Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts
Ilustratīvs attēls

Jauna sērga pie debesīm

Bezpilota lidaparāti radījuši līdz šim nebijušus drošības riskus.

Bezpilota lidaparātu tehnoloģija cilvēku vidū tiek apgūta ātrāk, nekā tiek izstrādāti to lietošanu regulējošie likumi un normas.

Šā brīža situāciju labi ilustrē nesenais gadījums ar Krievijas pilsoni, kuru aizturēja par bezpilota lidaparāta palaišanu virs Aizsardzības ministrijas (AM). Persona gan filmēja Latvijas Nacionālo mākslas muzeju un Vecrīgu un nezināja par aizliegumu iemūžināt AM māju – likums paredz, ka šai ēkai droniem aizliegts pielidot tuvāk par 50 metriem.

Drošības riski līdz ar bezpilota lidaparātu straujo popularitātes pieaugumu novērojami arī citās valstīs. Eiropas Parlaments šobrīd strādā pie vienotas regulas, taču pagaidām pie mums ar to saistītos jautājumus regulē Ministru kabineta noteikumi. Ņemot vērā, ka pārkāpumi regulāri tiek fiksēti jau tagad, gadījumā, ja plānotais regulējums Eiropas Savienība līmenī iestrēgs, Latvijas normatīvo regulējumu varētu papildināt uz regulas pirmā projekta pamata, visticamāk, tajā iekļaujot arī prasības par obligātu pilotu apmācību un sertifikāciju.

CAA norāda – dronu īpašniekiem jāatceras, ka Latvijas teritorijā drīkst pacelties līdz 120 metru augstumam, taču ir vairāki izņēmumi. Kontrolējamā gaisā telpā ap starptautisko lidostu Rīga drīkst pacelties tikai līdz 50 metru augstumam, izņemot zonas, kur dronu lidojumi bez atļaujas ir aizliegti vispār. Lidojumu aizlieguma zona ir piecu kilometru rādiusā no Rīgas un Liepājas lidostu skrejceļa sliekšņa, kā arī triju kilometru rādiusā ap citiem lidlaukiem Latvijā.

Jāatzīmē, ka speciāla mehānisma, kā izkontrolēt dronus, nav. Ja kāds ierauga pārkāpumu, tad uz to attiecīgi reaģē. Taču šīs ierīces arvien attīstās, kļūst mazākas un klusākas, tādējādi pastāv liela varbūtība tās nepamanīt.

Visu rakstu lasiet piektdienas, 28.jūlija laikrakstā Diena!

Top komentāri

Cecilija
C
Vislielaka un postosaka serga Latvija ir Latvijas alkatigiem, egoistiskie, zagligie prezidenti, ministri, deputati, ieredni, politki, kuri pedejso 27. gadus izlaupa Latvijas valsti un apzog latviesu tautu un to brutali un ciniski iznicina.
Onslow
O
... kādus 10 nošaut zemē un būs miers...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas