Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Komisija atzīst, ka atsevišķus Satversmes pantus iespējams noteikt par negrozāmiem

Konstitucionālo tiesību komisijas atzinusi, ka konstitucionālo pamatu stiprināšanai atsevišķus Satversmes pantus varētu noteikt par negrozāmiem, tā pēc tikšanās ar Ministru prezidentu Valdi Dombrovski (V) apliecināja komisijas vadītājs, Eiropas Savienības tiesas tiesnesis Egils Levits.

Komisija ir nonākusi pie secinājuma, ka Latvijā, tāpat kā daudzās citās Eiropas valstīs, ir jānosaka konstitucionālais kodols, ko likumdevējs nevar grozīt. Proti, šis kodols ietver valsts konstitucionālo pastāvēšanu, tās raksturu un demokrātisko iekārtu.

Levits paredz, ka atzinuma izvērtēšana prasīs ilgāku laiku un pašiem politiķiem būs jāizlemj, vai to ņemt vērā. "Šis ir zinātnisks viedoklis, un politikai ir jāizvērtē, vai to ņemt vērā, neņemt vērā. Es domāju, ka tas prasīs zināmu laiku, jo tas tiešām ir samērā detalizēts viedoklis un, lai izdarītu zināmus secinājumus, ir nepieciešams zināms laiks," skaidroja Levits.

Viņš arī uzsvēra, ka par šo viedokli sabiedrībā ir nepieciešama arī diskusija ar pretargumentiem komisijas izteiktajam viedoklim. Plašākus komentārus Levits par atzinumu nesniedza, norādot, ka par to šodien informēs īpaši sasauktajā preses konferencē, kas notiks plkst.15.

Kā sacīja premjers, atzinums ir ļoti apjomīgs un tas būs ļoti nopietni jāizvērtē. Viņš arī prognozēja, ka saistībā ar šo atzinumu būs nepieciešams veikt grozījumus vairākos likumos un arī pašā Satversmē.

Jautāts, vai "Vienotība" šo atzinumu plāno izmantot, Dombrovskis sacīja, ka arī viņa pārstāvētā partija to rūpīgi izanalizēs. "Domāju, ka no "Vienotības" puses izmantosim to tālākajā darbā," teica valdības vadītājs.

Kā ziņots, Bērziņš pēc Dombrovska (V) lūguma bija aicinājis Konstitucionālo tiesību komisiju sagatavot rakstveida viedokli par iespēju atsevišķiem Satversmes pantiem noteikt negrozāmību un sabiedrībā aktualizētajiem jautājumiem par Latvijas valsts pamatiem, to redzamības un aizsardzības palielināšanas iespējām un nozīmi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas