Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +4 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Kā tika atklāta jauna putnu suga - Daglā čakstīte

Brīvdienās Engures novadā netālu no Smārdes novērota jauna putnu sugu Latvijā - daglā čakstīte. Tā ir 349. reģistrētā putnu suga valstī. Līdz sugai nenoteiktā putna bildes sākotnēji tika ievietotas savvaļas dabas novērojumu dienasgrāmatā Dabasdati.lv. Sekoja versija par dīvaina izskata akmeņčakstīti, mēģinājumi salīdzināt to ar tuksneša čakstīti, tomēr tās pašas dienas vakarā ar speciālistu palīdzību suga tika noteikta kā Latvijā līdz šim nesastaptā daglā čakstīte Oenanthe pleschanka.

Jaunās sugas novērotājs Andris Poišs stāsta, ka savu novērojumu Dabasdati.lv pievienojis sadaļā  „Nezināms”, jo māju apkārtnē nofotografētā čakstīte izskatījusies „aizdomīga”. „Lai speciālisti tiek skaidrībā”. A. Poišs brīvajā laikā fotografē putnus, tādēļ fotoaparātu dabā līdzi nes teju vienmēr, arī šajā reizē. „Sajūta atklāt jaunu sugu savā dārzā ir patīkama. Tagad vienmēr, esot dārzā, varēšu atcerēties, ka šī ir tā vieta, kur Latvijā pirmo reizi novērota daglā čakstīte,” priecājas A. Poišs.

Daglās čakstītes iespējamo novērošanu jau agrāk bija prognozējis ornitofaunistikas eksperts Agris Celmiņš savā 2005. gadā veidotajā sarakstā „50 sagaidāmas jaunas putnu sugas Latvijā” (www.putni.lv). Pēdējo desmit gadu laikā Latvijā izdevies konstatēt jau 25 jaunas putnu sugas, kas norāda uz pieaugošu putnu vērošanas un fotografēšanas kā vaļasprieka izplatību valstī un arvien labākām novērotāju zināšanām par sugu noteikšanu.

Daglā čakstīte ir izplatīta DA Eiropā un tālāk uz austrumiem līdz Urālu dienvidiem un Aizbaikālam, kā arī Āzijas D apgabalos līdz pat Ķīnas Ziemeļiem. Tā ziemo ZA Āfrikā un Arābijas pussalas DR, līdz ar to Latvija noteikti neatrodas pa ceļam uz šīs sugas ziemošanas vietām. Čakstīte pie mums ir iemaldījusies nejauši, taču var pieņemt, ka daglo čakstīti Latvijā varētu novērot arī citkārt, jo Somijā un Zviedrijā ir zināmi jau vairāki desmiti šīs sugas novērojumu. Novērojumi Lietuvā nav zināmi, bet Igaunijā, līdzīgi kā Latvijā, daglā čakstīte novērota vienu reizi.

Sugas nosaukumā izmantots vārds „dagls”, kas ir latviešu valodas senvārds ar nozīmi „raibs ar baltiem vai melniem raibumiem”. Lai arī tāds krāsu salikums esot attiecināts uz cūku apmatojumu, tas tomēr diezgan precīzi raksturo šīs sugas pieaugušo tēviņu, kurš ir kvēpu melns ar baltu vēderu un gaišu galvas virsu. Jaunais putns, kurš tika novērots Smārdē, ir līdzīgāks pie mums bieži sastopamajai akmeņčakstītei. Tomēr galvenā atšķirība ir melnas astes malējo spalvu apmales (ja redz putnu lidojumā vai ar izstieptu asti). Vaigi, rīkle, pazode un krūtis daglajai čakstītei ir tumšākas, kas bija arī šī putna sugas noteikšanas pazīmes.

Nākamajā dienā vairāki putnu vērotāji un fotogrāfi devās uz Smārdes apkārtni, lai paši savām acīm redzētu Latvijas apstākļiem interesanto putnu. Tādos gadījumos būtiski putnu netraucēt, lai neradītu lielu stresu svešajos apstākļos nonākušajam viesim.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas