Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Katram desmitajam notāram vismaz 100 tūkstošus liels parāds

Latvijas Zvērinātu notāru padome šogad ātrāk nekā citus gadus uzsākusi notāru darbības izvērtējumu. Tas darīts pēc tam, kad TV3 raidījums Nekā personīga izpētīja notāru deklarācijas un atklāja, ka viņu  vidū ir daudz parādnieku. Katram desmitajam notāram saistības pārsniedz 100 tūkstošus eiro. Divām notārēm parādi ir vairāk nekā pusmiljonu eiro lieli. Rekordiste parādsaistību ziņā ir Jelgavas notāre Daina Andersone, pret kuru nesen sākta disciplinārlieta  par ētikas pārkāpumiem.

Notārs ir valsts ierēdnis, kurš apliecina dokumentu vai darījumu patiesumu. Viņa pienākums ir taisīt notariālos aktus, apliecinājumus, vest mantojuma lietas. Atšķirībā no advokāta vai juriskonsulta, notārs ir valsts amatpersona. Tas nozīmē, ka valsts notāram ir devusi varas uzticību.

Apkopojot informāciju par 2014.gadā iesniegtajām notāru amatpersonu deklarācijām, redzams, ka notāru ienākumi ir atšķirīgi. Viņi var nopelnīt gan dažus desmitus tūkstošus gadā, gan 300 tūkstošus. Bet deklarācijas arī rāda, ka 19 notāriem ir lieli parādi un tie pārsniedz 100 tūkstošus eiro. Divām notārēm saistību apmērs ir pat vairāk nekā pusmiljons eiro. Notāru ieņēmumi nav tik lieli, un rodas jautājums, cik īsā laikā un kā notāri grasās parādus atmaksāt. Tāpat, vai tas nav liels risks viņu  profesionālajai darbībai.

Notāre Argita Gustafssone uzrādījusi 425 tūkstošu eiro saistības  Notāre sacīja, ka ņēmusi kredītu mājokļa iegādei. Īpašuma vērtība esot lielāka par kredītu, tāpēc risku neesot. Jāpiebilst, ka notārei pieder desmit dažādi nekustamie īpašumi Rīgā, Jūrmalā un Ventspilī.

Notāre Ingūna Bobrovska 2014.gadā deklarējusi 637 tūkstošus eiro lielas parādsaistības. Bobrovska  sacīja, ka tie ir kredīti. Kādam mērķim tie ņemti un kā viņa grasās tos atmaksāt, Bobrovska sīkāk nepaskaidroja.

Taču rekordiste parādu ziņā 2014.gadā ir notāre no Jelgavas Daina Andersone. Viņas saistības ir turpat 676 tūkstoši eiro.

Notāre skaidro, ka jau 2008.gadā ņēmusi kredītu bankā sava biroja telpām. Taču kādu laiku nav bijusi spējīga maksāt bankas prasīto summu, tāpēc banka lauzusi līgumu un pieprasījusi atmaksāt pilnu aizņēmuma summu. Patlaban notiek tiesu darbi un aug soda procenti.

"Tagad mēs tiesājamies no tā laika un viss pārējais arī ar to saistīts. Kamēr nebeigsies visas tiesas, tikmēr man nav ko teikt šajā jautājumā."

Vēl notāre galvojusi par diviem bankas kredītiem, kurus ņēmuši tuvi radinieki. Notāre uzsver, tie nav viņas parādi un arī tur notiek tiesāšanās ar bankām. "Ja banka ar mani vienotos, tad nevajadzētu arī tiesāties," viņa noliedz risku, ka valsts amatpersonai ir šādas parādsaistības.

Andersone 2014.gadā nopelnījusi 87 tūkstošus. No šīs summas, valstij jāsamaksā iedzīvotāju ienākumu nodoklis. Ja Adersone lietas pret bankām zaudēs, viņai būs jāatmaksā pusmiljons. Taču tādu uzkrājumu viņai nav. Notāru padome par daudzajiem parādniekiem savās rindās nav sevišķi norūpējusies. 

"Šie bijuši pamatā hipotekārie kredīti biroju un mājokļa iegādei. Jāņem vērā, kurā gadā ņemts un tā. Tā kā pats par sevi saistības virs 100 tūkstošiem vēl nenozīmē, ka tur ir problēmas," saka zvērināts notārs, Latvijas Zvērinātu notāru padomes loceklis Jānis Skrastiņš.

"Ja šīs parādsaistības ir nesamērīgi lielas - tādu amatpersonu vajadzētu distancēt no šādas atbildīgas darbības. Nesamērīgi lielas parādsaistības ir viens no riska faktoriem un padomei tas ir rūpīgi jāizskata un jādomā par izmaiņām notāru sastāvā," tikmēr uzsver tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs (NA).

Notāru darbību uzrauga Tieslietu ministrija kopā ar notāru padomi. Pašpārvaldē stāsta, ka pērn atlasīti 15 augsta riska notāru biroji, par kuriem iepriekš bijušas sūdzības. Uz šiem birojiem sūtīti kontrolklienti, lai pārliecinātos, vai pārkāpumi turpinās. Andersones birojā nav saskatīti augsti riski. 

Nekā personīga nesen stāstīja par diviem īpašuma izkrāpšanas gadījumiem. Tie bija iespējami, jo notāri apstiprināja viltotos dokumentus. Aizdomas par to, ka dokumenti nav īsti bija, taču nebija pierādījumu un notāri policijā nevērsās.

Citādāk ir ar Dainu Andersoni. Žurnālistu eksperimentā viņa pēc klienta ierosinājuma piekrita ierakstīt mantojuma apliecībā skaidru naudu it kā viņš to būtu mantojis no savas mātes. Tā iespējams notāre palīdzēja klientam legalizēt netīro naudu.

"Jā, šī izskanējusī konsultācija nebija veiksmīga. Notārs kā amatpersona neveicina šādu padomu došanu. Mantošanas procesā mantinieks ir krimināltiesiski atbildīgs par visām sniegtajām ziņām. Tajā saitā par mantu. Bija vai nebija mirušajam 10 tūkstoši - mēs to nepārbaudām," atzīst Skrastiņš.

Notāri par saviem pakalpojumiem saņem atlīdzību, bet arī papildus nopelna procentus atkarībā no mantas daudzuma. Piemēram, par mantota pusmiljona apstiprināšanu, notārs nopelna līdz 37 tūkstošiem eiro. Un, lai gan notāriem bieži ir šaubas, piemēram, par privāti sastādītiem testamentiem vai privātiem līgumiem, tomēr viņi darījumu apstiprina.

Tieslietu ministrs ierosinājis pārbaudi  pret notāri Ināru Dobbermani, kura izdeva mantojuma apliecību, lai arī mirušā dzīvokļa īpašnieka testaments, visticamāk bija viltots.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas