Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

IZM sola meklēt iespēju, kā kāpināt atalgojumu arī augstskolu pedagogiem

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) ir apņēmusies rast iespēju kāpināt atalgojumu arī augstskolu pedagogiem, preses konferencē žurnālistiem apgalvoja izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska (JKP).

Politiķe klāstīja, ka ministrija aizvien meklēs iespēju, kā atbalstīt arī akadēmisko personālu, kas ir viena no pedagogu grupām, kurai tāpat kā skolu pedagogiem pienākas atalgojuma kāpinājums.

Ministre skaidroja, ka pērn budžeta sarunās ministrija nespēja panākt, ka budžeta bāzē iekļauj pedagogu atalgojumam nepieciešamo summu, tāpēc šobrīd ministre to aktualizēja.

Politiķe uzsvēra, ka retorika attiecībā uz šo jautājumu esot vienkārša - pedagogu mācību gads sākas 1.septembrī, bet augstskolām tas sāksies 2021.gada janvārī. Tā esot atšķirība, tāpēc vēlāk būs nepieciešams par augstskolu mācībspēku atalgojumu vēlreiz runāt.

Jau ziņots, ka valdība šodien atbalstīja 8 214 473 eiro piešķiršanu pedagogu minimālās algas likmes paaugstināšanai no 750 līdz 790 eiro jeb par 5,33%, tomēr valdība pagaidām nepiekrita atalgojuma kāpinājumam augstskolu mācībspēkiem, atliekot šo jautājumu uz nākamā gada budžeta diskusijām.

Ministrija bija norādījusi, ka apstiprinātais pedagogu darba samaksas grafiks paredz zemākās algu likmes palielinājumu arī augstākās izglītības pedagogiem.

IZM rosināja profesoriem paaugstināt zemāko algu likmi par 39 eiro, līdz 1569 eiro, asociētajiem profesoriem - par 31 eiro, līdz 1256 eiro, docentiem - par 25 eiro, līdz 1005 eiro, lektoriem - par 20 eiro, līdz 805 eiro, bet asistentiem - par 16 eiro, līdz 641 eiro.

Tomēr valdība lēma neatbalstīt šādu ieceri, un IZM piedāvājumu pārskatīt mācībpsēku atalgojumu līdz 1.septembrim labot un protokolā norādīt, ka šis jautājums izskatāms valdībā kopā ar 2021.gada vidēja termiņa budžetu.

Šuplinska, tāpat kā tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP), šādam piedāvājumam iebilda, uzsverot, ka šāda pat situācija esot veidojusies pērn, kad netika panākts, ka augstskolu pedagogu atalgojums kā pozīcija tiek iekļauts budžetā.

Šuplinska norādīja, ka 2020.gada kāpinājumam finansējums 380 000 eiro apmērā ir rasts no IZM līdzekļiem, tomēr Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) uzsvēra, ka tas nenozīmē, ka 2021.gadam šī nauda būs atrodama. 

Finanšu ministrs Jānis Reirs (JV) un Kariņš aicināja par šo jautājumu diskutēt, izskatot nākamā gada budžetu. Šuplinska akceptēja šādu piedāvājumu, taču viņa un Bordāns sagatavos īpašo viedokli, ko pievienos protokollēmumā.

Top komentāri

Kuzja Ņilovičs Okorokovs
K
Augstskolu pedagogu alga aizgāja honorāros, tiesājoties ar Indriķi Muižnieku.
B
B
Megastroikai nauda tūlīt pat atradās, a še tev sola meklēt iespēju #prioritates
?
?
Jūsu klIZMa gadiem nav iebildusi, ka augstskola maksā daudziem darbiniekiem par faktisku pilno slodzi 1/10 slodzes, parasti 100 eiro mēnesī. Tagad, kad tikai trakais vai korporāciju d aunis lauzīsies par pasniedzēju naida pārņemtajās katedrās, par vēlu ko kāpināt. Pamēģiniet, ja goda druskas atliek, nosūtīt uz ārzemēm ik gadu vismaz 100 studentus, kas nav zagļu bērni, varbūt 2050 vēl kādi 20 proči letiņu pratīs lasīt, maksimums.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas