Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Kam dāsna prēmija, kam tēja

Kamēr Latvijas Radio valde, tuvojoties radio deviņdesmit piektajai dzimšanas dienai, ir saņēmusi iespaidīgas – 5000–6000 eiro lielas – prēmijas, pārējiem darbiniekiem nācies samierināties ar pieticīgākām veltēm – tējiņu un pledu, kā arī arodbiedrības sagādātu individualizētu krūzīti.

Lielākā prēmija – 6155 eiro

Latvijas Radio (LR) 95. gadadienas ietvaros darbinieki no darba devēja saņēma dāvanu, kuras vērtība nepārsniedza 15 eiro personai, un tā bija – pleds un tēja. Savukārt arodbiedrība katram darbiniekam uzdāvināja individualizētu krūzīti. Tā oficiālā vēstulē, ko parakstījušas visas trīs LR valdes locekles, aprakstītas radio ierindas darbinieku saņemtās veltes.

Tas gan vēl neesot viss: "Tāpat ik gadu radio dzimšanas dienā tiek godināti ilggadējie Latvijas Radio darbinieki, kuri radio attīstībai un satura veidošanai veltījuši 25, 30, 35, 40 un 50 darba gadus. Piecpadsmit kolēģiem tika pasniegti ziedi un fotogrāfija, kurā redzams kāds no vēsturiskās Radiomājas interjera elementiem."

Tomēr ir bijuši trīs izņēmumi – Latvijas Radio valdes locekles. Valdes priekšsēdētāja Una Klapkalne šā gada septembrī saņēmusi 5862,24 eiro lielu prēmiju, valdes locekle Mārīte Tukiša – 6155,77 eiro, bet valdes locekle Sanita Dika-Bokmeldere – 5276,38 eiro (visas summas – pirms nodokļu nomaksas).

Saskaņā ar LR valdes skaidrojumu tieši šādu prēmiju apjomu visām trim valdes loceklēm esot noteikusi Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) kā VSIA Latvijas Radio kapitāla daļu turētāja. 
Valdes oficiālajā vēstulē nepārprotami apgalvots – precīzi šādas prēmijas esot noteikusi tieši NEPLP "pēc Latvijas Radio valdes locekļu individuālo amata pienākumu izpildes 2019. gadā izvērtēšanas atbilstoši Publiskas personas kapitāla daļu un kapitālsabiedrību pārvaldības likumam, kas nosaka, ka valdes loceklim var izmaksāt prēmiju reizi gadā pēc gada pārskata apstiprināšanas".
 

Citādāka versija

Taču šis LR valdes apgalvojums, spriežot pēc NEPLP oficiālā skaidrojuma, nav īsti patiess. Tikpat oficiālā vēstulē padome apliecina, ka lēmuma formulējums ir bijis būtiski atšķirīgs, uzdodot radio valdei vispirms izvērtēt finansējuma pieejamību prēmiju izmaksai. "VSIA Latvijas Radio valdes priekšsēdētājai Unai Klapkalnei par darbības rezultātiem 2019. gadā piešķirama prēmija 60% apmērā no Publiskas personas kapitāla daļu un kapitālsabiedrību pārvaldības likuma 79. panta septītajā daļā noteiktā maksimālā pieļaujamā prēmijas apmēra," šāds bijis NEPLP 24. septembra lēmums attiecībā uz radio vadītājai izmaksājamo prēmiju. Abām pārējām valdes loceklēm prēmijas griesti noteikti attiecīgi 70% (Tukišai) un 60% (Dikai-Bokmelderei) apmērā no likumā noteiktā maksimālā apmēra – prēmija nedrīkst pārsniegt kapitālsabiedrības valdes locekļa divu mēnešu atlīdzības apmēru.

Turklāt NEPLP uzdevusi LR valdei veikt kapitālsabiedrības rīcībā esošo finanšu līdzekļu novērtējumu, rūpīgi izvērtējot VSIA Latvijas Radio finansiālās iespējas veikt iepriekš norādīto prēmiju izmaksas un to izmaksu ietekmi uz valsts kapitālsabiedrības budžetu.
 

Citiem prēmija nesanāca

Sniegt informāciju par šo izvērtējumu LR valde izvairās, taču prēmiju apjoms precīzi sakrīt ar maksimāli iespējamo. Piemēram, Tukišai aprēķinātā prēmija 6155,77 eiro apmērā cents centā atbilst 70 procentiem no divām viņas mēnešalgām (katra – 4396,98 eiro). Tieši tāpat ir ar abām pārējām valdes loceklēm – Klapkalnes mēnešalga ir 4885,20 eiro, bet Dikas-Bokmelderes – 4396,98 eiro.

Zināms, ka Latvijas Radio darbinieku arodbiedrība bija lūgusi vadībai atrast iespēju arī ierindas darbiniekus par godu plaši atzīmētajai radio jubilejai "kaut kā paprēmēt", Dienai stāsta arodbiedrības pārstāvis, kurš labi saprotamu iemeslu dēļ vēlas saglabāt anonimitāti. Taču saņemts stingrs atteikums – nē, naudas nav, un nav arī motivācijas sistēmas. Kad šā mēneša arodbiedrības un valdes tikšanās laikā valde "nopūšoties atzinusi", ka izmaksājusi sev prēmijas par pagājušā gada darbu, valdes locekle Tukiša piebildusi, ka nemaz neesot bijis citu variantu, jo "Latvijas Radio ir ļoti daudz naudas, kas nav iztērēta".

Tomēr šī nauda ir tikusi tikai dažiem. Kā liecina Dienas rīcībā esošā informācija, LR vadības rīkojumi pamatdarbības jautājumos apliecina – nevienam darbiniekam šogad nav piešķirta prēmija, naudas balva vai motivācijas bonuss par labu darbu.

"Secināms, ka labie rezultāti ir tikai un vienīgi trīs valdes kundžu sasniegums," Dienai ar ironiju saka arodbiedrības pārstāvis.

"Latvijas Radio valde un Latvijas Radio arodbiedrība ikdienas darba attiecībās ir diskutējusi par prēmiju piešķiršanu darbiniekiem saistībā ar Latvijas Radio 95 gadu jubileju. Tā kā prēmijas ir maksājums par darbinieka individuālajiem darba izpildes rezultātiem un sasniegtajiem darba mērķiem, Latvijas Radio valde uzskata, ka prēmiju piešķiršana ir saistāma ar darbinieka darba snieguma izvērtējumu, nevis radio gadadienu," arodbiedrības pārstāvja ironisko komentāru faktiski apstiprina dāsni prēmētā valde.
 

LTV vadītājs pieticīgāks

Pieticīgāks ir bijis Latvijas Televīzijas vienīgais valdes loceklis Ivars Priede, attiecībā uz kura prēmēšanu NEPLP šā gada 24. septembrī ir pieņēmusi gandrīz identisku lēmumu. "VSIA Latvijas Televīzija valdes loceklim par darbības rezultātiem 2019. gadā piešķirama prēmija 50% apmērā no kapitālsabiedrības valdes locekļa viena mēneša atlīdzības apmēra, vienlaikus uzdodot VSIA Latvijas Televīzija valdes loceklim veikt kapitālsabiedrības rīcībā esošo finanšu līdzekļu novērtējumu, rūpīgi izvērtējot VSIA Latvijas Televīzija finansiālās iespējas veikt iepriekš norādītas prēmijas izmaksu un tās izmaksas ietekmi uz valsts kapitālsabiedrības budžetu," skaidro NEPLP.

Kā apliecina Latvijas Televīzijas (LTV) valdes loceklis Priede, viņam šā gada otrajā pusgadā arī tiešām izmaksāta prēmija, taču tā ir bijusi divreiz mazāka nekā trim Latvijas Radio vadītājām – Priedem aprēķināta un izmaksāta 2587,50 eiro liela prēmija.

Savukārt Latvijas Televīzijas darbinieku saņemtās veltes medija dzimšanas dienā gan bijušas līdzvērtīgas Latvijas Radio pasniegtajām. "Katrs LTV darbinieks LTV dzimšanas dienā saņēma pierakstu blociņu un pildspalvu ar LTV simboliku, kā arī šokolādīti, bet direktori un struktūrvienību vadītāji – arī krūzīti ar LTV simboliku," skaidro Priede, vēl nosūtot arī fotoattēlus ar dāvanu komplektiņiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas