Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Ķīmiskā kastrācija pedofilijas problēmu neatrisinās

Kārtējais šausminošais pedofilijas gadījums, kas pāršalcis Latvijas sabiedrību, ar jaunu sparu atdzīvinājis ierosinājumu par pedofilu ķīmisko kastrāciju. Pēc tam, kad medijos parādījās ziņa par to, ka Kokneses novadā aizturēts kāds 1961. gadā dzimis vīrietis par, iespējams, netiklu darbību veikšanu ar desmit mēnešu vecu meitenīti, portālā manabalss.lv ievietotais rosinājums par šāda veida iniciatīvu strauji pārsniedza 2000 parakstu.

Dienas aptaujātie eksperti gan joprojām skeptiski attiecas pret ideju šādu sodu ietvert likumā. Nosaukums ķīmiskā kastrācija izklausās krietni bargāk, nekā tas ir patiesībā. Realitātē ķīmiskā kastrācija nozīmē to, ka pedofilam, lai mazinātu seksuālo tieksmi, ir jālieto konkrētas zāles, kas samazina testosterona daudzumu. To iedarbība ilgst apmēram mēnesi. Turklāt ir iespējams iegādāties medikamentus, kas neitralizē šo zāļu iedarbību. Zāļu lietošanas laikā ārsti novērojuši arī dažādas blakusparādības, piemēram, vīrietim sāk augt krūtis un parādīties osteoporoze. Pamatā šādas zāles ginekoloģijas praksēs visbiežāk izraksta sievietēm, tāpat medikamentu injicē vīriešiem, kuriem konstatēts prostatas vēzis.

Saeimas deputāts, Juridiskās komisijas pārstāvis Andrejs Judins (Vienotība) to neuzskata par efektīvu līdzekli pedofilijas mazināšanā. Šāda ārstēšana ir ļoti dārga un iedarbojas tikai tad, ja pats pedofils ir motivēts atbrīvoties no problēmas.

"Ir valstis, kas to jau ieviesušas, ir arī valstis, kas to dara pilotprojektu veidā. Arī mēs, protams, to varam izmantot papildu citiem instrumentiem vai vismaz pamēģināt," prāto Judins un piebilst, ka potenciālie sodi šādiem noziedzniekiem rūp maz: "Tas nav noziegums, kurā persona apsver, vai to vispār izdarīt. Šeit ir tieksme. Kad ir tieksme, persona tajā brīdī nedomā par to, kādas tiesiskas sekas var iestāties. Patiesībā viņš tajā brīdī pat nedomā, ka dara ko sliktu."

Bērnu ārsts Pēteris Kļava intervijā LNT minēja, ka tikai bailes no bargāka soda spēs apturēt varmākas. Viņš vērsās pie valsts amatpersonām, aicinot katru cietušo bērnu uztvert kā savu bērnu un tad attiecīgi rīkoties. Tomēr pants par pedofiliju jau tagad paredz mūža ieslodzījumu.

Psihiatrs Artūrs Utināns Probācijas dienesta darbiniekiem vairākus gadus ir vadījis apmācības darbā ar dzimumnoziedzniekiem. Uz jautājumu, kas notiek pedofila galvā, pastrādājot dzimumnoziegumu pret zīdaini, viņš atbild, ka atsevišķas tieksmes izskaidrot nav iespējams. Psihiatrs teic, ka labākais iespējamais veids, kā mazināt pedofilijas draudus sabiedrībā, ir darbs ar šiem noziedzniekiem tad, kad viņi ir iznākuši no cietuma.

Visu rakstu lasiet trešdienas, 26.augusta, avīzē Diena

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas