Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Kontrabandas un nelegālās tirdzniecības apkarošanas iniciatīvām pieejami vairāk nekā 50 miljoni eiro

Philip Morris International (PMI) ir izsludinājis jau trešo PMI IMPACT projektu konkursu – globālo iniciatīvu, kas vērsta pret nelegālo tirdzniecību un tās radītajām sekām sabiedrībā.

Trešajā finansēšanas kārtā tiks atbalstīts plašs projektu loks, kuru mērķi ir vērsti uz nelegālās tirdzniecības apkarošanu gan lokālā, gan starpvalstu līmenī – no nelegāliem tabakas izstrādājumiem un citām plaša patēriņa precēm, līdz farmaceitisko izstrādājumu un elektronikas viltošanai. Kopējais pieejamais finansējums PMI IMPACT programmā pārsniedz 50 miljonus eiro, un projektus var pieteikt gan privātas organizācijas, gan valsts un pašvaldību iestādes un institūcijas arī no Latvijas, piemēram, muita, robežsardze, Valsts policija.

"Nelegālajai tirdzniecībai nav robežu, un ir vajadzīgi efektīvi pasākumi, lai cīnītos pret šiem starptautiskajiem draudiem, kas ir arī viena no PMI prioritātēm. Nelegālā tirdzniecība negatīvi ietekmē legālo biznesu, valstu budžeta ieņēmumus, un arī grauj PMI centienus uzņēmuma transformācijas procesā virzībā uz nākotni, kas brīva no cigarešu dūmiem," norāda Alviss Žustiniani, PMI Nelegālās tirdzniecības novēršanas viceprezidents. "Pandēmija ir ietekmējusi arī piegādes ķēdes, robežkontroli un pārrobežu sadarbību, un tagad vairāk nekā jebkad agrāk mums ir vajadzīgas tādas programmas kā PMI IMPACT, kas nodrošina pieredzes apmaiņu, apvieno organizācijas, idejas un risinājumus nelegālās tirdzniecības izskaušanai," akcentē Žustiniani.

Inovāciju un tehnoloģiju iesaiste cīņā pret nelegālo tirdzniecību, kontrabandu un preču viltošanu ir īpaši būtiskā Covid-19 izraisītās pandēmijas laikā. Tāpēc PMI IMPACT būs atvērta arī projektiem, kuru mērķis ir ierobežot viltotu un neatbilstošu vakcīnu, zāļu, medicīnas preču un individuālo aizsardzības līdzekļu izplatīšanas draudus.

Projektu iesniegšanai nepastāv teritoriāli ierobežojumi – galvenais nosacījums ir atbilstība projektu finansēšanas trešās kārtas tematikai:

1. Robežu kontroles stiprināšana un uzlabošana;

2. Institūciju kapacitātes un veiktspējas stiprināšana;

3. Likuma varas stiprināšana un noziegumu upuru aizsardzība;

4. Starpvalstu un starpinstitūciju sadarbības stiprināšana un sabiedrības izpratnes veidošana;

5. Covid-19 radītās nelegālas tirdzniecības draudu novēršana.

Interesenti projektu pieteikumus trešajai finansēšanas kārtai var iesniegt līdz:

2021. gada 15. septembrim;
2022. gada 15. februārim;
2022. gada 15. augustam.

Projektu pieteikumu izvērtēšanu veiks īpaša Ekspertu padome, kurā ietilpst pasaules vadošie speciālisti tiesību, cilvēktiesību, korupcijas apkarošanas un tehnoloģiju jomā. Šai neatkarīgajai ekspertu padomei būs galvenā loma, vērtējot un atlasot projektu priekšlikumus dotāciju piešķiršanai no PMI puses.

Pirmajā un otrajā finansēšanas kārtā PMI IMPACT ir atbalstījis projektus, kas vērsti uz nelegālās tirdzniecības apkarošanu. Ir veikti pētījumi, lai uzlabotu zināšanas par nelegālo tirdzniecību, īstenotas sabiedrības izglītības iniciatīvas, lai uzlabotu sabiedrības informētību par nelegālās tirdzniecības problemātiku, kā arī izstrādāti un nodrošināti tehnoloģiskie risinājumi. Trijos finansēšanas posmos ir pieejami 100 miljoni ASV dolāru, kur divās pirmajās kārtās ir atbalstīti kopumā 60 projekti 30 pasaules valstīs kopumā 48 miljonu dolāru vērtībā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas