Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +11 °C
Smidzinošs lietus
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Jūrmalgeitas ēna joprojām dzīva

2005. gada 18. marts Jūrmalā tika gaidīts ar zināmu satraukumu, jo šajā dienā notika pirmā Jūrmalas domes jaunā sasaukuma sēde. Slēgtā balsojumā bija paredzēts iecelt domes priekšsēdētāju. Tā tas arī notika - ar vienas balss pārsvaru par domes vadītāju tika ievēlēta Inese Aizstrauta (toreiz - Jaunais laiks). Latvijas Pirmās partijas pārstāvim Jurim Hlevickim nācās piekāpties.

Pēc dažām stundām tika paziņots, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) ir ierosinājis krimināllietu par kukuļdošanu 20 000 eiro apmērā. Kukulis tika piedāvāts deputātam Ilmāram Ančānam, lai viņš atbalstītu Hlevicka kandidatūru. Ančāns to neizdarīja, par kukuļa piedāvājumu ziņoja KNAB. Tāds ir virspusējais ieskats 10 gadu tālā pagātnē, kad dzima skandāls ar nosaukumu Jūrmalgeita.

Iesaistīti bija arī Ainārs Šlesers un Andris Šķēle, tomēr pierādījumu trūkuma dēļ pret viņiem izmeklēšana tika pārtraukta. Patlaban reālu cietumsodu ir izcietis vien Hlevickis - piespriesto piecu gadu vietā viņš cietumā pavadīja gandrīz trīsarpus gadu. Jūrmalgeitas lietā tādu pašu lēmumu tiesa pieņēma arī attiecībā uz uzņēmēju Germanu Milušu, tomēr uz sprieduma pasludināšanu viņš neieradās, jo atradās ārzemēs, no kurienes joprojām nav atgriezies. Deputāta kandidāts Leonīds Lasmanis, nojaušot tuvojošās nepatikšanas, izvēlējās no valsts izbēgt agrāk - jau tiesas izmeklēšanas laikā. Par Milušu izskanēja pieļāvumi, ka viņš varētu atrasties Kiprā, par Lasmani pēdējā publiski zināmā informācija ir tāda, ka viņš šķērsojis Igaunijas un Krievijas robežu. Starptautiskajā meklēšanā viņi atrodas jau teju 10 gadu.

Jūrmalgeitas lietas prokurore Velta Zaļūksne skumji nopūšas un atzīst - skandāls nav mainījis itin neko. "Kā gan var teikt, ka tas kaut ko ir mainījis, ja pēc pieciem gadiem Jūrmalā notiek tas pats - tiek doti kukuļi par attiecīgu balsojumu. Vienīgais, ko šis skandāls Latvijai ir atstājis, ir tas, ka otrā kukuļdošanas lieta Jūrmalā sabiedrībai vairs nebija pārsteigums." Uz jautājumu, vai sodi nav bijuši pārāk vāji, ja nav motivējuši neiesaistīties līdzīgās afērās, viņa atbild noliedzoši: "Pieci gadi cietumā ir ļoti daudz. Pieļauju, ka likmes ir tādas, kuru dēļ ir vērts riskēt." Zaļūksne arī saka - konkrētajā lietā viņai neesot nepabeigtības sajūtas: "Uzskatu, ka šajā lietā es izdarīju visu, ko saskaņā ar likumu prokuroram vajadzēja izdarīt. Kāpēc ir tāda situācija, ka politiķi dod un ņem kukuļus, - es nedomāju, ka šis jautājums adresējams prokuratūrai."

Politologs Ivars Ījabs norāda, ka vienīgais, uz ko korupcijas skandāls atstājis ietekmi, ir Tautas partijas liktenis. Šī partija parādīja, ar kādām metodēm tiek strādāts. "Tajā konkrētajā brīdī nekādu graujošu rezultātu nebija, jo 2006. gadā vēlēšanās tāpat uzvarēja Tautas partija. Tomēr uzskatu, ka ilgtermiņā tieši tas sagrāva šo veidojumu, jo šāda naudas došana bija visai skandaloza, telefonsarunas Jūrmalas domes atejā tomēr bija nedaudz par uzkrītošu," viņš atceras.

Visu rakstu Jūrmalgeita - vāja skola ar viedokļiem un faktiem par šo skandālu lasiet pirmdienas, 16.marta, avīzē Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nevar nebalstīt

AirBaltic joprojām nepieciešama valsts "aizmugure".

Statistika nav tikai vienkārši cipari

Par Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) vietu valstī un vēlmi padarīt CSP par galveno datu centru, kas politikas plānotājiem palīdz pieņemt kvalitatīvus lēmumus, Guntars Gūte sarunājas ar ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas