Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +16 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Kaktiņš: Iedzīvotāji novērtējuši Dombrovska demisiju kā pareizu valsts virzienu

Sociologs, SKDS direktors Arnis Kaktiņš intervijā Sandrim Točam.

Fragments no intervijas: 

Daudzus pārsteidzis jaunais DNB Latvijas barometrs, kas rāda, ka decembra aptaujā ievērojami uzlabojusies iedzīvotāju ticība valsts attīstībai pareizā virzienā.

Ja lasām tikai ziņu virsrakstus, tas tiešām var pārsteigt. Bet kas te ir ļoti svarīgi? Mēs redzam, ka sabiedriskās domas pozitīvās izmaiņas tā būtiski ir notikušas tikai vienā rādītājā no astoņiem, ko mēs regulāri mērām. Patiesībā šajā pašā aptaujā ir četri rādītāji, kur iedzīvotāju vērtējumi ir pasliktinājušies. Tas ir Latvijas ekonomikas stāvokļa izmaiņu vērtējums, darba izredžu vērtējums, valsts ekonomiskā stāvokļa prognožu vērtējums un valdības darba vērtējums. Taču jautājumā «vai, jūsuprāt, situācija Latvijā attīstās kopumā pareizā vai nepareizā virzienā?», redzam, ka ne tik ļoti būtiski ir pieaudzis pozitīvo vērtējumu īpatsvars, bet samazinājies to, kas saka, ka virziens ir nepareizs.

Tas ir interesanti, ņemot vērā to, kas valstī decembrī notika, vai ne?

Ņemot vērā to, kas decembrī notika, šķiet, ka mēs varam runāt par diviem lieliem notikumiem. Turklāt kontekstu veido tas, ka tuvojas gadu mija. Redzam, ka gadu no gada aptaujās decembrī parasti šajā rādījumā ir labāki rezultāti nekā pirms tam vai pēc tam. Tomēr šis decembris bija netipisks ar divām lielām lietām. Viens ir eiro ieviešana, kas ir ļoti liels makrolīmeņa pasākums. Aptaujas rādīja, ka lielākā daļa iedzīvotāju ir pret to. Tomēr, neskatoties uz to, atbalsts eiro mēnesi pa mēnesim auga. Eiro atbalstītāji joprojām bija mazākumā, tomēr aizvien lielāks skaits kaut kādus eiro jaukumus spēja saskatīt. Bet bija otrs notikums. Dombrovska demisija. Un tā ir tā dīvainā situācija, ka cilvēki saka, ka virziens nav nepareizs, bet vienlaikus viņi saka, ka ekonomika iet uz leju un izskatās, ka nākotne būs vēl sūnaināka un darbu būs atrast vēl grūtāk nekā līdz šim. Tas vedina domāt, ka šo netipisko DNB barometra rādītāja kāpumu būs izsaukušas pozitīvas reakcijas uz Dombrovska demisiju.

Respektīvi, DNB aptaujā cilvēki ir novērtējuši, ka Dombrovska demisija ir valsts attīstība pareizā virzienā?

Tieši tā! Ka tas ir beidzot pareizā virzienā, ka mums ir valdības maiņa. Bet ar mazu atrunu. Cilvēki ir daudzi un dažādi. Un ir pilnīgi nepareizi viena rādītāja izmaiņas traktēt ar vienu emociju un vienu uzskatu. Nav ne mazāko šaubu, ka tur ir pilna buķete. Mums ir arī citas aptaujas, kas liecina, ka patiesībā Dombrovskis bija diezgan labi novērtēts. Mums ir aptaujas, kas liecina, ka pēc demisijas viņa popularitāte ir tikai pieaugusi. Ka ļoti daudzi iedzīvotāji šo viņa soli ir novērtējuši ļoti atzinīgi, ka tas ir bijis ļoti labs un īsta politiķa cienīgs solis. Tomēr tik un tā prasās izdarīt šādu secinājumu, ka iedzīvotāji ir novērtējuši, ka Dombrovska demisija ir pareizs valsts virziens, jo citādi nevar izskaidrot, kāpēc cilvēki saka, ka ekonomiskā situācija pasliktinās, bet valsts attīstības virziens ir pareizs. Viņi cer, ka situācija būs labāka, tāpēc ka mums būs cita valdība.

Visu interviju lasiet ceturtdienas, 30.janvāra, laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas