Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Izmeklēšana par Swedbank Latvijā notiek Magņitska lietas ietvaros

Izmeklēšana par Swedbank darījumiem Latvijā pašlaik notiek tā sauktās Magņitska lietas ietvaros, noskaidrojis LTV raidījums de facto.

Swedbank mātes banka pēdējos ceturkšņu pārskatos piemin izmeklēšanu, ko Latvijā veic policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvalde (ENAP). Viss liecina, ka šai izmeklēšanai ir saistība Magņitska lietu. 

Pirms 10 gadiem Krievijas cietumā mirušais advokāts Sergejs Magņitskis atklāja liela mēroga naudas zagšanas afēru. Viņa darba devējs, finansists Bils Brauders pēc Magņicka nāves izvērsa plašu kampaņu vainīgo sodīšanai. 

Šī gada pavasarī, pēc Zviedrijas sabiedriskās televīzijas atklātā par aizdomīgiem darījumiem Swedbank filiālēs Baltijā, Brauders vērsās ar iesniegumiem pret Swedbank vairākās valstīs. Latvijā bankai bijuši darījumi ar Igaunijas un Lietuvas bankām, caur kurām plūda nauda Magņicka atklātajā krāpšanas shēmā. 

Iesniegumā minēti daudzi pārskaitījumi no Danske bank filiāles Igaunijā un Ukio bankas Lietuvā uz Latvijas Swedbank kontiem. Pamatā naudas saņēmēji bijuši Latvijā reģistrētas kompānijas. Izskatās, arī reāli strādājoši uzņēmumi, bet sarakstā trāpījies pa kādam ofšoram, vēsta raidījums. 

Runa ir par pārskaitījumiem no Danske bank uz Latvijas Swedbank 2,7 miljonu ASV dolāru apmērā, no Ukio bankas - 37,7 miljonu dolāru apmērā. No tiem lielākā summa - 23 miljoni dolāru – tikusi pārskaitīta tagad jau likvidētai britu kompānijai Arts Trade LLP, kurai neesot bijuši uzrādīti finanšu līdzekļi. 

Lai gan Swedbank sākotnēji netika minēta starp tām Latvijas bankām, kas iesaistītas Magņitska lietā, Valsts policijas atbilde liecina, ka šī informācija, visticamāk, tiek pārbaudīta tieši šīs 2012.gadā sāktās lietas ietvaros.

"ENAP tika saņemts jūsu minētais [de facto jautājumā minētais] iesniegums un tika uzsākta tajā paustās informācijas izvērtēšana vēl iepriekš uzsāktā kriminālprocesa ietvaros. Šis kriminālprocess tika uzsākts 2012.gadā (..). Lietā aplūkota pārrobežu nelikumīgi iegūtu finanšu līdzekļu atmazgāšanas shēma. Izmeklēšana lietā turpinās un tās gaitā pastāvīgi notiek starpinstitūciju sadarbība ar Finanšu izlūkošanas dienestu un Finanšu un kapitāla tirgus komisiju un starptautiskā sadarbība ar ārvalstu tiesību sargājošām iestādēm," atbild policija.  

Izmeklēšanas interesēs Valsts policija plašākus komentārus nesniedza. 

Swedbank skaidro, ka nedrīkst publiski apspriest klientu darījumus un nezinot, kas ietverts policijai nodotajā ziņojumā. Taču kopš 2016.gada banka ieviesusi uzraugu ieteikumus, lai naudas atmazgāšanu nepieļautu, un pārtraukusi riskantu klientu apkalpošanu.     

Swedbank ļoti aktīvi centās izlabot šī procedūras, aizlāpīt šos caurumus, lai nekādā gadījumā neriskētu un nepieļautu šādu darījumu pat teorētisku iespējamību,” saka bankas mediju attiecību vadītājs Jānis Krops. 

Gadā caur banku Latvijā tiek veikti 370 miljoni pārskaitījumu. Pērn izmeklēšanas iestādēm iesniegti 750 ziņojumi par aizdomīgiem darījumiem. 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas