Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Kases aparātu "reformas" rezultāti nepatīkami pārsteiguši VID

Kases aparātu reformas rezultāti nepatīkami pārsteiguši Valsts ieņēmumu dienestu (VID) - veicot pārbaudes uzņēmumos, secināts, ka sertificētie un VID reģistrētie kases aparāti tomēr neatbilst noteikumiem un joprojām iespējams iejaukties to darbībā krāpnieciskos nolūkos. Kamēr situācija tiek skaidrota, uzņēmēji satraukušies, ka būs atkal jāmaina visi jau nomainītie 14 tūkstoši kases aparātu, svētdien vēstīja telekanāls LNT.

VID šobrīd sacēlis kājās visas iesaistītās puses, arī kases aparātus apkalpojošos dienestus un sertificētājus - auditorkompānijas KPMG un Ernst & Young.

"Mēs esam tikai sākuši pārbaudes, esam sākuši kopēju darbu ar sertifikācijas institūciju, kur mēs jau skatāmies, vai ir kaut kas sertifikācijā palaists garām. Mēs domājam, ka visdrīzāk nē, jo tik pat labi varbūt nosertificēts viens aparāts un, piemēram, uzstādīts pavisam cits aparāts ar to pašu nosaukumu," stāsta VID Nodokļu kontroles pārvaldes direktore Sandra Kārkliņa-Ādmine.

Neatbilstības konstatētas četriem populārākajiem kases aparātu modeļiem - tie ir modeļi, kurus sertificēja vienus no pirmajiem. Latvijas Tirgotāju asociācijas (LTA) vadītājs nav pārsteigts par konstatētajām neatbilstībām kā tādām, bet ir pārsteigts, ka tas skāris lielāko daļu iekārtu. "Tie ir četri aparātu modeļi, tā ir lielākā daļa no tirgus, tomēr tie ir 80% no tiem jaunpiereģistrētajiem kases aparātiem. Tie ir 14 tūkstoši," atklāj LTA prezidents Henriks Danusēvičs.

Oktobra beigās vēstulē kases aparātu apkalpotājiem VID informēja, ka, ņemot vērā konstatētās neatbilstības, šos kases aparāta modeļus dienests lietotājiem nereģistrēs līdz brīdim, kamēr tiks noskaidrota situācija. Arī dienesta mājaslapā attiecīgi modeļi izņemti no noteikumiem atbilstošo modeļu saraksta.

"Iespējams, varbūt būs jāpārinstalē kaut kāda programmatūra kādos no kases aparātiem, lai nepieļautu pārāk vienkāršas manipulācijas ar aparātiem," pieļauj VID pārstāve. Viņa atklāj, ka pārbaudēs konstatēti gadījumi, kas liecinot par lielu vēlmi manipulēt ar kases aparātu datiem un izvairīties no nodokļu nomaksas. Piemēram, uzstādītais kases aparāts nav sertificēts, lai gan dienestā tas reģistrēts kā prasībām atbilstošs. "Proti, atbilstoši prasībām kases aparāts tā kā tiek reģistrēts, bet, kad mēs paskatāmies, kas patiesībā ir uzstādīts, uzstādīts pavisam cits kases aparāts."

Līdzīga mānīšanās notikusi arī ar kases aparātiem, kuriem bija jānomaina tikai programmatūra.

Konstatēti arī būtiskāki pārkāpumi, tie saistīti ar manipulācijām ar VID izsniegtām plombām, kuru galvenais uzdevums ir novērst iespēju iejaukties kases aparātu datos.

Ieņēmumu dienestam šobrīd ir aizdomas par kases aparātu apkalpojošo dienestu negodprātīgu rīcību. Ja to apliecinās arī turpmākās pārbaudes, vairākiem apkalpojošiem dienestiem draud izslēgšana no biznesa. Bet ja ieņēmumu dienests secinās, ka neatbilstības ir visaptveroša problēma, iespējams, uzņēmumiem kases aparāti atkal būs jānomaina.

Lielākā kases aparātu kompānijas CHD tehniskais direktors Ritvars Zvīders telekanālam LNT pauda neizpratni par atklātajām neatbilstībām, jo tā ražojumus sertificējuši auditori un pārbaudījis pats ieņēmumu dienests.

Savukārt tirgotāju asociācijas vadītājs Danusēvičs uzskata, ka pašreizējā haosā pie vainas ir uzrakstītie tehniskie noteikumi, kas ir unikāli un grūti izpildāmi. Viņš arī uzskata, ka nevajadzēja sertificēšanā piesaistīt uzņēmējiem dārgi izmaksājušo privātos starpniekus, bet līdzīgi kā citās valstīs visu uzticēt ieņēmumu dienestam.

Asociācija pēc divām nedēļām vēl tiksies ar finanšu ministri. Tirgotāji cer, ka tiks pieņemts kāds politisks lēmums, tostarp lēmums, ka kases aparātus turpmāk sertificē ieņēmumu dienests.

Top komentāri

tādi esam
t
Visapkārt vieni zagļi un blēži... Tik tālu nu esam.
Sviesc,ar,c
S
Ja jau VIDam tiiiik ljoti vajag tos pareizos kases aparaatus - piedaavaajiet esoshos piesleegt pie vienotas sisteemas un miers... Visaadas e-lietas var izdomaat, kas reaali naf nav vajadziigas, bet te baksta smadzanes tiem, kas vinjiem algu pelna.. Maitas..
IEGUVĒJI ir tās divas
I
trešdaļas uzņēmēju, kas jaunos aparātus joprojām nav pirkuši un pirkt netaisās.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas