Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Kalvītis: Vismaz šobrīd gāzei alternatīvu nav

Gāzes patēriņa samazināšanos pērn galvenokārt noteica augstā cena, siltais klimats un bailes par tās deficītu, taču nav pārliecības, ka arī turpmāk patēriņš samazināsies, jo vismaz šobrīd gāzei alternatīvu nav, intervijā aģentūrai LETA teica AS Latvijas gāze valdes priekšsēdētājs Aigars Kalvītis.

Viņš pauda viedokli, ja gāzes cena atgrieztos 20 eiro par megavatstundu (MWh) līmenī, arī patēriņš atkal pieaugtu. 

"Tas ir skaidrs, jo pie šāda cenas līmeņa neviens cits alternatīvs kurināmais ar gāzi īsti konkurēt nevar ne tikai ērtības ziņā, ne tikai siltuma atdeves ziņā, bet arī tīri ekonomiski," teica Kalvītis, piebilstot, ja gāzes cena nākamajā ziemā atkal būs ap 100 eiro, daudzi citi alternatīvie kurināmie iegūs priekšrocības.

Viņš skaidroja, ka otrs faktors, kas ietekmē gāzes patēriņu, ir klimatiskie apstākļi.

"Mūs šogad ziema ir lutinājusi. Tikai decembris bija nedaudz aukstāks, bet nav bijis perioda, kad 10 dienas pēc kārtas gaisa temperatūra būtu bijusi mīnus 15 grādi un zemāk," teica Kalvītis, skaidrojot, ka tad, kad ir zemas temperatūras, gāzi nav ar ko aizvietot.

"Latvijas gāzes" vadītājs norādīja, ka var stāstīt par biomasu un vēl kaut ko, bet biomasa ir ļoti efektīva, ja temperatūra nenoslīd zem mīnus pieciem grādiem, bet tā nav efektīva pie mīnus 20 grādiem. "Šogad tādas temperatūras nav bijušas. Es atceros, ka laikam 2018.gada martā divas nedēļas turējās ap mīnus 20 grādiem, un tad Inčukalns strādāja ar pilnu jaudu, jo gāzes patēriņš bija milzīgs," teica Kalvītis.

Runājot par patēriņu kopumā, viņš skaidroja, ka šajā apkures sezonā decembris bija auksts mēnesis, un decembrī mājsaimniecības patērēja vēsturiski vidējo gāzes daudzumu.

Kalvītis uzsvēra, ka, protams, daudzi atsakās no gāzes, taču, ja ir zema gaisa temperatūra, gāzi nav ar ko aizvietot. "Tāpēc tagad spraust sev pie krūtīm ordeņus, ka mēs par 40% esam samazinājuši gāzes patēriņu… To pavisam citi faktori ir ietekmējuši," teica Kalvītis, piebilstot, ka gāzes patēriņš ir samazinājies, bet vai tas turpinās samazināties, ir nākotnes jautājums.

Tāpat viņš norādīja, ka, piemēram, rūpniecība pamatā strādā uz dabasgāzes, un, ja rūpniecība ir kaut cik funkcionāla, tad arī patēriņi ir pavisam citi.

"Tādēļ, jā - šogad ir samazinājums, kā iemesls ir cenas, siltais klimats, bailes par deficītu. Vai tas tā būs nākamajos gados? Es par to īsti neesmu pārliecināts, jo gāzei vismaz šobrīd alternatīvu neredzu," teica Kalvītis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nesanāca ar Citadeli. Vai sanāks ar Indexo?

Lai gan vēl pirms pāris nedēļām politikas kuluāros ar jaunu joni ticis aktualizēts jautājums par topošās bankas akcionāru reputāciju, kopējais noskaņojums amatpersonām ir atgaiņāties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas