokurora Mārča Viļuma pieņemto lēmumu, ar kuru viņš bija atzinis par pieļaujamu kibernoziegumos apsūdzētā Imantas iedzīvotāja Čalovska izdošanu ASV. Tiesa atzina, ka prokurors savu 2012.gada 20.decembra lēmumu ir pieņēmis, rūpīgi pārbaudot un izvērtējot visus apstākļus un dokumentus, kas attiecas uz 1985.gadā dzimušā Latvijas pilsoņa izdošanas pieļaujamību. Savukārt Čalovska advokātes Ilonas Bulgakovas paustos argumentus, kāpēc viņas klienta izdošana nebūtu pieļaujama, tiesa noraidīja kā nepamatotus.

AT pieņemtais lēmums nav pārsūdzams, savukārt galīgais lēmums par Čalovska izdošanu būs jāpieņem Ministru kabinetam. Ja valdība nolems Čalovski izdot, ASV viņam var draudēt vairāk nekā 60 gadu cietumsods.

Kā ziņots, ASV federālie prokurori izvirzījuši apsūdzības trim iespējamiem Austrumeiropas kibernoziedzniekiem - Krievijas pilsonim Ņikitam Kuzminam, Rumānijas iedzīvotājam Mihajam Paunesku un 1985.gadā dzimušajam Latvijas pilsonim, Imantā dzīvojošajam datorspeciālistam Čalovskim, kurš esot pazīstamas arī ar iesauku "Miami".

ASV tiesībsargājošās iestādes uzskata, ka trīs aizturētie vīrieši ir atbildīgi par datorvīrusa "Gozi Virus" radīšanu un uzturēšanu. Ar šo vīrusu tika inficēts vairāk nekā miljons datoru visā pasaulē, tostarp aptuveni 40 000 datoru ASV. Vīruss nonācis pat ASV Nacionālās aeronautikas un kosmosa pārvaldes (NASA) datoros.

Internetā publiski pieejamā informācija liecina, ka "Gozi Virus" ticis radīts, lai piekļūtu datiem par svešiem banku kontiem un pēc tam iztukšotu tos. Ar minēto vīrusu dators var tikt inficēts, atverot šķietami nekaitīgu "PDF" formāta failu.

Atsaucoties uz ASV tiesā nonākušajiem dokumentiem, aģentūra "Reuters" vēstīja, ka ar minētā datorvīrusa palīdzību no banku kontiem visā pasaulē izzagti vairāki miljoni ASV dolāru.

Čalovskis pēc ASV tiesībsargājošo iestāžu lūguma īstenotas speciālas operācijas laikā tika aizturēts savā dzīvesvietā Imantā pagājušā gada 4.decembrī. Lai jauno vīrieti pārsteigtu nesagatavotu, likumsargi viņa dzīvesvietā iekļuva, pa trosēm nolaižoties no daudzstāvu mājas jumta. Vēlāk tiesa Čalovskim kā drošības līdzekli piemēroja apcietinājumu, kurā viņš atrodas joprojām.

Pats Čalovskis izplatījis atklātu vēstuli, kurā lūdz Latvijas sabiedrību iestāties par viņa neizdošanu ASV, bet sīkāk neskaidro, vai un kā saistīts ar viņam inkriminētajos noziegumos, lai gan norāda uz pārkāpumiem viņa aizturēšanā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Likumprojekts ignorē vietējos uzņēmējus

Par zaļās politikas nozīmi transporta jomā un valdības līdzšinējo politiku Guntars Gūte sarunājas ar Latvijas Biodegvielas un bioenerģijas asociācijas (LBBA) valdes locekli Induli Stikānu .

KNAB un SAB neesot saņēmis nevienu iesniegumu no Kadžuļa

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) līdz šim nav saņēmis nevienu iesniegumu no uzņēmēja Renāra Kadžuļa vai kādas citas personas saistībā ar iespējamu 2014.gada Saeimas vēlēšanu rezultāt...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas