Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Ķīviņi gudrona dīķu sanācijas projektā turpinās

Bīstamo atkritumu apsaimniekotājs Eko osta iesniedzis Zemgales rajona tiesā prasības pieteikumu pret būvuzņēmumu Skonto būve, kurā prasa piedzīt no Skonto būves 1,89 miljonus eiro un līgumsodu 189 000 eiro apmērā, aģentūru LETA informēja Eko osta pārstāvji.

Eko osta vērsusies tiesā, jo Skonto būve, kas ir viens no Latvijas lielākajiem būvuzņēmējiem ar desmitos miljonu eiro mērāmu gada apgrozījumu, ilgstoši neesot spējis segt savas saistības par darbu Valsts vides dienesta (VVD) iepirkumā Vēsturiski piesārņotās vietas Inčukalna sērskābā gudrona dīķi projektēšana un sanācijas darbi. Kā apgalvo Eko ostas pārstāvji, visi 2014. gada 7. oktobrī noslēgtajā līgumā starp Eko ostu kā apakšuzņēmēju un Skonto būvi kā ģenerāluzņēmēju paredzētie darbi paveikti noteiktajā apjomā un termiņā jau 2015. gadā.

"Skonto būve, iespējams, ļaunprātīgi ir izmantojis apakšuzņēmēja uzticību un godprātību. Saskaņā ar savstarpēji noslēgto līgumu katru mēnesi pēc paveiktajiem darbiem Eko osta sagatavoja un iesniedza Skonto būvei septiņus izpildīto darbu pieņemšanas-nodošanas aktus, kas iesniegti par paveiktajiem darbiem laika periodā no 2014. gada novembra līdz 2015. gada augustam. No minētajiem septiņiem aktiem Skonto būve ir parakstījusi pirmos trīs aktus, bet apmaksājusi tikai divus. Skonto būve neparaksta pieņemšanas nodošanas aktus, aizbildinoties ar to, ka šos darbu izpildes aktus neparaksta VVD nozīmēts inženieris. Otrs iegansts daļai neparakstīto aktu ir Skonto būves nesaņemtā apmaksa no VVD puses," norāda Eko osta.

Eko osta pārstāvji arī uzsver, ka būvniekiem saistošie Starptautiskās Inženierkonsultantu federācijas (FIDIC) iekārtu piegādes, projektēšanas-būvniecības darbu līguma noteikumi paredz - ja 28 dienu laikā inženieris nav iesniedzis pieņemšanas-nodošanas apstiprinājumu vai to ir noraidījis un darbi atbilst līguma prasībām, tiek uzskatīts, ka pieņemšanas-nodošanas apstiprinājums izdots pēdējā šī perioda dienā.

Eko osta ieskatā Skonto būve ir arī maldinājusi uzņēmumu, jo, zinot apstākli, ka apakšuzņēmēja iesniegtie darbu akti netiks vērtēti un attiecīgi nebūs apmaksāti strīda ar VVD dēļ, nekavējoties neapturēja līguma darbību un turpināja no Eko ostas saņemt pakalpojumus.

Līdz ar prasību piedzīt apmaksu par paveiktajiem darbiem un līgumsodu, Eko osta vēršas tiesā ar prasību atzīt par spēkā neesošu līguma punktu, kas paredz kārtību, kādā notiek apmaksa par paveiktajiem darbiem.

Jau ziņots, ka Zemgales rajona tiesa 6. jūlijā noraidīja Eko osta maksātnespējas pieteikumu pret Skonto būve.

Savukārt Skonto būves pārstāvji iepriekš paziņojuši, ka uzņēmums vērsīsies tiesībsargājošajās iestādēs pret Eko ostu, vainojot to nepamatota maksātnespējas pieteikuma iesniegšanā pret būvfirmu. Atbilstoši Krimināllikuma 214. pantam Skonto būve aicinās ierosināt kriminālprocesu pret Eko ostu par nepatiesa maksātnespējas procesa pieteikuma iesniegšanu. Būvfirmā minēja, ka Eko osta pretēji līguma nosacījumiem ir izrakstījusi nepamatotus rēķinus par ar pasūtītājiem nesaskaņotiem darbiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas