Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Klajā laidīs Kurzemei un Latgalei veltītas 2 eiro monētas

Latvijas Banka (LB) otrdien laidīs klajā 2 eiro piemiņas monētas ar Kurzemes un Latgales ģerboņiem, tādējādi turpinot monētu sēriju ar Latvijas kultūrvēsturiskajiem apgabaliem. Pērn klajā laista monēta ar Vidzemes ģerboni, savukārt monēta ar Zemgales ģerboni gaidāma nākamgad, vēsta LB.

Jaunās piemiņas monētas nonāks apgrozībā tāpat kā cita skaidrā nauda - ar banku starpniecību sasniedzot tirdzniecības un citus uzņēmumus un iedzīvotājus. LB kasēs Rīgā un Liepājā monētas būs pieejamas apmaiņai no otrdienas, 14. novembra. Katras monētas tirāža ir 500 000 eksemplāru. Pieredze liecina, ka šāda tirāža ir pietiekama, lai monētu apmaiņai pietiktu visiem interesentiem vismaz vairākas nedēļas. Pa 7000 katra veida monētu būs iespējams iegādāties arī Brilliant Uncirculated kvalitātē īpašā suvenīriesaiņojumā - tā maksās 7,30 eiro.

Latvijas Banka turpina īpaša dizaina apgrozības monētu kalšanas tradīciju Latvijā. Ikvienai eiro zonas valstij ir tiesības katru gadu emitēt divas īpaša dizaina 2 eiro apgrozības monētas jeb piemiņas monētas, kā arī vēl vienu piemiņas monētu kalt vairāku eiro zonas valstu kopīgas programmas ietvaros, ja tāda tiek organizēta.

Eiro piemiņas monētas ir likumīgs maksāšanas līdzeklis Latvijas Republikā un citās eiro zonas valstīs. Tādējādi, sagaidot Latvijas 100 gadu jubileju, piemiņas monētas ar Latvijas kultūrvēsturisko apgabalu ģerboņiem ceļos pa visu Eiropu, stāstot par Latviju, norāda LB.

Jauno piemiņas monētu nacionālo pušu grafisko dizainu veidojis mākslinieks Laimonis Šēnbergs, bet plastiskos veidojumus - Jānis Strupulis. Šēnbergs ir Latvijas Bankas monētu dizaina komisijas priekšsēdētāja vietnieks, 19 kolekcijas monētu grafiskā dizaina autors. Strupulis veidojis grafisko dizainu divām, bet plastisko veidojumu - vairākiem desmitiem LB kolekcijas un apgrozības monētu. Šo eiro piemiņas monētu Eiropas puse ar nominālvērtības norādi (mākslinieks Luks Luikss (Luc Luycx)), materiāls un izmērs neatšķiras no citām 2 eiro apgrozības monētām.

LB izlaistajām piemiņas monētām nacionālajā pusē ir uzraksts "LATVIJA", un monētas jostu, tāpat kā visām citām Latvijas Republikas 2 eiro apgrozības monētām, rotā uzraksts "DIEVS * SVĒTĪ * LATVIJU *". Jaunās 2 eiro monētas kaltas Staatliche Münzen Baden-Württemberg (Vācijā).

Top komentāri

reptilis
r
...ar to ar esam slaveni...,ka skaisti mūsu monēti:)))...
a13
a
Vai tādēļ jāuztur Rimšēvičs&co ar milzu algām? Ar to tiktu galā kāds " Daiļrades" cehs, ja vēl ir palicis.
žans
ž
vajag tik daudz tās speciālās monētas ?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas