Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

KM iecerētā latviešu mākslinieku darbu izstāde Maskavā tiktu izrādīta arī Latvijā

Organizējot Latvijā dzimušu gleznotāju darbu izstādi Maskavā, tā būtu pieejama ne tikai Krievijā, bet arī Latvijas un arī citu valstu mākslas cienītājiem, portālam Diena.lv pastāstīja kultūras ministres Žanetas Jaunzemes-Grendes padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos Ieva Līne.

Kā ziņots, Ž. Jaunzemei-Grendei Maskavas vizītes laikā, tiekoties ar vairākām augstākā līmeņa amatpersonām, tika iezīmēti atsevišķi jauni turpmākās sadarbības projekti, kas varētu tikt attīstīti, iesaistot atbilstošu institūciju pārstāvjus, speciālistus un uzņēmējus. Viens no šādiem projektiem varētu būt pasaulē populāru, Latvijā dzimušu gleznotāju darbu izstādes organizēšana.

Kā portālam Diena.lv paskaidroja Līne, ideja par šāda projekta nepieciešamību radās, Kultūras ministrijai (KM) uzsākot diskusiju par kultūras kanona paplašināšanu un iedzīvināšanu – šajā sakarā Saeima ir uzdevusi KM sagatavot un iesniegt attiecīgus priekšlikumus.

Tā kā ministrei bija vizīte Maskavā un tikšanās ar Krievijas augstākajām amatpersonām kultūras jomā, maskavieši tika iepazīstināti ar attiecīgajiem priekšlikumiem. Tomēr tas, ka jautājums aktualizējies Maskavas vizītes kontekstā, nenozīmē, ka šāda izstāde būtu domāta tikai Maskavas vai Krievijas auditorijai – tā būtu piedāvājama arī citām valstīm un pilsētām, kuras izrādītu interesi, norāda Līne.

Šāda projekta tapšanas gadījumā tas noteikti būtu pieejams arī Latvijā, sola Līne. "Viena lieta ir lepoties ar savām izcilībām starptautiski, bet otra lieta – apzināties tās pašiem. Kultūras kanona būtība jau ir vispirms zināt savas izcilības, tikai tad ar tām lepoties un celt savu valstisko pašapziņu."

"Latvija var lepoties ar daudziem izciliem māksliniekiem, kuri ir pazīstami visā pasaulē, un tieši glezniecības joma ir viena no tām, kurā šīs iespējas mēs neesam pietiekami izmantojuši," šādas izstādes rīkošanas nepieciešamību pamato Līne.

Izstāde varētu aptvert Daugavpilī dzimušā un vēlāk ASV dzīvojušā Marka Rotko, ASV dzīvojošās gleznotājas Vijas Celmiņas, Zviedrijā dzīvojošā Lara Strunkes, plakātista Gustava Kluča un gleznotāja Aleksandra Drēviņa, kā arī vairāku citu Latvijā dzimušu, plašu starptautisku ievērību guvušu autoru darbus.

Tiesa gan, lai šādu projektu īstenotu, nepieciešams apjomīgs finansējums, tādēļ tas nebūtu īstenojams agrāk par 2015.gadu. KM norāda, ka par konkrētu finansējumu šobrīd runāt ir pāragri, tomēr ir skaidrs, ka lielākās izmaksas veidotu darbu apdrošināšana.

Jau vēstīts, ka Ž. Jaunzeme-Grende laikā no 6.februāra līdz 10.februārim uzturējās darba vizītē Maskavā, lai parakstītu sadarbības programmu ar Krievijas Kultūras ministriju, tiktos ar Maskavas latviešu diasporas pārstāvjiem, piedalītos Latvijas Nacionālās operas viesizrāžu atklāšanā, iepazītos ar vairākiem nozīmīgiem kultūras projektiem un tiktos ar amatpersonām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Latvija paliek tukša

Valsts iedzīvotāju skaita kritums 34 gadu laikā par teju 30% ir satraucošs fakts.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas