Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Kariņš: Nevar būt tā, ka vienas partijas dēļ valstī nav skaidrības par nākamo koalīciju

Nevar būt tā, ka vienas partijas dēļ valstī nav skaidrības par nākamo koalīciju, pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Edgaru Rinkēviču žurnālistiem uzsvēra Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Premjers atzīmēja, ka līdz šim vienīgais politiskais spēks, kurš izteicis gatavību veidot valdību, ir "Jaunā vienotība" (JV). Partija piedāvāja Evikas Siliņas (JV) kandidatūru un Valsts prezidents viņai deva pilnvaras piedāvāt Saeimai nākamo valdību.

Kariņš akcentēja, ka valdības veidošanu Siliņa ir sākusi no "baltas lapas". Viņa aicinājusi četrus partnerus strādāt kopā plašākā koalīcijā. NA publiski norādījusi, ka nestrādās koalīcijā, kuru veidotu NA, "Apvienotais saraksts" (AS), JV un "Progresīvie".

"Vienkārši ir žēl, bet neko nevar darīt, tāds ir NA lēmums, līdz ar to nākamais koalīcijas modelis ir tāds, kuru veidotu Zaļo un zemnieku savienība (ZZS), JV, AS un "Progresīvie", taču neskaidrības rada AS," sacīja Ministru prezidents.

Viņš norādīja, ka no šīm neskaidrībām arī rodas grūtības. Ja AS nav gatavs izveidot kādu citu alternatīvu valdību, būtu tikai atbildīgi nākt un strādāt piedāvātajā modelī. Patlaban Ministru prezidentam rodas priekšstats, ka AS nevar izlemt, ko politiskais spēks grib un ko negrib darīt.

"Katru dienu mainās AS stāsti. Manuprāt, šī jau kļūst par bezatbildīgu rīcību. (..) Siliņa ir piedāvājusi skaidru modeli. AS vienreiz ir līdz galam jāizlemj, ko tālāk iesākt - vai AS ir gatavs strādāt Siliņas valdībā vai nav. Tas arī ir jāpasaka. Tādā gadījumā Siliņai būs skaidrs, ko darīt tālāk," pauda Kariņš.

Viņš atzīmēja, ka patlaban visi gaida, ar AS notiek sarunas, vēl viņi ir pieteikušies uz tikšanos pie Valsts prezidenta. Kariņš uzsvēra, ka viņš to visu saprot, bet AS ir jābeidz minstināties un jāizlemj, vai tas ir gatavs strādāt valdībā, vai arī ir tikai mācīt citus, bet savu plecu nepielikt.

Jau vēstīts, ka Siliņa vēl runās un gaidīs AS gala izšķiršanos par piedāvājumu strādāt četru partiju koalīciju kopā ar JV, Zaļo un zemnieku savienību (ZZS) un "Progresīvajiem".

Vaicāta, vai izšķiršanās no AS tiks gaidīta šonedēļ, JV politiķe atbildēja: "Ejam uz priekšu šonedēļ. Mēs virzāmies noteikti uz priekšu raitiem soļiem jau šonedēļ." "Tie partneri, kuriem ir bažas par to, ka viņi zaudēs kontroli, iespējams, kādās varas pozīcijās, viņiem ir jāizšķiras, vai viņi ir gatavi parādīt saviem vēlētājiem, vai spēj izpildīt vēlētājiem dotos solījumus, vai arī viņi turpinās meklēt "dažādus modeļus", lai atrastu sev ērtāku varas pozīciju," izteicās premjera kandidāte.

Pēc Kariņa (JV) demisijas Valsts prezidents nākamās valdības veidošanu uzticēja Siliņai, kura publiski pauda, ka grib panākt plašu piecu partiju koalīciju, tomēr politiķi faktiski uzreiz atzina, ka tik plašu koalīciju uzveidot neizdosies.

JV virzītā premjera amata kandidāte Siliņa otrdien piedāvāja AS iekļauties koalīcijā ar JV, ZZS un "Progresīvajiem". Viņas skatījumā, Nacionālā apvienība (NA) sevi no iekļaušanās valdošajā koalīcijā esot atstatījusi, novelkot "sarkano līniju" kopīgam darbam ar "Progresīvajiem". NA gan šādai pozīcijai nepiekrīt un uzstāj, ka esot gatavi iekļauties valdībā, tikai "aiz borta" esot jāatstāj "Progresīvie".

AS šādam koalīcijas variantam nav piekritis, solot piedāvāt savu valdības modeli, kuru vadītu Siliņa, taču pagaidām tas publiski nav darīts zināms. Līdz šim AS aizstāvēja līdzšinējā koalīcijas modeļa, kurā strādāja JV, AS un NA, saglabāšanu, un arī plašākas koalīcijas gadījumā tās politiķi pauduši simpātijas sadarbības turpināšanai ar NA.

Kā ziņots, vēl iepriekšējā nedēļā pamatā tika diskutēts par diviem iespējamiem četru partiju koalīcijas modeļiem, kuros abos būtu JV, ZZS un AS, bet izšķiršanās būtu, kuru politisko spēku - "Progresīvos" vai NA - iesaistīt koalīcijā kā ceturto partiju.

AS līdz šim ir uzsvērusi, ka vēlas turpināt strādāt valdošajā koalīcijā, taču ne par katru cenu. AS politiķi pārsvarā ir uzsvēruši, ka vēlas saglabāt esošo koalīciju, kurā strādā JV, AS un NA, taču nav snieguši ļoti skaidru atbildi, vai iekļautos tādā koalīcijā, kurā nav NA.

Saeimā JV ir 26 deputātu vietas, ZZS - 16, bet "Progresīvajiem" - 10 mandāti, kas kopā iespējamās jaunās valdības tā dēvētajam kodolam dod 52 balsis jeb minimālu vairākumu. AS ir 15 parlamentārieši un NA - 13 deputātu vietas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas