Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +5 °C
Viegls lietus
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Izsludināta cūku mēra karantīna Viļakas un Gulbenes novada pagastos

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) izsludinājis Āfrikas cūku mēra (ĀCM) karantīnu vairākos Viļakas un Gulbenes novada pagastos, liecina paziņojums oficiālajā izdevumā Latvijas Vēstnesis.

Karantīnas zona noteikta Viļakas novada Vecumu, Medņevas un Šķilbēnu pagastos sakarā ar to, ka ĀCM gadījums konstatēts Vecumu pagastā.

Savukārt Gulbenes novadā karantīnas zona noteikta Lejasciema, Beļavas un Galgauskas pagastos, jo slimība konstatēta Lejasciema pagastā.

Karantīnas zonā ir aizliegts no novietnēm izvest cūkas, tostarp nebrīvē audzētas mežacūkas, bez PVD valsts veterinārā inspektora izsniegtas atļaujas, kā arī aizliegts no novietnēm, kas atrodas karantīnas teritorijā, izvest uz citu Latvijas teritoriju, kā arī Eiropas Savienības dalībvalsti un trešajām valstīm cūku spermu, olšūnas vai embrijus. Tāpat aizliegts no karantīnas teritorijas izvest cūkgaļas produkciju.

Par visām atrastajām beigtām mežacūkām nekavējoties jāinformē PVD.

Savukārt cūku īpašniekiem vai turētājiem pie novietņu ieejām vai izejām ir jānovieto ar dezinfekcijas šķīdumiem piesūcināti paklāji, kā arī jātur visi dzīvnieki tikai to atrašanās vietās, mežacūkām nepieejamā vietā.

Kā ziņots, līdz 24.jūlijam ĀCM konstatēts 426 mežacūkām 28 novadu 78 pagastos.

Savukārt piemājas saimniecībās slimība šovasar konstatēta Daugavpils novada Dubnas pagastā 18 cūkām, kā arī piecām cūkām Ciblas novada Ciblas pagastā.

Visi slimie dzīvnieki iznīcināti, savukārt kopš ĀCM uzliesmojuma mājas cūkām kopumā iznīcinātas 587 mājas cūkas.

ĀCM Latvijā tika konstatēts 2014.gada 26.jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas. Tā ir ļoti bīstama saslimšana, jo novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks. Šī kaite Latvijā iepriekš nekad nebija reģistrēta.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vai ticēt skaļiem virsrakstiem par slavenībām?

Ziņa par slavenības nāvi, aicinājums izlasīt rakstu par nepatikšanām, kas skārušas vienu vai otru sabiedrībā pazīstamu cilvēku, jau ilgstošu laiku ir neatņemama krāpniecisku kampaņu sastāvdaļa. Iemes...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas