Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Kalniete: Latvijas 50. vieta preses brīvības reitingā ir apkaunojoša ziņa

Viena no apkaunojošākajām ziņām, ko nācies pēdējā laikā dzirdēt, ir tā, ka Latvija kopā ar Trinidādu un Tobāgo dala 50. un 51. vietu preses brīvības indeksā, savā kontā vietnē Twitter raksta Eiroparlamenta deputāte Sandra Kalniete.

Aģentūra LETA ziņo, ka starptautiskās preses un vārda brīvības organizācijas Reportieri bez robežām (Reporters sans frontieres - RSF) veidotajā ikgadējā preses brīvības reitingā Latvija noslīdējusi līdz 50.vietai, bet Igaunija ierindojusies godpilnajā trešajā vietā.

Arī Lietuva 2011.-2012.gada reitingā saņēmusi sliktāku vērtējumu nekā iepriekš, noslīdot līdz 30.vietai.

Latvija un Lietuva saņēmušas preses brīvības aizstāvju kritiku par groteskiem tiesas spriedumiem un aizvien biežāku drošības dienestu iejaukšanos mediju darbā.

2010.gada reitingā Igaunija atradās 9.vietā, Lietuva - 11.vietā, bet Latvija - 30.vietā.

Šogad pirmajā un otrajā vietā atrodas attiecīgi Somija un Norvēģija.

Savukārt vissliktāko novērtējumu saņēmusi Turkmenistāna, Ziemeļkoreja un Eritreja.

Šīs valstis saraksta pēdējās vietās bija arī iepriekš, un fakts, ka tās savu pozīciju ir saglabājušas nav nekāds pārsteigums, jo tur valda "absolūta diktatūra, kas nepieļauj nekādas pilsoniskās brīvības", uzsver RSF.

Reitingā, kurā iekļautas 179 valstis, 174.-176.vietu ieņem attiecīgi Ķīna, Irāna un Sīrija - "trīs valstis, kuras, šķiet, ir zaudējuši saikni ar realitāti, nonākot neprātīgajā šausmu virpulī".

Tikmēr situācija preses brīvības jomā Ugandā un Baltkrievijā kļuvusi daudz represīvāka.

Pēcvēlēšanu protestu apspiešanas dēļ Baltkrievija preses brīvības sarakstā zaudējusi 14 vietas, un ierindota 168.pozīcijā.

Jaunāko preses brīvības reitingu būtiski ietekmējuši nemieri arābu valstīs.

Piemēram, Tunisija, salīdzinot ar pagājušo gadu, reitingā pakāpusies par 30 vietām - līdz 134.pozīcijai, taču "tā joprojām nav pilnībā pieņēmusi brīvu un neatkarīgu presi".

Ēģipte savukārt noslīdējusi par 39 vietām - līdz 166.pozīcijai, jo "Bruņoto spēku augstākā padome, kas atrodas pie varas kopš pērnā februāra, turpinot [gāztā prezidenta Hosni] Mubaraka diktatūras ierasto kārtību, sagrāvusi demokrātijas atbalstītāju cerības".

Savukārt ASV reitingā nokritušās par 27 vietām līdz 47.pozīcijai, kas tiek skaidrots ar faktu, ka arestēti daudzi žurnālisti, kas atspoguļoja kustības Okupē Volstrītu protestus.

Turcija šā gada reitingā zaudējusi desmit pozīcijas un saņēmusi 148.vietu. Kā šādu lēmumu skaidro RSF, Turcija nav veikusi solītās reformas, turklāt daudzi žurnālisti tikuši arestēti.

Attiecībā uz Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm aizvien pieaug plaisa starp tām valstīm, kurās ir augsti preses brīvības rādītāji, un tām bloka dalībvalstīm, kurām šajā jomā tik labi nevedas.

Ierasti augstu novērtējumu izpelnījušās tādas valstis kā Nīderlande un Somija, bet sliktāk veicies, piemēram, Bulgārijai, Grieķijai un Itālijai, kas ierindotas attiecīgi 80., 70. un 61.vietā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas