Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Kalniete: Tribunāls par kara noziegumiem pret Ukrainu jāveido nekavējoties

Tribunāls par kara noziegumiem pret Ukrainu jāveido nekavējoties, akcentē Eiropas Parlamenta (EP) deputāte Sandra Kalniete (JV).

Kā aģentūru LETA informēja politiķes palīdze Elīna Bīviņa, pēc eiroparlamentārietes paustā, agresija pret suverēnu valsti ir visbriesmīgākais noziegums, tāpēc Krievijas vadītājiem ir jāatbild par Ukrainā īstenoto agresiju un šajā karā pastrādātajām zvērībām, terora aktiem, nogalinātiem civiliedzīvotājiem, bēgļu miljoniem, izpostītām pilsētām, ekoloģisko katastrofu un izlaupītām kultūras vērtībām.

EP šodien balsojumā - 472 deputātiem balsojot "par" - atbalstīja pēc Eiropas Tautas partijas grupas iniciatīvas sagatavoto rezolūciju, kurā uzsvērta nepieciešamība un steidzamība Eiropas Savienības (ES) iestādēm un dalībvalstīm uzņemties vadību un izveidot īpašu tribunālu, lai sauktu pie atbildības Krievijas un tās sabiedroto īstenoto agresijas noziegumu pret Ukrainu.

Ar šo rezolūciju EP norāda, ka šāds tribunāls jāizveido nekavējoties, pamatojoties uz starptautisku nolīgumu starp līdzīgi domājošām valstīm ar ANO Ģenerālās asamblejas atbalstu, atzīst, ka šāda tribunāla izveide novērsīs plaisu pašreizējā starptautiskās krimināltiesvedības institucionālajā struktūrā, un secina, ka tribunālam jābalstās uz normām un principiem, ko piemēro Starptautiskajai krimināltiesai, kā noteikts Romas statūtos.

Kalniete uzsver, ka Krievijas agresija ir totalitāras varas mēģinājums iznīcināt demokrātiju un apdraudēt mieru un stabilitāti Eiropā un pasaulē.

"Es nešaubos, ka īpašais tribunāls būs un tajā sauks pie atbildības [Krievijas prezidentu Vladimiru] Putinu un viņa ģenerāļus, tāpat arī [Baltkrievijas autoritāro līderi] Lukašenku par Baltkrievijas teritorijas nodošanu agresijas īstenošanai. Šāda tribunāla izveide būs brīdinājums citu nedemokrātisko valstu vadītājiem, ka nesodāmība par agresijas aktu, kas gandrīz bez izņēmumiem ir pastāvējusi kopš Otrā pasaules kara beigām, ir beigusies," norāda EP deputāte.

Pēc Eiropas Tautas partijas grupas iniciatīvas sagatavotajā un EP atbalstītajā dokumentā norādīts, ka īpašajam tribunālam jābūt jurisdikcijai izmeklēt Krievijas augstākās politiskās un militārās vadības rīcību un lēmumus, saucot par tiem pie atbildības par agresijas noziegumiem pret Ukrainu, kas Ukrainas teritorijā izdarīti kopš 2014.gada februāra.

Pieņemot rezolūciju, EP secina, ka īpašā tribunāla izveide papildinās Starptautiskās krimināltiesas darbu, kuras mandātā nav paredzēta agresijas nozieguma tiesāšana. Abām tiesām būs jāstrādā ciešā sadarbībā, tādēļ tribunālam jāatrodas Hāgā.

EP deputāti norāda, ka darbam pie īpašā tribunāla izveides jāsākas nekavējoties un tam jānotiek sadarbībā ar Ukrainu, līdz tam sniedzot visu iespējamo atbalstu pagaidu prokuratūras izveidei, lai veiktu agresijas noziegumu izmeklēšanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas