Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna
Ir vairāki iemesli, kāpēc jaunieši ir bez darba, tostarp viņu nevēlēšanās strādāt atsevišķās profesijās, kas vairs nešķiet tik pievilcīgas. Tajā pašā laikā Latvijā trūkst darba vietu tajās nozarēs, kur būtu liela skolēnu interese, piemēram, robotikā

Jāiebiksta perspektīvās jomās

Septembrī 328 izglītības iestādēs darbu sāks karjeras konsultanti. Gandrīz četrus gadus ar valsts atbalstu, bet pēc tam ar cerību, ka šo uzdevumu pārņems pašvaldības. Pirms vairākiem gadiem trūka izpratnes par karjeras konsultantu lomu skolās, bet tagad būtībā jau iznāks cīnīties ar sekām un aizlāpīt caurumu. Speciālisti norāda, ka papildus tādiem apstākļiem kā darba pieredzes un kvalifikācijas trūkums jauniešiem nav pietiekamu zināšanu un izpratnes par darba tirgu un profesijām, kur viņi vēlētos strādāt.

Līdz jūlijam projektā bija iesaistījusies 51 pašvaldība, aptverot 198 vispārizglītojošās skolas, un drīzumā atsāksies līgumu slēgšana arī ar citām pašvaldībām, Dienai stāsta Valsts izglītības attīstības aģentūras (VIAA) vadītāja Dita Traidās. Laika posmam līdz 2020. gada beigām kopā paredzēti 21,6 miljoni eiro, no kuriem 18,4 miljoni ir Eiropas struktūrfondu finansējums. Līdz ar to tiks nodrošināta darba samaksa pedagogam, karjeras konsultantam – 680 eiro par slodzi, un finansējumu saņems arī izglītības iestādes karjeras atbalsta pasākumiem – 6,5 eiro uz katru skolēnu. Rezultātā pašvaldības, kas piekrīt iesaistīties, saņems būtisku finansējumu, tostarp arī saviem organizētajiem karjeras pasākumiem, lai beidzot atbilstošā kvalitātē izglītības iestādēs tiktu nodrošināts karjeras atbalsts skolēniem, uzsver Traidās.

Mērķis ir sniegt tādu atbalstu, lai no 7. klases bērni jau mērķtiecīgāk varētu domāt par savas karjeras izvēli. Diemžēl šobrīd jauniešiem trūkst izpratnes gan par to, ko viņi paši vēlētos un spētu darīt, gan par darba tirgu un tā pieprasījumu. Cerība ir arī mazināt profesiju stereotipus, lai jauniešiem pievilcīgākas kļūtu profesijas, kurās jau šobrīd ir vērojams darbaspēka trūkums.

Karjeras konsultants būs skolās, kurās ir vismaz 700 skolēnu, bet pārējos gadījumos viens strādās vairākās izglītības iestādēs. Vienlaikus metodiskais atbalsts tiks sniegts arī visām pārējām vispārizglītojošām un profesionālajām skolām. 

Visu rakstu lasiet laikraksta Diena piektdienas, 11.augusta, numurā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

KNAB un SAB neesot saņēmis nevienu iesniegumu no Kadžuļa

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) līdz šim nav saņēmis nevienu iesniegumu no uzņēmēja Renāra Kadžuļa vai kādas citas personas saistībā ar iespējamu 2014.gada Saeimas vēlēšanu rezultāt...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas