Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Joprojām ļoti viegli piedeklarēties svešā dzīvesvietā

Tikai neliels procents (mazāk par 1%) no visām iesniegtajām dzīvesvietu deklarācijām tiek anulēts nepatiesu ziņu sniegšanas dēļ, portālam Diena.lv atzina  Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes pārstāve Kristīne Rukmane.Portāls Diena lv saņēma kāda lasītāja vēstuli, kurā tiek vaicāts, kā rīkoties, ja dzīvokļa īpašnieks pēkšņi atklāj, ka viņa dzīvoklī bez saskaņošanas ar īpašnieku dzīvesvietu reģistrējusi viņam nezināma persona.

Kā skaidroja K. Rukmane, personai jāvēršas pašvaldībā ar iesniegumu, kurā jānorāda, ka vēlas izdeklarēt noteiktas personas. Iesniegumu var iesniegt gan klātienē pašvaldībā, gan elektroniski portālā www.latvija.lv. Nākotnē paredzēts izstrādāt portālā www.latvija.lv arī speciālu šāda iesnieguma paraugu, lai personai vēl ērtāk to būtu iesniegt.Tālākās darbības saistībā ar izdeklarēšanu veiks pašvaldība - noskaidros vai "izdeklarējamai" personai ir vai nav tiesisks pamats būt deklarētai īpašumā un pieņems attiecīgu lēmumu - anulēt vai atteikt anulēt ziņas par personas deklarēto dzīvesvietu.K.Rukmane arī skaidroja, ka dzīvokļa īpašniekiem nav pamata baidīties no tā, ka kāda sveša persona ir deklarējusi dzīvesvietu viņa īpašumā. "Saskaņā ar Dzīvesvietas deklarēšanas likumā iestrādāto principu - dzīvesvietas deklarēšana nerada civiltiesiskas sekas. Tātad - nevienam, kurš piedeklarējies kādā īpašumā, nav tiesību uzskatīt, ka šis īpašums viņam pieder, viņam ir tiesības to lietot vai kā citādi, tikai tādēļ, ka viņš ir tajā deklarējis dzīvesvietu."K.Rukmane arī norādīja, ka dzīvokļa īpašniekam nav jāuzņemas nekāda atbildība par to, kādas personas ir deklarējušās viņam piederošā dzīvesvietā. Sabiedrībā jau ir bijušas diskusijas, vai pašreizējā dzīvesvietas deklarēšanas kārtība, kas paredz ļoti vieglu dzīvesvietas deklarēšanu internetā, pat nekontaktējoties ar dzīvokļa īpašnieku, ir pareiza un optimāla?  K.Rukmane skaidroja, ka  "dzīvesvietas deklarēšana ir izveidota maksimāli ērta personai, lai tai nebūtu nesamērīgi lieli birokrātiski un administratīvi šķēršļi šādas valstij būtiskas informācijas paziņošanā. Izveidojot šo mehānismu, ņemts vērā, ka absolūti lielais vairums personu iesniedz patiesas deklarācijas. Tikai neliels procents (mazāk par 1%) no visām iesniegtajām deklarācijām tiek anulēts dēļ nepatiesu ziņu sniegšanas.Tādēļ nav pamata sarežģīt procedūru un izveidot to nepieejamu absolūti lielākajam deklarāciju iesniedzēju skaitam. "Lai izvairītos no visāda veida pārpratumiem portāls Diena lv jautāja, vai nav iespējams interneta sistēmā pēc dzīvokļa īpašnieka iesnieguma uzlikt liegumu deklarēties konkrētajā īpašumā? Respektīvi, īpašnieks ir paziņojis ar oficiālu iesniegumu, ka viņa īpašumā nav paredzēts vairāk deklarēt nevienu cilvēku un interneta sistēma vienkārši neļauj nevienam cilvēkam veikt dzīvesvietas deklarāciju šajā adresē. K.Rukmane atbildēja, ka šobrīd šādas iespējas uzlikt aizliegumu deklarēties nav, bet šī ir viena no nākotnē potenciāli ieviešamajām lietām, kuras ieviešana tiek apsvērta Valsts sekretāru sanāksmē izsludinātajā informatīvajā ziņojumā par situāciju dzīvesvietas deklarēšanas jomā  "Tomēr jāuzver, ka šobrīd nav panākta vienošanās par šāda risinājuma izveidi, jo tā izveidei nepieciešami ievērojami finanšu resursi."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas