Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Kavēšanās ar valsts budžetu var apdraudēt Moneyval rekomendāciju ieviešanu

Novilcināta valsts budžeta izstrāde un pieņemšana raisa tiešus riskus Eiropas Padomes noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas ekspertu padomes Moneyval rekomendāciju ieviešanai par finanšu sektora sakārtošanu un noteiktajiem termiņiem, mudinot Latviju ierindot pelēkajā zonā, kas ārvalstīs liktu ar aizdomām skatīties uz finanšu transakcijām no Latvijas un tās kavētu papildu pārbaužu dēļ. Tas ilgtermiņā atbaidītu investorus.

2019. gada valsts budžeta laicīga nepieņemšanai ir tiešs iespaids uz Moneyval rekomendāciju izpildi, jo iestāžu rīcībā nav nepieciešamā finansējuma papildus štata vietu atvēršanai Nelegāli iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas (Kontroles) dienestā, Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldē un citās iestādēs. Attiecīgi būs aizvien mazāk laika rekomendāciju ieviešanai, jo jau augustā jāsāk sniegt atskaites Moneyval, trešdien Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēdē izklāstīja dienesta vadītāja Ilze Znotiņa.

Moneyval rekomendāciju ieviešanai ir izstrādāts plāns, kurā ir vairāk nekā 100 pasākumi, tos Latvijas iestādes apņēmušās ieviest līdz šā gada beigām.

Viņa uzsvēra, ka drīzumā tiks izraudzīti prioritārie pasākumi, taču šī saraksta galvgalī ir ABLV Bank likvidācija, kas parādīs finanšu iestāžu uzraugu, kontroles dienestu un tiesībsargājošo institūciju panākumus.

Tāpat arī Znotiņa pērn pirms Ziemassvētkiem intervijā Delfi TV izteicās, ka Kontroles dienests īpašu uzmanību pievērsis vismaz četrām bankām, kuras, pēc viņas teiktā, esot "īpaši aizdomīgas", bet neminēja konkrētas bankas.

Citi svarīgākie jautājumi būs saistīti ar izmeklēšanas efektivitāti, ieskaitot tajā iesaistāmo darbinieku skaita paplašināšanu, nacionālo risku novērtējumu un citiem jautājumiem. Tas tieši atsaucas uz Znotiņas vadītā dienesta darbu finanšu izlūkošanā. Sīkāk viņa šo jautājumu komisijas sēdē neraksturoja, jo tas skar arī ierobežotas pieejamības informāciju.

Amatpersona ir pārliecināta, ka Saeima, līdzīgi kā Valsts prezidents un premjera amata kandidāts demonstrēs politisko gribu Moneyval rekomendāciju īstenošanai, lai Latvijai nebūtu jāsaskaras ar skarbajām sekām.

Top komentāri

Ziņas
Z
Ar ko tad nodarbojas ekonomiskā policija ,tiesas un finanšu kapitāla tirgus komisija?ka pieļauj noziedzīgu līdzekļu legalizāciju un Rimšēvičs ko ?
Es
E
Līdzskrējēji
???
?
Tas, ka no 2019.gad normatīvajos aktos saliek drastiskus sodus visiem, kam ir pienākums ziņot par iespējamo legalizāciju, nenozīmē, ka kaut kas tagad mainīsies. Būtu pat labi, ja beidzot tiktu tajā pelēkajā sarakstā, rīcība parasti seko, kad ūdens smeļas ūdenī vai arī nevar izpeldēt bez citu palīdzības.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Likumprojekts ignorē vietējos uzņēmējus

Par zaļās politikas nozīmi transporta jomā un valdības līdzšinējo politiku Guntars Gūte sarunājas ar Latvijas Biodegvielas un bioenerģijas asociācijas (LBBA) valdes locekli Induli Stikānu .

KNAB un SAB neesot saņēmis nevienu iesniegumu no Kadžuļa

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) līdz šim nav saņēmis nevienu iesniegumu no uzņēmēja Renāra Kadžuļa vai kādas citas personas saistībā ar iespējamu 2014.gada Saeimas vēlēšanu rezultāt...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas