Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +24 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Kāpēc tīrīt ielas, ja sniegs izkusīs pats?

Janvāra pirmajam sniegam kūstot, Rīgas iedzīvotājiem nācās izpildīt atlētu cienīgus paņēmienus, lai spētu šķērsot ielas. Īpaši iespaidīgi tas izskatījās kontekstā ar to, ka esam Eiropas Savienības prezidējošā valsts, kas sakās esam gatava uzņemt vismaz 25 000 ārvalstu politiķu un amatpersonu, pirmdien vēsta laikraksts Diena.

Iedzīvotāju sūdzības saņemtas arī no pārējās Latvijas - arī tur apstākļi nav spoži, turklāt runa nav tikai par gājēju neērtībām, vietām pat lielie ceļi bijuši gandrīz neizbraucami. Aptaujājot atbildīgās iestādes, jāsecina - visi strādājuši galvas nepaceldami. Paliek tikai viens neatbildēts jautājums - kāpēc tad tāds rezultāts?

Rīgas domē (RD) norāda - ielu tīrīšana ir sarežģīts process. Kopumā uzturēšanas dienestu rīcībā ir 64 specializētās ziemas tehnikas vienības, to skaitā ir gan kaisāmās mašīnas, gan traktorbirstes. Tāpat ir arī ietvju kaisītāji, greideri un sētnieki, kas tīra pieturvietas, īpaša tehnika strādā uz velojoslām.

RD Satiksmes departamenta pārstāve Ilze Dišlere Dienai stāsta, ka "atbilstoši brauktuvju uzturēšanas prasībām uzņēmumiem tiltu brauktuvju tīrīšana ir jāpabeidz divu stundu laikā pēc snigšanas beigām, savukārt maģistrālo ielu brauktuvju tīrīšana - trīs stundu laikā pēc snigšanas beigām". Prioritārās esot maģistrālās ielas, kurās ir intensīva sabiedriskā transporta kustība, kā arī tilti un pārvadi.

Pašvaldībā zina, kā pareizi jātīra ielas, - ja temperatūra ir pastāvīga un bez snigšanas, kaisīšanas darbi nav nepieciešami, savukārt, ja gaisa temperatūra ir svārstīga - naktī mīnusi, bet pa dienu plusi -, uz ielām veidojas apledojums, un tad kaisīšana ir regulāra. Tiesa gan, sociālajos tīklos publicētie foto rāda, piemēram, ka uz gājēju laukuma tiek kaisīts sāls, par spīti nenotīrītajai sniega šļurai.

Rīgas mērs Nils Ušakovs (Saskaņa) domes vainu kritiskajā ielu stāvoklī gan nesaskata. Dome sniega tīrīšanai piesaistījusi privātos uzņēmumus - Ceļu pārvalde, Rīgas tilti, Roadeks un CP serviss -, un Ušakovs vien pauž sašutumu, uzsverot, ka tāda situācija ir nepieļaujama, un piesaistītajiem uzņēmumiem izsakot draudus.

Par nenotīrītām ietvēm un māju jumtiem atbild apsaimniekotāji un namu īpašnieki. Atšķirībā no uzņēmumiem, kam būtu jānodrošina tīras ielas, tie jau saņēmuši sodus.

Latvijas valsts ceļiem ziemas sezonā kompleksās ikdienas uzturēšanas darbi tiek veikti atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem Nr. 224, stāsta Latvijas autoceļu uzturētāja pārstāve Sigita Audere. Ceļiem tiek noteiktas piecas ziemas uzturēšanas klases atkarībā no tā, cik intensīva ir satiksme, kāds ir konkrētā ceļa segums un tehniskais stāvoklis, tiek ņemta vērā arī ceļa sociālekonomiskā nozīme. "Autobraucējiem ir jāņem vērā, ka sniegs nav jātīra nekavējoties, bet gan saskaņā ar MK noteikumiem. Pat uz A un A1 uzturēšanas klases autoceļiem apledojums, atkala var būt trīs stundas un snigšanas laikā pieļaujamais sniega biezums ir 6 cm," skaidro Audere.

Visu Aļonas Zanderes rakstu Kāpēc tīrīt ielas, ja sniegs izkusīs pats lasiet pirmdienas, 12. janvāra, laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas