Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Inventārs ērtai slēpošanai

Beidzot ziema ir atnākusi, slēpošanas kalni vaļā, un ziemas prieku cienītāji tos burtiski gāž apkārt! Liela daļa entuziastu ar slēpošanu ir uz tu, bet daudz ir arī iesācēju, kuri vēlas mācīties, un instruktoriem darba pietiek. Distanču slēpošanas jomā klājas mierīgāk - kādam tīk labiekārtotas trases, kāds ir sava ceļa gājējs - ka tikai būtu sniegs! Lielākajā daļā slēpošanas trašu pieejama arī inventāra noma, kas ir sevišķi pateicīgs pakalpojums iesācējiem, - var izmēģināt, kas der, kas patīk, kāda veida slēpes ērtākas, bet varbūt tīkamāks ir snovbords?

Katram savs stils

"Šodien cilvēki slēpojot vēlas justies komfortabli, droši, skaisti un pārliecināti - es teiktu, lai no slēpošanas kā brīvā laika pavadīšanas būtu lielāks kaifs. Tas attiecas gan uz kalnu slēpošanu, gan distanču slēpošanu, gan snovbordu. Jo tā ir veselīga atpūta, kas sniedz patīkamas emocijas un dod enerģiju ilgākam laika periodam," uzskata sporta inventāra veikala Motosports speciālists un pieredzējis slēpotājs Jānis Priede. Viņš iecienījis zīmolu Atomic. Jānis saka - izvēloties kalnu slēpes, vajadzētu vadīties, pirmkārt, pēc tā, kad un kur esat iecerējuši slēpot. Tā izvēlēsities pareizo slēpju segmentu vai līniju no kāda konkrēta ražotāja piedāvājuma. Otrkārt, ne mazāk svarīgi ir individuālie parametri, piemēram, slēpošanas pieredze un tehnika, auguma garums, svars. Treškārt, gaume un iespējas - inventāra krāsa, dizains, cena.

Tāpat kā daudzās nozarēs, kas saistītas ar tehnoloģiju izmantošanu un inovācijām, arī ziemas sporta inventāra izvēles jomā cena savā ziņā ir kvalitātes spogulis, taču nebūt nav tā, ka dārgākais vienmēr būs piemērotākais, jo slēpes, kas der sportistam, iesācējam nav piemērotas. "Pēdējā laikā ziemas mīļotāju vidū aizvien iecienītāki ir slēpošanas braucieni uz Alpiem, Norvēģiju, Somiju. Kalni augstāki, trases interesantākas, lielāka daudzveidība, un līdz ar to arī lielāka nozīme inventāra atbilstībai izvēlētās aktivitātes veidam," skaidro Priede un uzsver, ka kalnu slēpes var iedalīt četrās patlaban aktuālās kategorijās - free ski (triki un lēcieni), vai slēposiet pa sagatavotu, vienmērīga seguma trasi, vai slēposiet pa dažādām virsmām, piemēram, dažādos diennakts laikos - no rīta, kad ir auksts un sniegs ir blīvs un ciets, pa dienu, kad saulīte to jau pakausējusi un tamlīdzīgi -, vai arī mēģināsiet aizvien iecienītāko backcountry touring stilu - kāpjot zigzaga soļiem kalnā un tad laižoties lejā. Katrai aktivitāšu grupai būs piemērotas cita veida slēpes.

Drošībai un ērtībai

Izvēloties inventāru, uzmanība jāpievērš ne tikai pašām slēpēm, bet arī zābakiem. Atbilstoši zābaki palīdz turēt pareizu stāju, kas vienlīdz aktuāli gan iesācējiem, gan sportistiem, kuri grib uzlabot braukšanas stilu un ātrumu. Laba izvēle ir zābaki ar Memory Fit tehnoloģiju, tie pielāgojas kājai, sildot iekšējo un formējot ārējo zābaka čaulu pēc individuāliem parametriem. Taču ne mazāk nozīmīgs elements ir apģērbs. Ja būs karsti vai no aukstuma klabēs zobi, kaut kas spiedīs vai berzīs, no slēpošanas liela prieka nebūs! Apģērbam jābūt vieglam, ar labu mitruma aizsardzību un «elpojošam». Šos parametrus apzīmē noteiktas mērvienības, piemēram, kalnu slēpošanai ūdensizturības (waterproof) minimumam vajadzētu būt 20.000 g/m, bet gaisa caurlaidībai (breathable) 20.000g/m. "Lai to nodrošinātu, Atomicslēpošanas jakās izmanto Pertex Shield+ membrānu. Tas ir viens no tehniski visadvancētākajiem šodien pieejamajiem materiāliem, kuru izmanto labākajos slēpošanas apģērbos, kas paredzēti augstas intensitātes slodzei, kad būtisks ir arī tērpa svars," stāsta Jānis.

Jāatceras par kārtainības principu: vispirms velkam labu termoveļu, tad seko vidējā kārta, kas uztur siltumu un nodrošina mitruma caurlaidību, un tad pretvēja un pret mitrumu aizsargājošais slānis. Arī veļai ir dažādas kategorijas atkarībā no tā, vai veļa paredzēta lielākai vai mazākai aktivitātei. Svarīgs arī materiāls - parasti kvalitatīva termoveļa tiek izgatavota no sintētiskām mikrošķiedrām un antibakteriāliem diegiem. Iesācējiem, kas kustas lēnāk, piemērota būs veļa ar vilnas piejaukumu. Pieejama arī kompresijas veļa, kura tonizē muskuļus, ir polsterēta locītavu daļā. Ķivere, brilles - bez tām uz kalna arī nav ko darīt! Jānis iesaka arī izrevidēt kabatu saturu un neņemt līdzi liekus priekšmetus, kā arī padomāt, kurā kabatā ko liekat, lai krītot nesavainotos ar asām atslēgām vai šķiltavām. Bez telefona uz kalna nez vai kāds dodas, bet, lai viedtālrunis aukstumā neizlādētos, to ieteicams ievietot ūdensdrošā makā, kas daļēji pasargās arī no sala. Ja gribas precīzi mērīt savus sasniegumus, ņemiet līdzi kādu viedpalīgu, piemēram, sporta pulksteni ar iespējām noteikt atrašanās augstumu, slēpošanas ātrumu, distanci utt. Ir arī brilles ar lēcās iestrādātu Bluetooth sistēmu, kas ļauj ne tikai sekot līdzi savām aktivitātēm, bet arī atbildēt uz telefona zvaniem, klausīties mūziku.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas