Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Kompetenču saturu ieviesīs gadu vēlāk, bet sešgadniekus skolā nesūtīs

Saeimas vairākums ceturtdien otrajā lasījumā no Vispārējās izglītības likuma grozījumiem izslēdza ieceri par skolas gaitu sākšanu no sešu gadu vecuma, taču apstiprināja izglītības jaunā kompetenču satura ieviešanu par gadu vēlāk, nekā sākotnēji bija piedāvājusi Izglītības un zinātnes ministrija (IZM).

 

Reizē pretēji Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas lemtajam, Saeima atbalstīja Izglītības un zinātnes ministrijas rosinājumu no likuma izslēgt ierobežoto izvēļu skaitu programmu virzienu piedāvājumam vidusskolas posmā.

Koalīcija vienojusies arī likumprojekta tālākajā izskatīšanas gaitā rast kompromisu par izglītības reformām. Reizē atbalstīts priekšlikums no Vispārējās izglītības likuma grozījumiem izslēgt ieceri par skolas gaitu sākšanu no sešu gadu vecuma.

Tāpat saskaņā ar Izglītības, kultūras un zinātnes komisijā atbalstīto plānu par izmaiņu ieviešanas atlikšanu Saeima lēmusi, ka attiecībā uz vispārējās izglītības programmu īstenošanu 1., 4., 7. un 10. klasē grozījumi stāsies spēkā 2020. gada 1. septembrī.

Attiecībā uz šo programmu īstenošanu 2., 5., 8. un 11. klasē grozījumi stāsies spēkā 2021. gada 1. septembrī un attiecībā uz to īstenošanu 3., 6., 9. un 12. klasē - 2022. gada 1. septembrī.

Komentējot jau iepriekš komisijā atbalstītos minētos priekšlikumus, izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis (Vienotība) norādījis, ka "nekāda traģēdija nav notikusi", jo deputāti atbalstījuši lielāko daļu izglītības reformu, neskaitot skolas gaitu uzsākšanu no sešu gadu vecuma. Viņš skaidroja, ka svarīgākais esot, ka šī iecere nav noraidīta kopumā, jo kompetenču satura izglītība "ir acīmredzama 21. gadsimta prasība" un, ka pašreizējā izglītības sistēma nevar nodrošināt jauniešiem atbilstošas zināšanas, prasmes un vērtības brīdim, kad viņi absolvēs skolu un uzsāks darba gaitas.

"Ja deputāti lems atlikt kompetenču satura ieviešanu par gadu, tas neapturēs jaunā satura ieviešanu, tomēr to palēninās un 20 000 jauniešu šī iespēja ies garām," iepriekš bija norādījis Šadurskis.

Šodien tika atbalstīts arī deputātes Jūlijas Stepaņenko (Saskaņa) priekšlikums, kas paredz, ka pamatizglītības līmenī mācību stundas ilgums pirmssvētku dienās būs 30 minūtes.

Savukārt, runājot par ieceri noteikt skolas gaitu sākšanu jau sešu gadu vecumā, koalīcijas politiķi pauduši sapratni par to, ka Saeima nevienosies par skolas gaitu sākšanu no sešu gadu vecuma, ņemot vērā politiskā atbalsta trūkumu.

Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) iepriekš intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā Rīta panorāma pauda, ka, lai lemtu skolas gaitu sākšanu no sešu gadu vecuma, ir jāredz jaunā mācību programma. Premjers uzsvēra, ka jauno 1.klases programmu vēlas redzēt gan deputāti, gan arī tas būtu svarīgi vecākiem. "Tā kā atbildes nav, tad deputāti izšķīrās tālāk neiet," norādīja Kučinskis.

Izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis (Vienotība) savukārt paudis, ka pozitīvāk būtu vērtējis kompromisa variantu, ka reformu ievieš vēlāk, no 2021.gada, nevis no 2019.gada, kā sākotnēji tika piedāvāts, jo tad visas iesaistītās institūcijas būtu varējušas turpināt gatavoties reformai.

Saeimai par likuma grozījumiem vēl būs jābalso arī galīgajā lasījumā.

Top komentāri

Visnejēdzīgākais
V
ministrs, manuprāt, pārspēj pat hūtes reiznieci...
ieteikums
i
Ministram nevajadzētu pakļauties ambiciozu cilvēku ieteikumiem, pat ja viņi sit sev pa krūtīm un skaļi sauc, ka viņiem ir rietumos gūta [diemžēl, tikai teorētiska] pieredze, bet rūpīgi saplānot procesu un to mērķtiecīgi virzīt. Citādi, tas atgādina armiju, kur avangards ir tālu atrāvies no arjergarda un zaudējis sakarus ar apgādi.
Ebreju izcelsmes,
E
manuprāt, politiskā vējazieda šadurska izrādīšanās uz izglītības nozares rēķina, domāju, ir nožēlojama. Viņš arī deva jevrejam lindermanam iespēju taisīt no sevis politisko mocekli un lielāko krievu aizstāvētāju Latvijā. Farss!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas