Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Janvārī apsaldējušies jau 30 cilvēki

Lai gan aukstums mīnusos ir tikai pāris dienas, cietušo skaits, kuri nogādāti slimnīcā ar ķermeņa atdzišanu, strauji aug, šomēnes jau pārsniedzot 30 cilvēkus, portālam Diena.lv pavēstīja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) pārstāve Inga Vītola.

Kopš gada sākuma katru dienu mediķi ir snieguši palīdzību vismaz 1-2 cilvēkiem, kuri apsaldējušies, taču šie dati nav pilnīgi, jo daudzi vēršas pie ārsta paši, neizsaucot ātro palīdzību. Ievērojami vairāk izsaukumu ir bijis šonedēļ, visvairāk vakar – septiņi cilvēki, no kuriem lielākā daļa ir vīrieši.

Turklāt visbiežāk no aukstuma cietušie bijuši alkohola reibumu un ilgi uzturējušies ārā - uz ielām, iemiguši grāvmalā vai gaidot autobusu. Piemēram, Vidzemē 16 gadus vecs jaunietis alkohola reibumā pakritis un iemidzis. Pēc 40 minūtēm ieradusies ātrā palīdzība, taču jaunietis jau bija guvis ķermeņa atdzišanu, ko cilvēks nevar just, esot alkohola reibumā.

Speciālisti atgādina, ka visvairāk ķermeņa atdzišanu veicina slapjas drēbes. Taču ne tikai – ir arī gadījumi, kad neapkurinātās, vēsās telpās gados vecāki, vientuļi cilvēki krituši un guvuši traumas, nav varējuši piecelties un nogulējuši vairākas stundas, pat diennakti, kamēr paziņas vai radinieki ienāk apraudzīt vai atbrauc ciemos, jo nevar sazvanīt. Arī šādos gadījumos no aukstās grīdas cilvēka ķermenis var atdzist.

Šogad no apsaldēšanās nav cietuši mazi bērni, taču mediķi aicina atvasēm pievērst īpašu uzmanību, piemēram, vizinot ragavās, jo var gadīties, ka bērnam ir slapjas drēbes vai mēdz nokrist cimdi, kas var veicināt ķermeņa apsaldējumus.

Mediķi arī atgādina, ka pats svarīgākais patlaban ir ģērbties atbilstoši laika apstākļiem – vilkt siltas drēbes un apavus. Tāpat vajadzētu painteresēties par vientuļiem radiniekiem un paziņām, vai viņiem viss ir kārtībā, kādi ir apstākļi, kuros viņi dzīvo, kā arī nepaiet garām cilvēkam, kurš guļ ārā uz zemes, ietves, ilgāku laiku pieturā vai vēsā telpā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas