Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Īru sēņu audzētāju darbinieku meklējumi Latvijā satrauc vietējos darba devējus

Īrijas šampinjonu audzētāju kooperatīva CMP Mushroom plāni šonedēļ vairākās Latvijas pilsētās izvērst darbinieku meklēšanu vietējo darba devēju vidū radījuši nopietnas bažas, ka Latviju atkal pametīs strādātspējīgie iedzīvotāji, šorīt vēstīja LNT rīta ziņu raidījums 900 sekundes.

Īrijas sēņu audzētavas pārstāvji no 1. līdz 8. decembrim viesosies piecās pilsētās – Jēkabpilī, Rēzeknē, Alūksnē, Balvos un Gulbenē. Viņi sēņu lasītājiem un sēņu pakotājiem sola stundā maksāt ne mazāk kā 9,25 eiro un garantē no 40 līdz 50 darba stundām nedēļā. Līdz ar to mēnešalga pirms nodokļu nomaksas varētu būt 1850 eiro.

Latvijas Darba devēju konfederāciju (LDDK) biedē, ka tik liela alga var pievilināt arī kvalificētu darbaspēku. Šo strādājošo aizbraukšana uz Īriju būtu liels trieciens Latvijas reģioniem, kur jau tā trūkst darbinieku. "Tas, ka ārzemju darba rekrutētāji tik agresīvā veidā to dara, tas ir signāls, kuru attiecīgi politikas veidotājiem ir jādomā kaut kādi pretsoļi tam. Bet tajā pašā laikā nav jau neviena represīva veida, tikai motivējoša," atzīst LDDK ģenerāldirektore Līga Menģelsone.

Situācijā, kad tepat visā Latvijā uzņēmējiem trūkst strādnieku, šonedēļ jau no vairākām pusēm izskanējuši pārmetumi Nodarbinātības valsts aģentūrai (NVA), kāpēc tā savā interneta lapā vispār ielikusi Īrijas kompānijas sludinājumu. NVA skaidro, ka tai nav tiesības Eiropas Savienības dalībvalsts uzņēmumam atteikt vakanču izvietošanu. "Publicēt darba piedāvājumus, kas nāk no citām Eiropas valstīm, tā ir pilnīgi normāla prakse, jo arī mūsu Latvijas darba devēji izmanto Eiropas nodarbinātības dienestu tīkla (EURES) pakalpojumus, publicējot savas vakances citās valstīs," skaidro NVA EURES projektu vadītāja Līga Baufale.

Pirmā pilsēta, kurā ieradīsies Īrijas sēņu audzētavas pārstāvji, būs Jēkabpils. Pilsētas domes priekšsēdētājs vietējo uzņēmēju vārdā pauž satraukumu, jo pat dažu strādājošo emigrēšana uz Īriju vēl vairāk pasliktināšot darbaspēka trūkuma problēmu Jēkabpilī. "Tā ir nopietna problēma. Ja šāda veida rekrutēšana notiek, tā ir nepatīkama situācija. Es pat nezinu, kā to ietekmēt, jo mums pilsētā uzņēmēji sūdzas par darbaspēka nepietiekamu daudzumu," uztraukts ir Jēkabpils domes priekšsēdētājs Raivis Ragainis.

NVA, kas savās reģionu filiāļu telpās Jēkabpilī, Rēzeknē, Alūksnē, Balvos un Gulbenē atļaus Īrijas uzņēmējam rīkot tikšanās ar potenciālajiem darbiniekiem un slēgt līgumus, skaidro - cilvēku interese ir liela, taču jārēķinās, ka Īrijā nebūšot viegli. "Sēņu novākšana, sēņu iepakošana ir ārkārtīgi smags darbs. Parasti mēs aicinām darba devēju stāstīt par darba apstākļiem, ka var rasties kādi veselības traucējumi, alerģiju riski," bilst NVA pārstāve.

Taču, iespējams, Īrijas sēņu audzētavas piesolītā alga vienalga motivēs emigrēt. Turklāt sludinājumā norādīts, ka darbiniekiem nav vajadzīgas angļu valodas zināšanas, tiek solīta dzīvošana kopmītnēs par 50 eiro nedēļā un atbalsts aizceļošanai uz Īriju.

Premjers Māris Kučinskis (ZZS), komentējot šīs ziņas, intervijā LNT raidījumā 900 sekundes atzina, ka Eiropas Savienība "uzliek lietas, ko nevaram ietekmēt, nevaram īriem pateikt te nenākt un nevervēt".

"Situācija ir diezgan paradoksāla, jo mums trūkst darbavietas, galvenokārt, kur cilvēkam ir kādas iemaņas, zināšanas. Šis liek mums vairāk sasparoties, jo izšķirošais vārds ir mobilitāte. Ja gribam, lai cilvēki ir tur, kur ir darbs, cilvēkiem ir vajadzīgs piedāvāt kopmītnes, vietu, kur dzīvot," viņš pauda, uzsverot, ka nodrošināt iespēju darbiniekiem uzturēties darba vietas tuvumā ir salīdzinoši vienkāršāks uzdevums.

Tāpat Kučinskis arī retoriski vaicāja, kāpēc uzņēmēji Latvijā nevarētu izvērst tikpat vērienīgu un ražīgu sēņu ražošanu, ņemot vērā, ka pieprasījums pēc šādas produkcijas ir ļoti liels.

Pēdējās trīs rindkopās pievienots premjera Māra Kučinska viedoklis

Top komentāri

naivulis
n
Par ko tāds satraukums?????? Vilcieni daudzviet ''nolikvidēti'', ceļi pārvērtušies par neceļiem, skolas likvidē, algas smieklīgi mazas....KĀPĒC NEBRAUKT UN NEPAMĒĢINĀT??????
Dzintra
D
Skumji, bet ari manas gimenes satiksanas nu ir Skype.Stradajot Latvija kada maizes uznemuma, 300 pari km no majam, es sanemu par 250stundam menesi vien nedaudz pari 500eur.Un darbs tur nebij no vieglajiem.Savu gimeni es redzeju reizi menesi, dzivojot Latvija, jo izbraukat brivdienas uz talo Latgali nebij iespejams dargo izmaksu del, aptuveni 20eiro man maksaja cels uz vienu galu un cetri transporti, velme bij stradat Latvija un ta ka sava novada darba nebij, tad braukaju uz Rigas rajonu,dzivoju kopmitnes.Tagad musu gimenes satiksanas vieta ir Skype un vienu reizi gada Latvija.Mes katrs gribam sanemt cilvekam pienacigu algu, lai nodrosinatu savus bernus nu kaut vai ar pasu nepieciesamako.
gp
g
vai es dums vai kā, bet strādnieki ir ko pērkamas ķēves? paceliet algu lai nav jabrauc prom. es arī negribu. bet kamēr citur maskās vairāk tikmer brauks. varbūt firmu īpašnieki var izlīdzinat starpību starp savām algam un peļņu un darbinieka algu. un viss valstī būs kartībā.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Likumprojekts ignorē vietējos uzņēmējus

Par zaļās politikas nozīmi transporta jomā un valdības līdzšinējo politiku Guntars Gūte sarunājas ar Latvijas Biodegvielas un bioenerģijas asociācijas (LBBA) valdes locekli Induli Stikānu .

KNAB un SAB neesot saņēmis nevienu iesniegumu no Kadžuļa

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) līdz šim nav saņēmis nevienu iesniegumu no uzņēmēja Renāra Kadžuļa vai kādas citas personas saistībā ar iespējamu 2014.gada Saeimas vēlēšanu rezultāt...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas