Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Izturēt elli savā miteklī

Vasaras sākumā Diena jau rakstīja par namu Rīgā, Maskavas ielā 39, kura jaunie īpašnieki visai skarbām metodēm centās izlikt no telpām īrniekus. Neskaitot to, ka iemītniekiem nebija nedz apkures, nedz ūdens padeves, viņi no ārpuses ar piekaramajām atslēgām slēdza ciet durvis. Tagad līdzīgu stāstu uz savas ādas piedzīvo Avotu ielas 76 iemītnieki, kuru nams vasarā notikušajā izsolē arī nonācis šo pašu īpašnieku rokās, pirmdien vēsta laikraksts Diena.

Avotu ielas nama iedzīvotājs Viktors Žarčinskis Dienu sagaida pie ieejas gaitenī. Tur mūs gaida arī nedaudz applūduši gaiteņa griesti un uzsprāgusi lampa. Viktors tam īpašu uzmanību nepievērš, saka, ka pats tikko to pamanījis. Vīrietis ar iepriekšējo īpašnieku bija noslēdzis īres līgumu uz 10 gadiem - ar nosacījumu, ka viņš veiks visus nepieciešamos remontdarbus, lai uzlabotu dzīvokļa stāvokli.

Dzīvoklis, kurā mitinās Viktors un viņa mīļotā meitene Lāsma, ir mājīgi silts un patīkams. Viņš stāsta - kad tikko dzīvoklī ievācies, te nav bijis pilnīgi nekā. "Šeit ir jātaisa nopietna siltumizolācija. Mēs tagad sildām ar krāsni. Pagājušajā ziemā, kad ārā bija mīnus 30 grādu, nevarējām sakurināt tā, lai tiešām būtu silti, nācās aiztaisīt vienu istabu."

"Līgums bija noslēgts uz ilgu laiku, tāpēc zināju, ka to būtībā taisu sev. Tagad mēs vairs nezinām, ko darīt. Jaunais īpašnieks prasa divas reizes lielāku summu, nekā noteikts līgumā. Viņš jau nesaprot, ka te aizvien ir ļoti auksti, ka te vēl daudz kas darāms. Es viņam skaidroju, ka labi izskatās tāpēc, ka šeit esmu ieguldījis 3,5 tūkstošus latu, bet viņš to izlikās nedzirdam," tikšanos ar jauno īpašnieku atceras Viktors.

Pēc tam, kad namam nomainījās īpašnieki, Viktors saņēma vēstuli, ka tagad mājai būs jauns apsaimniekotājs, ka īres nauda būs jāpārskaita firmai BRU 115. "Firmas konta numurs vēstulē netika norādīts, pats visu noskaidroju, bet rēķinus viņi nesūtīja. Pārskaitīju līgumā noteikto īres maksu, ar komunālajiem bija pagrūtāk, jo katru mēnesi tie atšķiras," stāsta Viktors, rādot jauno īpašnieku vēstuli, kurā nav pat minēts, kam jānodod komunālo pakalpojumu rādītāji. Vīrietis stāsta, ka jaunais saimnieks ieradies septembrī, pieprasot divreiz lielāku īres maksu vai solot tūkstoš eiro kompensāciju - ja pāris izvāktos.

Namā joprojām dzīvo arī bijušais īpašnieks un viņa sieva Līga Kupica. Viņa Dienai atklāj, ka rēķinus par īri jaunie saimnieki joprojām nav izrakstījuši 15 dzīvokļiem: "Šo pusgadu viņi mēģina panākt, lai iedzīvotāji automātiski kļūtu par parādniekiem."

Līga ar roku rāda uz vienu no ēkas korpusiem, norādot, ka tajā ir pieslēgta gāzes apkure 10 dzīvokļiem. Jaunie īpašnieki esot aizgriezuši ciet visus ventiļus un pagrabā, kur atradās gāzes padeve, uzlikuši savu signalizāciju. "Katls ir dzīvoklī, bet, tā kā pagrabā ir ventiļi, mēs vienkārši netiekam klāt. Dzīvokļos temperatūra ir četri grādi. Vienā no tiem mitinās grūtniece astotajā mēnesī," stāsta Līga, norādot, ka iedzīvotāji pēc palīdzības ir vērsušies apmēram 15 iestādēs, bet bez rezultātiem. 

Avotu ielas nams jauno īpašnieku rokās nonāca izsoles veidā. Iepriekšējais īpašnieks bija ņēmis kredītu mājas atjaunošanai, tika panākts arī vēstures pieminekļa statuss īpašās koka apbūves dēļ. Finanšu krīzes laikā saimnieks nespēja norēķināties ar banku, un īpašums tika atņemts.

Uzklausot iedzīvotāju pārmetumus, jauno īpašnieku pārstāvis Dāvids Bobovņikovs Dienai norāda, ka "apvainojumi ir pilnīgi maldinoši." Arī viņi ir vērsušies neskaitāmās iestādēs, jo uzskata, ka tieši īrnieki ir tie, kas pārkāpj tiesības. "Cilvēki, kuri visiem sūdzas un nāk kā tādi nabaga īrnieki, būtībā ir bijušie šī nama īpašnieki. Likums nosaka, ka pēc izsoles visiem bijušā īpašnieka ģimenes locekļiem ir jāatstāj īpašums, tomēr viņi paši sev sataisīja īres līgumus. Tiesu izpildītājs nevar vērtēt īres līgumu, vai tas ir vai nav fiktīvs. Sanāk tā, ka, no vienas puses, pēc civillikuma viņi ir jāizliek no mājas kā īpašnieki, no otras puses, ir dzīvojamo telpu īres likums, kurš nosaka, ka neviens, izņemot tiesu, nevar lemt par to, vai īres līgums ir vai nav fiktīvs. Viņus var izlikt tikai tiesas ceļā," skaidro Bobovņikovs.

Visu Aļonas Zanderes rakstu Izturēt elli savā miteklī lasiet pirmdienas, 1.decembra, laikrakstā Diena!

Top komentāri

re
r
vai nesāk gribēties dzīvot laukos, savā mājiņā, mierā un klusumā, tīrā vidē, bez kaut kādiem tur namīpašniekiem?
Hm
H
Ilzei. Tieši to jau arī jaunie saimnieki vēlas- lai visi vecie īrnieki aizvācas-, jo viņiem taču māja ar gaļu nav vajadzīga. Bez gaļas tā ir dārgāka. Un kāpēc gan visiem 45 īrniekiem būtu jāmeklē citas dzīves vietas? Tikai tāpēc, ka ēku nopirka negodprātīgi cilvēki? Vai tantēm un onkuļiem, kuri saņem sociālo palīdzību ir iespējams noīrēt labāku dzīvokli kurš nemaksā kapeikas?
cirks
c
Īrnieks jau tāpēc ir īrnieks, ka var pacelt cepuri un doties īrēt citu dzīvokli jebkurā brīdī. Nesaprotu, kas šos cilvēkus tur tajā vecajā šķūnī? Internets pilns ar dzīvokļu īres piedāvājumiem! Tikmēr žurnālisti turpina kultivēt mītu par ļaunajiem namīpašniekiem un nabaga īrniekiem, kas kā dzimtcilvēki ir piesaistīti īpašumam. Stulbums kaut kāds!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Likumprojekts ignorē vietējos uzņēmējus

Par zaļās politikas nozīmi transporta jomā un valdības līdzšinējo politiku Guntars Gūte sarunājas ar Latvijas Biodegvielas un bioenerģijas asociācijas (LBBA) valdes locekli Induli Stikānu .

KNAB un SAB neesot saņēmis nevienu iesniegumu no Kadžuļa

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) līdz šim nav saņēmis nevienu iesniegumu no uzņēmēja Renāra Kadžuļa vai kādas citas personas saistībā ar iespējamu 2014.gada Saeimas vēlēšanu rezultāt...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas