Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Trešdiena, 8. maijs
Staņislava, Staņislavs, Stefānija

Kauņā atmaskotā vērienīgā cukura tirdzniecības shēmā sadarbojušies Lietuvas un Latvijas pilsoņi

Lietuvas tiesībsargāšanas iestādes atklājušas nelikumīgu cukura tirdzniecības shēmu, kas ļāvusi tās izveidotājiem - Lietuvas un Latvijas pilsoņiem - nenomaksāt pievienotās vērtības nodokli (PVN) gandrīz desmit miljonu litu (2,04 miljonu latu) apmērā, vēsta portāls "15min.lt".

Grupējumu, kurā darbojušās 17 personas, atklājuši Kauņas apriņķa prokuratūras un Lietuvas Finansiālo noziegumu izmeklēšanas dienesta (FNID) Kauņas pārvaldes darbinieki, kas sākotnējo informāciju šai lietā saņēmuši no Lietuvas Valsts nodokļu inspekcijas. Domājams, ka shēmā iesaistītas 11 Lietuvā un četras Latvijā darbojošās kompānijas.

Patlaban apsūdzības krāpniecībā un negodīgā grāmatvedībā izvirzītas iespējamajiem organizētā grupējuma veidotājiem - 62 gadus vecam Kauņas iedzīvotājam V.A. un Latvijas iedzīvotājam, 53 gadus vecam eksakto zinātņu doktoram M.S.

Apsūdzības izvirzītas arī divām grāmatvedēm un desmit palīgiem, tostarp četrām, domājams, personām bez pastāvīgas dzīves vietas, kuras mitinās Visaginas pilsētā un par dažiem simtiem litu pieņemtas darbā par uzņēmumu direktoriem un parakstījušas nepieciešamos dokumentus. Arī pārējiem grupējuma locekļiem apsūdzības tiks izvirzītas tuvākajā laikā.

Noskaidrojies, ka šīs kompānijas lielā daudzumā iegādājušās cukuru no Eiropas Savienības valstīm. Lielākā daļa šā cukura pirkta no piegādātājiem Polijā un Čehijā un tālāk pārdota dažādām kompānijām Lietuvā un Latvijā. Lēsts, ka shēmā iesaistīto kompāniju apgrozījums no cukura tirdzniecības gadā sasniedzis aptuveni 100 miljonus litu (20 miljonus latu).

Lai izvairītos no PVN maksāšanas, Lietuvā reģistrētās kompānijas, domājams, slēgušas fiktīvus līgumus par datorprogrammu pārdošanu Latvijas kompānijām. Kā šo kompāniju vadītāji reģistrētas minētās personas bez pastāvīgas dzīvesvietas no Visaginas, kas par tādu līgumu parakstīšanu saņēmušas 100 līdz 300 litus (20 līdz 61 latam) mēnesī.

Par datorprogrammām maksāts skaidrā naudā, vairākās reizēs to paņemot no uzņēmumu kasēm. Pēc informācijas tehnoloģiju speciālistu vērtējuma, šīs programmas, kas fiktīvo darījumu dokumentos novērtētas par miljoniem litu, faktiski ir bezvērtīgas. Saskaņā ar provizoriskām aplēsēm grupējuma locekļi šādā ceļā piesavinājušies gandrīz desmit miljonus litu.

FNID Kauņas apriņķa pārvaldes izmeklētāji, veicot kratīšanas aizdomās turētajām personām piederošajās kompānijās un viņu dzīvesvietās, atraduši un konfiscējuši aptuveni 300 000 litu (60 000 latu) skaidrā naudā, kā arī dokumentus, kam būs nozīme pirmstiesas izmeklēšanā. Seši aizdomās turētie patlaban ir aizturēti. Kā drošības līdzeklis viņiem noteikts apcietinājums uz laiku no desmit dienām līdz diviem mēnešiem, bet aizdomās turamo īpašumiem pusotra miljona litu (300 000 latu) vērtībā noteikti pagaidu īpašumtiesību ierobežojumi. Kā pastāstījis prokurors Marjus Venskūns, izmeklēšana sākta maijā, bet noslēguma operācija ilgusi divas dienas. Pēc viņa teiktā, labi pārdomāto un prasmīgi slēpto noziedzīgo darbību nebūtu bijis iespējams atklāt vienīgi ar parastajām dokumentu pārbaudēm.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas