Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Keris: Premjera viedokli par veselības nozares neefektivitāti liecina par informācijas trūkumu

Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) paustais par veselības nozares neefektivitāti varētu būt saistīts ar precīzas informācijas trūkumu par veselības aprūpi Latvijā, šādu viedokli aģentūrai LETA pauda Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības (LVSADA) priekšsēdētājs Valdis Keris.

Pēc viņa domām, cilvēks nevar uzreiz būt speciālists visās jomās, tāpēc premjeram apkārt jābūt padomniekiem, kas izskaidro situāciju veselības aprūpē. Premjera paustais par nozares neefektivitāti, Kera ieskatā, liecina, ka padomnieki nav bijuši uzdevumu augstumos.

Keris sacīja, ka, piesaucot kaut kā neefektivitāti, uzreiz būtu jāpiedāvā objektīvi pierādījumi. Tomēr ar faktiem, kas apliecinātu nozares neefektivitāti, neviens vēl klajā nav nācis. LVSADA vadītājs atzina, ka vienmēr iespējams uzlabot darba procesu, tomēr bez pierādījumiem runas nozares neefektivitāti ir "tukša politiska mantra, kas izdomāta, lai par katru cenu nepalielinātu nozares finansējumu". Keris piebilda, ka šādu taktiku viņš politikā novērojis jau iepriekš.

Premjers publiski paudis, ka Latvijā ir pārāk daudz slimnīcu, tomēr Keris norāda - svarīgi atcerēties, ka krīzes gados veselības nozare tika "griezta līdz baltam kaulam", gan atņemot finansējumu, gan paralēli samazinot veselības aprūpes infrastruktūru. Tas, kā norāda Keris, izraisīja gan darbinieku samazināšanos, gan apgrūtināja pakalpojumu pieejamību pacientiem.

Keris sacīja, ka toreiz slimnīcu skaits, salīdzinot ar citām Eiropas reģionā vidējiem rādītājiem, Latvijā tiešām bija pārāk liels, tāpēc laikā, kad notika slimnīcu optimizācijas process, arodbiedrība pret šīm pārmaiņām neprotestēja, kaut šīs izmaiņas bija sāpīgas. Vienlaikus tagad runāšana par slimnīcu skaita samazināšanu, Kera ieskatā, liecina par rupju nezināšanas kļūdu.

Komentējot premjera bažas par to, vai piešķirtais papildu finansējums mediķu algām tiešām nonācis līdz ārstniecības personām, Keris norāda - mediķi atalgojuma palielinājumu ir saņēmuši. Viņš gan piebilda, ka palielinājums nav bijis 20% apmērā, kā publiski nereti izskanējis, bet tas savukārt saistīts ar to, ka daudzas ārstniecības iestādes cilvēkresursu piesaistīšanas nolūkā mediķiem maksāja vairāk nekā to paredzēja Ministru kabineta noteikumi, kas nosaka minimālo darba samaksas apmēru.

Keris norādīja, ka tagad ļoti būtiski, lai veselības aprūpes finansējums veselības aprūpē pieaugtu, īpaši mediķu darba samaksas segmentā.

Kā ziņots, Ministru prezidents ir pārliecināts, ka ne visa veselības nozarei piešķirtā nauda patlaban tiek efektīvi izmantota, uzsverot, ka no ministres gaida rīcības plānu attiecībā uz nozari.

 

Top komentāri

Jānis
J
Virsraksts ir galīgi debils! Dienas žurnaļugas ir neizglītoti analfabēti!
Līkops
L
Un to saka cilvēks, kurš sniedza līkopu ar Saskaņu.
latvis
l
Te nevajadzētu bārstīt visādas asprātības un lamāt vienam otru, bet paskatīties, kas īsti notiek medicīnas nozarē. Manuprāt, tur ir tāds bardaks... un tas mūžīgais naudas bads nav saprotams. Vajag vienreiz skaidri pateikt to ciparu, lai pēc tam dakteri un arodbierības līderis te nemuldētu. Un, galvenais, pacienti saņemtu paredzētos pakalojumus atbilstošā kvalitātē.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas